INFO

  • OMLADINSKA BANKA BOSANSKA KRUPA: POTPISANO 14 UGOVORA UKUPNE VRIJEDNOSTI 23.924 KM
  • I FEDERACIJA SE ZADUŽUJE NA BERZI
  • KORONAVIRUS U BIH: 1.239 NOVOZARAŽENIH, PREMINULO JE 57 OSOBA
  • U BIH DANAS TOPLIJE, TEMPERATURE DO 19 STEPENI
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH
  • VISOKA DELEGACIJA BiH I ZVANIČNIKA IOM-a U POSJETI KAMPU LIPA
  • BIHAĆ: U TOKU SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

CIKOTIĆ, GUDELJEVIĆ I LUČIĆ O EFIKASNIJEM UPRAVLJANJU MIGRANTSKOM SITUACIJOM

- Prezentirana je trenutna situacija, tokovi migracija i ključni izazovi u ovoj oblasti koja je postala humanitarni i sigurnosni izazov za državu BiH, ali i region i cijelu Evropu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

CIKOTIĆ, GUDELJEVIĆ I LUČIĆ O EFIKASNIJEM UPRAVLJANJU MIGRANTSKOM SITUACIJOM

SARAJEVO, 11. februara  - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević i ministar ljudskih prava i izbjeglica BiH Miloš Lučić sastali su se danas u Sarajevu i razgovarali  o uspostavljanju efikasnije koordinacije u upravljanju migrantskom situacijom u BiH.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Prezentirana je trenutna situacija, tokovi migracija i ključni izazovi u ovoj oblasti koja je postala humanitarni i sigurnosni izazov za državu BiH, ali i region i cijelu Evropu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

Istovremeno, razgovarano je o provođenju usvojenog plana upravljanja migracijama, te uključivanju svih nadležnih ministarstava u rješavanje migracija, kako bi BiH što spremnije odgovorila na ovaj problem.

Istaknuto je da je u prošloj godini registrovano duplo manje migranata u BiH u odnosu na prethodnu godinu, zahvaljujući poduzetim mjerama na suzbijanju ilegalnih migracija i zbog pandemije koja je smanjila kretanje migranata.

U narednom periodu, uz dodatne mjera zaštite granice, planirano je potpisivanje sporazuma o redmisiji za zemljama koje su najveći 'izvor' migranata, što će omogućiti vraćanje u zemlje porijekla, ali i biti preventivna mjera za odvraćanje migranta od korištenja naše zemlje za tranzit ka zemljama Evropske unije, navodi se u saopćenju.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING