INFO

  • ODLAZAK STRIKANA IZ VELOG MISTA: PREMINUO ISTAKNUTI HRVATSKI GLUMAC ŠPIRO GUBERINA
  • MARADONA SAHRANJEN U PRISUSTVU RODBINE I NAJBLIŽIH PRIJATELJA
  • VIŠE OD 3.100 TESTIRANIH: U BOSNI I HERCEGOVINI 1.179 NOVOZARAŽENIH, 62 OSOBE PREMINULE...
  • U BIHAĆU JE DANAS ZASJEDALA VLADA USK
  • ZAKONA O JAVNO – PRIVATNOM PARTNERSTVU:STVARANJE IDEJNIH PROJEKATA ČIJI JE CILJ ULAGANJE U RAZVOJ USK
  • ZMAJEVI I ZVANIČNO U ČETVRTOM ŠEŠIRU: NOGOMETNA REPREZENTACIJA BIH PALA NA 55. MJESTO
  • IN MEMORIAM: SINOĆ PREMINUO NIJAZ MILJKOVIĆ, KOMANDANT RATNE 506. BRDSKE BRIGADE

ČERKEZ: VRLO IZVJESNO DA BI MOGLO DOĆI DO OTVARANJA BAŠTI U FEDERACIJI BIH

- Podsjetivši da se posljednjih dana posebno govori o otvaranju kafe barova i restorana, istakao je da je za sada vrlo isvjesno da bi moglo doći do otvaranja bašti...

 ČERKEZ: VRLO IZVJESNO DA BI MOGLO DOĆI DO OTVARANJA BAŠTI U FEDERACIJI BIH

SARAJEVO, 10. maja  - Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje kazao je da je u posljednja 24 sata u Federaciji BiH testirano 649 osoba, od kojih je sedam pozitivno na koronavirus.

"Radi se o osobama iz Maglaja, Tešnja i Bosanskog Petrovca", rekao je Čerkez na redovnoj konferenciji za medije te dodao:

“Zaključno sa današnjim danom imamo 634 pacijenta koja su oporavljena. U protekla 24 sata imamo 46 oporavljenih, a aktivnih je 325. Broj inficiranih sa COVID-19 se smanjuje. Inače, do sada smo testirali 22.927 osoba, od kojih su 993 bile pozitivne. Nažalost, sa današnjim danom imamo 35 smrtnih slučajeva. Zadnji smrtni slučaj je osoba iz Cazina, starije dobi, koja je imala hronične bolesti“, kazao je Čerkez.

Istakao je da se u narednom periodu i dalje očekuje smanjenje restriktivnih mjera.

“Ići ćemo korak po korak. Planiramo sa 14. majom da ublažimo određene mjere, koje se tiču javnog gradskog prijevoza i uopšte prijevoza, mjere otvaranja vrtića, a i početak rada stomatoloških ordinacija je na dnvnom redu. Osim toga, tu su i određene sportske aktivnosti na otvorenom kao i broj osoba koji može unutar zatvorenog prostora vršiti određene aktivnosti, prije svega, mislimo na skupove do 15 osoba, koje bi omogućile našem hotelijerstvu i turističkom sektoru da počne korak po korak raditi“, rekao je Čerkez.

Podsjetivši da se posljednjih dana posebno govori o otvaranju kafe barova i restorana, istakao je da je za sada vrlo izvjesno da bi moglo doći do otvaranja bašti.

“Dakle, govorimo samo o otvorenim prostorima. Dok u posljednjoj fazi bi krenuli s otvaranjem tržnih centara, zatvorenih prostora i vjerovatno određenih fitnes centara. Sve ovo što budemo radili trebat će da se pridržavamo osnovnih pravila. Stanje će ovisiti isključivo i nama, o nama svima. Mi se nadamo da neće biti potrebe da se ponovo vraća bilo koja restriktivna mjera“, rekao je Čerkez.

Na pitanje zašto Krizni štab ne promjeni uredbu o obaveznoj samoizolaciji za bh. dijasporu, Čerkez je kazao da se oni prvenstveno vode epidemiološkom situacijom u zemlji.

“Ne vodimo se željama ničijim. Mi u ovom trenutku mislimo da idemo polako i postepeno u otvaranju, pa tako i ta mjera će doći kada budemo sigurni da nećemo naštetiti epidemiološkoj situaciji u BiH. Važno je kazati da u inostranstvu i dalje postoje zemlje u Evropi koje imaju povećanje slučajeva COVID-19, u Njemačkoj u ovih par dana. Očigledno je da još uvijek moramo biti oprezni. Mi ćemo pratit popuštanje u Europskoj uniji i regionu u sukladno tome ćemo postupati“, rekao je Čerkez.

Na pitanje da su turistički radnici u velikim problemima te kada se može očekivati liberalizacija mjera u ovoj oblasti s ciljem dolaska turista i bh. dijaspore, Čerkez je kazao da se očekuje neka normalizacija iza 15. juna.

Odgovarajući na pitanje kada se može očekivati liberalizacija mjera u zdravstvenom sistemu, istakao je da od kantona očekuje da se uskoro sistem u potpunosti normalizuje.

“Od kantona očekujemo da u vrlo skorom periodu, ako već neki nisu uveliko krenuli, sistem se u potpunosti normalizuje. Naravno i dalje će postojati COVID-19 ambulante i spremnost na odgovor na COVID-19 ako budemo imali više slučajeva. Međutim, za potpunu normalizaciju sistema mi smo dali mogućnost da već krene, ne samo u javnom nego i u privatnom sektoru“, kazao je Čerkez.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING