INFO

  • U 67. GODINI PREMINUO AKI RAHIMOVSKI, LEGENDARNI PJEVAČ PARNOG VALJKA
  • KORONA BILANS U USK: UZ 128 NOVOZARAŽENIH OSOBA I TRI SMRTNA ISHODA
  • USK: PČELARSTVO PRED VELIKIM UPITNICIMA I IZAZOVIMA KLIMATSKE KRIZE
  • REPORTERI AA NA FRONTU U DONBASU: NAPETOST SE OSJETI, ALI SUKOBA TRENUTNO NEMA
  • BIHAĆ/SARAJEVO: POČELA IMPLEMENTACIJA ZAKONA O RODITELJIMA/NJEGOVATELJIMA FBIH
  • U VEČERAŠNJEM TV DNEVNIKU: O 'TRGOVSKOJ GORI' GOVORI MARINKO ZELJKO, DIREKTOR 'AGENCIJE ZA RNS' BIH
  • POSKUPLJENJE ŠTAMPE: 'LANČANO' POSKUPLJENJE LOGIČNO KAO POSLJEDICA
  • USK: POLJOPRIVREDA TOKOM 2021. 'PALA NA KOLJENA', POSKUPLJENJA I OPĆE PRILIKE NE IDU NA RUKU OPTIMIZMU
  • U BOSNI I HERCEGOVINI 2.624 NOVOZARAŽENIH, 19 OSOBA PREMINULO

ČERKEZ: NE PLAŠIM ONOGA ŠTO ĆE SE DESITI U DŽAMIJAMA, VEĆ ONOGA POSLIJE,APELOVALI SMO DA SE BAJRAM OBILJEŽI U KUĆAMA

- Veća okupljanja, pa čak i sa širom rodbinom nose jako visoke rizike, naveo je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva

ČERKEZ: NE PLAŠIM ONOGA ŠTO ĆE SE DESITI U DŽAMIJAMA, VEĆ ONOGA POSLIJE,APELOVALI SMO DA SE BAJRAM OBILJEŽI U KUĆAMA

SARAJEVO, 31. Jula - Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje, rekao je kako je u vrijeme Bajrama važno poštovati preporučene mjere zaštite od korona virusa.

Čerkez je poslao jasnu poruku građanima Bosne i Hercegovine.

- Svi znamo da je Bajram jedan od najvećih praznika. Sva veća okupljanja, pa čak i ona okupljanja sa rodbinom, sa sobom nose rizik širenja infekcije. Zato posebno moramo u ovom trenutku misliti na te najranjivije osobe, starije osobe, hronične bolesnike. Stoga smo i apelovali, a i razgovarali sa Islamskom zajednicom, da ovaj Bajram obilježimo u svojim kućama, u krugu najuže porodice. Jer, kao što sam rekao, veća okupljanja, pa čak i sa širom rodbinom nose jako visoke rizike, naveo je Čerkez.

Ja se nijednog trenutka, ni za ove bajramske praznike, ne plašim onoga što će se desiti u džamijama i što će se desiti na tim skupovima. Ja se plašim onoga nakon toga, naveo je, te dodao:

- Koliko smo spremni da ispoštujemo da se nakon toga ne ljubimo, ne grlimo, ne sjedimo jedni pored drugih, nego nosimo maske i držimo distancu kao izraz ljubavi. Činjenica je da je bio veliki import, ali je i činjenica da smo u vremenu pandemije, da se virus jako teško može zaustaviti nekim takvim mjerama. Ali te mjere, što se tiče same granice, je pitanje državnih tijela, kazao je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

Kurban-bajram, koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama, traje četiri dana. Za ovaj blagdan posebno je to što se prinosi žrtva - kurban, a meso se dijeli porodici, prijateljima i osobama slabijeg materijalnog stanja.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je dao instrukciju svim organima i institucijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a instrukcija poziva na revnosno poštivanje naredbi i preporuka nadležnih državnih organa tokom obavljanja bajramskih obreda i obilježavanja ovog blagdana.


 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING