INFO

 • DANAS JE U SREDIŠTU NP UNA SVEČANO OTVORENA VODOVODNA MREŽA ORAŠAC – ĆELIJE – ŠTRBAČKI BUK
 • JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O DOPUNSKIM PRAVIMA BRANILACA I ČLANOVA NJIHOVIH PORODICA
 • STUDIJA EMIGRACIJA IZ BIH: CIJELE PORODICE ŽELE DA SE ISELE IZ BIH ZBOG USLOVA, KORUPCIJE I NEPOTIZMA
 • PET NOVOZARAŽENIH OSOBA NA PODRUČJU USK
 • TESTOVI NA KORONAVIRUS IZ BOSNE I HERCEGOVINE IPAK NE VAŽE ZA ULAZAK U SLOVENIJU
 • POKUŠAJ UBISTVA U BIHAĆU: MIGRANT S TEŠKIM POVREDAMA DONESEN PRED MUP USK
 • SUTRA ĆE U NAŠOJ ZEMLJI PREOVLADAVATI UGLAVNOM PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
 • UNDP I BRITANSKA AMBASADA POKREĆU PROGRAM TRANSFORMACIJE JAVNOG SEKTORA U BIH - ZA NOVA DIGITALNA RJEŠENJA 5 MILIONA USD
 • ZAPALJENA KUĆA U BIHAĆU, POLICIJA SUMNJA NA MIGRANTE
 • BAJEVIĆ ODABRAO ZMAJEVE ZA OKTOBARSKE UTAKMICE, NEKOLIKO NOVIH IMENA
 • KORONAVIRUS U BiH: DANAS ZNATNO MANJE ZARAŽENIH, 12 PREMINULIH
 • BIHAĆ: UHAPŠENA JEDNA OSOBA ZBOG MEĐUNARODNE TRGOVINE LJUDIMA
 • ZAVRŠEN SASTANAK U ZAGREBU: SNAŽNA PODRŠKA HRVATSKE EVROPSKOM I REFORMSKOM PUTU BIH

CENTAR ZA MIROVNE STUDIJE: O KRŠENJU PRAVA MIGRANATA PROGOVORILI I POLICAJCI

- Onemogućavanje pristupa sustavu azila i nezakonito protjerivanje osoba s hrvatskog teritorija preko zelenih granica u susjedne zemlje praćeni su sve okrutnijim nasilnim praksama, koje uključuju skidanje, korištenje elektrošokova, batinanje, žigosanje i pucanje na migrante te arbitrarnu detenciju, čega nisu pošteđena niti djeca, poručuje CMS...

CENTAR ZA MIROVNE STUDIJE: O KRŠENJU PRAVA MIGRANATA PROGOVORILI I POLICAJCI

ZAGREB, 18. decembra  - Kršenja ljudskih prava migranata svakodnevno se događaju na granicama, baš kao i u dubini teritorija Republike Hrvatske poručuje na Međunarodni dan migranata Centar za mirovne studije (CMS) te podsjeća kako potragu ljudi za sigurnošću i zaštitom i kroz 2019. godinu nasilno prekidaju i onemogućavaju oni čija je dužnost osigurati zaštitu i sigurnost.

“Onemogućavanje pristupa sustavu azila i nezakonito protjerivanje osoba s hrvatskog teritorija preko zelenih granica u susjedne zemlje praćeni su sve okrutnijim nasilnim praksama, koje uključuju skidanje, korištenje elektrošokova, batinanje, žigosanje i pucanje na migrante te arbitrarnu detenciju, čega nisu pošteđena niti djeca”, poručuje CMS.

CMS upozorava kako su samo ove godine na to upozoravali i Border Violence Monitoring Network, Are You Syrious, Amnesty International, Human Rights Watch, UN-ov posebni izvjestitelj za ljudska prava migranata, Vijeće Europe, Pučka pravobraniteljica, članovi Europskog parlamenta te brojni domaći i strani mediji.

“Čak je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, u nepažnji, švicarskoj televiziji potvrdila da se provode nasilna i nezakonita protjerivanja, odnosno pushbackovi. Međutim, unatoč priznanju i upozorenjima na grubo kršenje ljudskih prava i domaćeg, europskog i međunarodnog prava, Europska komisija dala je Hrvatskoj zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, iako je priznala kako ove optužbe kao i zaštita ljudskih prava predstavljaju izazov”, navodi CMS.

Upozoravaju na “ustrajnost hrvatskih vlasti u neprocesuiranju nezakonitosti” te kako su prošle tri godine bez učinkovitih istraga, kao i na prisutnost nedostatka civilnog nadzora rada policije kao i nezavisnih mehanizama nadzora u pograničnim područjima te onemogućavanja pristupa podacima o postupanju policije pučkoj pravobraniteljici.

“Kulminaciju nezakonitosti i nasilja u ovoj godini najbolje pokazuje učestala i neovlaštena upotreba oružja te sve češća svjedočanstva policijskih službenika o organizaciji nezakonitih postupanja i ilegalnim naredbama koje su primorani izvršavati”, priopćeno je iz CMS-a.

Anonimno pismo policijskih službenika pučkoj pravobraniteljici potvrdilo da je korištenje oružja pri nezakonitom protjerivanju migranata s hrvatskog teritorija ustaljena praksa, navodi se.

Tvrde da je policajac u anonimnom intervjuu ljetos potvrdio kako naredbe o uskraćivanju pristupa azilu i nezakonitom postupanju dolaze od nadređenih.

“Posljednje svjedočanstvo policijskog službenika ukazuje kako je u nezakonitosti upleten sam vrh policije, a opisuje nezakonitu strukturu same ‘jedinice’ koja se služi protupravnim metodama kako bi izbjegla evidentiranje dokaza o nezakonitom protjerivanju koje provodi uz arbitrarnu detenciju u garažama, razdvajanje obitelji, nezakonito korištenje pasa za napad”, upozorava CMS.

CMS poručuje da upravo hrabri istupi policajaca daju poticaj da od Vlade RH zahtijevaju punu i bezrezervnu brigu za živote te dostojanstvo migranata i svih građana Hrvatske koje pogađaju ove nasilne prakse.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020
MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING