INFO

  • U NEDJELJU POMJERANJE KAZALJKI ZA JEDAN SAT UNAZAD
  • KORONAVIRUS SE ŠIRI, ŠTA I KAKO DALJE?
  • NOVE PREPORUKE KRIZNOG ŠTABA: IZBJEGAVAJTE OKUPLJANJA I BUDITE MAKSIMALNO OPREZNI
  • KORAK PO KORAK DO ISPUNJENJA CILJA: AERODROM U BIHAĆU DOBIO I GLAVNI PROJEKAT
  • SUTRA U BiH PRETEŽNO SUNČANO VRIJEME
  • KOLIKO JE IZVJESNO PONOVNO ZATVARANJE TE KAKO BI EKONOMIJA PREŽIVJELA
  • OBILJEŽAVANJE 28. GODIŠNJICE PETOG KORPUSA A RBIH: PREŽIVJELI BORCI PONOSNI, ALI I RAZOČARANI
  • ALMIR ČEHAJIĆ BATKO, GLUMAC I HUMANITARNI RADNIK, UHAPŠEN ZBOG SUMNJE DA JE PROTIVPRAVNO STEKAO BLIZU 625.000 KM
  • PET SMRTNIH SLUČAJEVA I 25 NOVOZARAŽENIH NA PODRUČJU USK

ČAK 93,8 POSTO ŽENA U BIH SAMOSTALNO OBAVLJA SVE KUĆNE POSLOVE

- U BiH 93,8 posto žena obavlja sve kućne poslove, što ostavlja negativne posljedice na njihov privatni i profesionalni život, rezultati su istraživanja koje je provela Agencija za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice

ČAK 93,8 POSTO ŽENA U BIH SAMOSTALNO OBAVLJA SVE KUĆNE POSLOVE

ZANIMLJIVOSTI, 21. augusta - Rezultati istraživanja pokazuju da obavljanje rutinskih kućnih poslova poput peglanja, mijenjanja posteljine, čišćenja kupatila, pranja veša, brisanja podova, kuhanja i pranja suđa te kupovanja potrepština u 93,8 posto veza obavljaju samo žene, saopšteno je iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

U saopštenju se navodi da u svega 5,6 posto veza te poslove ravnopravno obavljaju i muškarci, dok svega u 6 posto veza te poslove obavljaju samo muškarci.

Iz Agencije navode da je istraživanje pokazalo da to ostavlja negativne posljedice na privatni i profesionalni život žena, ostavljajući im manje vremena za odmor, lični i profesionalni napredak, usavršavanje, te učestvovanje u društvenim aktivnostima i politici.

Istraživanje je pokazalo da je situacija povoljnija kada je riječ o povremenim kućnim poslovima poput plaćanja režija i obavljanja poslova izvan kuće, kao što su održavanje dvorišta, automobila, krečenje i lakše popravke na kući, ističu iz agencije.

Nalazi istraživanja govore i o rasprostranjenosti rodne diskriminacije u radu i radnim odnosima, što je potvrdila trećina ispitanih žena.

Istraživanje je provedeno na teritoriji cijele BiH na uzorku od 500 žena starosne dobi između 18 i 65 godina koje su braku ili žive u vanbračnoj zajednici najmanje godinu.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING