INFO

  • SANSKI MOST: OTVORENA KULTURNO-VJERSKA MANIFESTACIJA 'MUSALLA 2021', PLANIRAN NIZ PRIGODNIH SADRŽAJA
  • SEDMICA VOLONTERIZMA: I TOKOM LJETNOG RASPUSTA ŽIVI AKTIVIZAM MLADIH
  • BIH: U FBIH U PRIORITETNE GRUPE ZA VAKCINISANJE DODANI UPOSLENICI U OBRAZOVNOM SEKTORU, POLICIJI, MEDIJIMA
  • SUTRA U BOSNI I HERCEGOVINI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • POLITIČKI LIDERI IZ RS-A ZAKLJUČILI: NEĆE UČESTVOVATI U RADU INSTITUCIJA BIH
  • STATUS RODITELJA DJECE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU: KROZ ZAKONSKU REGULATIVU ZAPOČETO RJEŠAVANJE OVOG PITANJA
  • GORDANA TADIĆ NEPRAVOSNAŽNO RAZRIJEŠENA DUŽNOSTI GLAVNE TUŽITELJICE TUŽILAŠTVA BIH
  • OSMA GODIŠNJICA POŽARA U KANTONALNOJ BOLNICI
  • VEČERAS U TV DNEVNIKU: MINISTAR ZDRAVSTVA MURIZ HALKIĆ O VAKCINACIJI I PANDEMIJI

BUNTOVNIŠTVO I ENTUZIJAZAM: OBJAVLJEN DRUGI DIO FILMA O JUGOSLAVENSKOM NOVOM VALU

- Nakon prvog dijela dokumentarnog filma "Novi val - 40 godina nakon" na YouTubeu je predstavljen i drugi, ujedno završni dio filma u režiji Croatia Recordsa i CMC-a.

BUNTOVNIŠTVO I ENTUZIJAZAM: OBJAVLJEN DRUGI DIO FILMA O JUGOSLAVENSKOM NOVOM VALU

ZAGREB, 4.februara - Dok je prvi dio filma obuhvatao priču o samom nastanku pokreta, u drugom dijelu protagonosti ovog vremena govorili su o detaljima nastanka tada prvih novovalnih grupa Šarlo Akrobata, Električni orgazam, Haustor i Idoli.

Pored aktivnih učesnika novovalne muzičke scene osamdesetih, koji su se pojavljivali u prvom dijelu filma, drugi dio obuhvata i razgovor s Goranom Vejvodom, jednim od najznačajnijih umjetnika koji su obilježili Novi val. Vejvoda se u filmu prisjetio priprema za snimanje albuma grupe Šarlo Akrobata te je govorio o vremenu koje je na scenu iznjedrilo brojne kreativne ljude.

"Vrijeme je bilo vrlo dinamično, otvoreno, bez straha za budućnost. Prijateljstvo se razvijalo na različite načine, kroz politiku, muziku, drogu, tehnologiju, tako da je sve apsolutno bilo u pokretu", rekao je Vejvoda u filmu.

Kada je riječ o Električnom Orgazmu, bend je na svom početku, kako ističe Srđan Gojković Gile, imao veliku pažnju omladinske štampe.

"Imali smo veliku pažnju omladinske štampe kao što su Polet, Omladinske novine, Vidici, riječki Val, tako da su ljudi brzo znali za nas. To je bila situacija koju je teško objasniti mladima danas, tu vrstu medijskog udara koju smo mi izazvali", ističe Gile.

Muzički producent Siniša Škarica rekao je kako je Električni Orgazam prvi put čuo uoči snimanja ploče Bijelog dugmeta.

"Prvi put se susrećem s Električnim orgazmom i pjesmom 'Zlatni papagaj' tri dana prije snimanja s Bijelim dugmetom. To je prva pjesma koja je snimljena za budući Paket aranžman. Oni su bili prvi bend koji je dobio termine za snimanje albuma", kaže Škarica.

S druge strane, Haustor nije imao toliku pažnju tadašnje štampe, ali sagovornici su saglasni kako je grupa Haustor u tom periodu imala specifičan zvuk u odnosu na ostale, prije svega zahvaljujući genijalnosti Srđana Sachera i kasnije Darka Rundeka.

"Rundek i Sacher su kreativci s različitim estetikama. Kada smo radili prvi album, bilo je dosta diplomatije, jer je svako od njih vukao na svoju stranu. Bio je to 'hod po jajima' ali bez svađe" rekao je Husein Hasanefendić Hus.

U filmu se govorilo i o tzv. cenzuri koja, iako je postojala, nije spriječila mlade muzičare da ostvare svoje ciljeve.

"Problem je tada bio što nisi mogao reći sve do kraja, danas kao možeš reći sve, ali te niko ne sluša, tako da smo na istom" smatra Damir Martinović Mrle, član grupe Let 3.

Film "Novi val - 40 godina nakon" objavljen je kao dio projekta kojim bi se trebalo obilježiti 40 godina muzičkog pokreta koji je iznjedrio brojne poznate jugoslavenske grupe. Tokom filma pojavljuju se brojni aktivni učesnici pokreta kao što su Darko Rundek, Srđan Sacher, Max Juričić, Srđan Gojković Gile.

Pored muzičara i članova kultnih sastava, o novovalnom periodu govore i brojni muzički producenti i kritičari poput Branimira Loknera, Siniše Škarice, Miroslava Cvetkovića Cveleta i Aleksandra Žikića, kao i fotograf Brian Rašić i grafička dizajnerica Sanja Bachrach.

Osim dokumentarnog filma, izdavačka kuća Croatia Records već je ranije kao dio proslave 40 godina Novog vala objavila četiri luksuzna vinilna reizdanja albuma "Paket aranžman", "Bistriji ili tupli čovek biva kad...", "Električni orgazam" i "Haustor", albume istoimenih grupa.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING