INFO

  • KULTURA SJEĆANJA: NA DANAŠNJI DAN ROĐEN ALIJA IZETBEGOVIĆ, PRVI PREDSJEDNIK MEĐUNARODNO PRIZNATE BIH
  • LYON I MANCHESTER CITY ČETVRTFINALISTI LIGE PRVAKA
  • INTERPOL ĆE U BEJRUT POSLATI MEĐUNARODNI TIM STRUČNJAKA
  • UZALUD NAM TRUD ŽVIŽDAČI: UIO BIH POKRENULA DISCIPLINSKI POSTUPAK PROTIV ZVIŽDAČA KOJI JE PRIJAVIO NEPRAVILNOSTI
  • SPECIJALNO KORONA VASPITANJE: SPECIJALCI NA ULICAMA SARAJEVA PRATE INSPEKTORE KOJI KONTROLIŠU POŠTIVANJE MJERA
  • DANAS U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • IZDATA NOVA NAREDBA KRIZNOG ŠTABA ZA FBIH: SVE MJERE PRODUŽENE ZA 14 DANA!
  • AVANTURA FILM FESTIVAL - KONFERENCIJA ZA NOVINARE

BOSANSKI PETROVAC: VRTAČE KAO PRIRODNO-GEOGRAFSKI FENOMEN

- Nedavno smo izvještavali o nepoznatoj i dosad neistraženoj Riponjinoj jami u Općini Bosanski Petrovac, a ovih dana smo zabilježili još jedan prirodni fenomen. Samo nekoliko stotina metara dalje, nalaze se takozvane “Vrtače” - prirodno-geografski fenomen...

BOSANSKI PETROVAC: VRTAČE KAO PRIRODNO-GEOGRAFSKI FENOMEN


BOSANSKI PETROVAC, 31. oktobra - Prije tri mjeseca u Riponjinu jamu pokraj bosanskopetrovačkoga sela Smoljana, prvi puta je kročila ljudska noga. Za ovu nepoznatu i dosad neistraženu jamu, vjeruje se kako je možda i jedna od najstarijih u Evropi.

Samo nekoliko stotina metara od nje, ekipa RTV USK-a snimila je kadrove još jednog prirodno-geografskog fenomena, takozvane “vrtače”. U kantonalnoj Turističkoj zajednici, kažu da ovo mjesto još uvijek nije našlo svoj put u turističkoj ponudi, što ne znači da neće u budućnosti.

- Ono što je potrebno da bi ova turistička atrakcija postala sastavni dio ponude jeste da se izvrši studija, da se izvrši turistička valorizacija ovog fenomena, zatim promocija i propaganda, da se uradi infrastruktura, signalizacija i da se preuzmu mjere kako bi se to područje zaštitilo i svakako u tom momentu će prirodni fenomen “vrtače” biti sastavni dio ponude USK-a tako i Općine Bosanski Petrovac, kazala je Arijana Vojić, direktorica TZ USK-a.

Asmir Piralić, turistički je vodič za Unsko-sanski kanton. Kaže da je bilo upita turista za ovaj prirodni fenomen. Stavljanjem istog u funkciju, značajno bi bila obogaćena turistička ponuda Bosanskog Petrovca, ali i kantona uopće.

Naravno, to su prirodni fenomeni koje treba sve više isticati i treba istraživati, ali da bi mi to mogli kvalitetno prezentirati, tu mora postojati turistička strategija koja će pratiti takav cjelokupni segment. U svakom slučaju to nije loša ideja, ali ne možemo to uraditi na način da dovedemo grupu turista i kažemo to je to što vas zanima. To svakako zahtijeva izgradnju blage turističke infrastrukture, poznavanje lokalnog stanovništva koje treba sudjelovati u procesu realizacije turističkih ponuda i u svakom slučaju učenje o takvim morfološkim karakteristikama, kazao je Asmir Piralić, turistički vodič.

Vojić dodaje da će sljedeća godina kantonalne Turističke zajednice biti u znaku edukacija i uslužnih djelatnosti kako bi se što kvalitetnije pripremili za predstojeću sezonu.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING