INFO

 • WEB PORTALI I DRUŠTVENE MREŽE: DOK JEDNI ISTRAŽUJU I OBJEKTIVNO PIŠU, DRUGI KOPIRAJU I KLEVEĆU
 • PRIPREME ZA CIJEPLJENJE PROTIV COVID-19 U USK: PREDNOST ĆE IMATI ZDRAVSTVENI RADNICI
 • VREMENSKA: U VEĆEM DIJELU BIH SUTRA ĆE PREOVLADAVATI UMJERENA OBLAČNOST
 • PREDSTAVNICI ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO: KANTONI U FBIH SPREMNI ZA AKTIVNOSTI VAKCINACIJE PROTIV COVID-19
 • JOE BIDEN POSTAO 46. PREDSJEDNIK SAD-A
 • ROBNI DEFICIT U PROŠLOJ GODINI 6,3 MILIJARDE KM
 • KOORDINACIJA BORAČKIH UDRUŽENJA OPĆINE BUŽIM REAGOVALA NA IZJAVE POLITIČARA IZ RS-A
 • OSNIVA SE VIJEĆA ZA ZNANOST BIH, SUTRA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA
 • URSULA VON DER LEYEN: EU MORA POMOĆI SVOJIM SUSJEDIMA DA POČNU S VAKCINACIJOM
 • SARAJEVO: MINISTAR KOŠARAC RAZGOVARAO S ENTITETSKIM MINISTRIMA POLJOPRIVREDE
 • HUMANOST IZNAD SVEGA: BIHAĆKI CRVENI KRIŽ SA SLUŽBOM ZA TRANSFUZIOLOGIJU KANTONALNE BOLNICE U AKCIJI DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI
 • KAMP LIPA- MJESEC DANA NAKON IZBIJANJA POŽARA SITUACIJA POTPUNO DRUGAČIJA
 • MUSTAFA RUŽNIĆ, PREMIJER USK-A: PREDSJEDNIŠTVO BIH HITNO MORA ODREDITI MIGRANTSKU KVOTU

BOSANSKA KRUPA: OBILJEŽENA GODIŠNJICA HEROJSKE BITKE ZA ĆOJLUK

- U sklopu obilježavanja 25. godišnjice oslobođenja Ćojluka, jučer i danas je u Bosanskoj Krupi organizovano nekoliko programskih aktivnosti. Između ostalih revijalni malonogometni turnir „Ćojluk 2020“, marš stazama ratne 511. slavne brigade i prigodan program na platou Ćojluka. Sutra će biti upriličen obilazak šehitluka, učenje tevhida i Jasina pred duše bosanskohercegovačkih šehida, te memorijalni spust na rijeci Uni...

BOSANSKA KRUPA: OBILJEŽENA GODIŠNJICA HEROJSKE BITKE ZA ĆOJLUK


BOSANSKA KRUPA, 11. jula - Kao i svake godine, u znak sjećanja na najteža vremena, a s ciljem odavanja počasti za poginule borce u toku ratnih dešavanja na brdu Ćojluk, delegacije lokalnih i kantonalnih vlasti, brigade, porodica šehida, invalida, političkih partija i nevladinih organizacija, danas su položile cvijeće na Centralno spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi i zajedno sa Amelom ef. Durakovićem proučile Fatihu. Svim prisutnim kod spomen-obilježja obratio se premijer USK Mustafa Ružnić, naglasivši važnost ovakvih događaja, naročito za mlađe generacije. Zahvalio se ratnoj 511. slavnoj brigadi za sav doprinos koji je dala u odbrani svoje općine i države BiH.

Potom je u parku pored spomen-obilježja predstavljena postavka Muzeja 5. korpusa „Mehrudin Dedić“ iz Bihaća posvećena genocidu u Srebrenici. Karakterišu je čahure čiji je broj identičan broju žrtava genocida. Nakon toga kolona građana krenula je na jednosatno pješačenje do mjesta gdje se prije 25. godine odvijala odlučna bitka za budućnost cijelog Bihaćkog okruga.

Program obilježavanja godišnjice bitke na Ćojluku je počeo intoniranjem državne himne. Poslije dizanja zastave, polaganja cvijeća i učenja Fatihe kod spomen-zemunice na Ćojluku prisutnima su se obratile ratne starješine Nedžad Mulalić i Asmir Hadžipašić, te načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i ministar za pitanje boraca i RVI USK Ermin Zulić. U svojim obraćanjima su podsjetili na značaj bitke i povukli paralelu sa događanjima istog dana u Srebrenici, te se zahvalili svima onima koji su na bilo koji način pomogli da bitka za Ćojluk uđe u anale ratovanja na ovim prostorima.

Kao i obično, pred sam kraj programa, na platou Ćojluka uručene su zahvalnice svim ekipama koje su uzele učešće na jednodnevnom malonogometnom memorijalnom turniru, a to su: SSRI „511“ Bosanska Krupa, Policijska stanica Bosanska Krupa, veterani Bratstva, Željezničara, Jezerskog i Sloge. Osim njih, zahvalnice su uručene i sudijama Adnanu Šertoviću i Nerminu Begiću.

Podsjetimo, prije tačno 25 godina borci i starješine 511. slavne predvođeni komandantom generalom Mirsadom Sedićem poslije više od sedam mjeseci krvavih borbi uspjeli su srušiti južni mostobran „Ćojluk“ i za sva vremena protjerati agresore sa lijeve obale Une. Prema kasnije zaplijenjenim dokumentima moglo se saznati da je samo nekoliko dana kasnije, tačnije po završetku operacija u Srebrenici, pravcem peko Ćojluka planirana velika agresorska ofanziva koja bi za cilj imala pokoravanje tadašnjeg Bihaćkog okruga. U toj odlučnoj bici za samo nekoliko sati poginulo je 11 pripadnika 511. slavne, a dva borca su nestala i kasnije razmijenjena.

Sutra će se u prijepodnevnim satima na šehitlucima „Ometaljka“ u Pištalinama proučiti tevhid i Jasin pred duše šehida 511. slavne 5. korpusa Armije RBiH, a predvečer upriličiti memorijalni spust unskim lađama, čamcima i kajacima od Kapetanovog jezera do Keja, odakle će se, u čast poginulih boraca, u Unu spustiti cvijeće i proučiti Fatiha.

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING