INFO

  • BORUT PAHOR U RADNOJ POSJETI BIH: SLOVENIJA JE SAVEZNIK PROŠIRENJA EU NA ZAPADNI BALKAN
  • SARAJEVSKI SASTANAK: SPRIJEČITI RAST BROJA NOVOZARAŽENIH NA PROSTORU FEDERACIJE BIH
  • USK: PRVE DOZE VAKCINA PROIZVOĐAČA ASTRA ZENECA OČEKUJU SE U PONEDJELJAK
  • KANTONALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE: OSMI MART POD NADZOROM, ZAŠTITA ZDRAVLJA U IMPERATIVU
  • SUD BIH ODREDIO PRITVOR DARKU ELEZU DO MJESEC DANA
  • USK: POSLUŠATI RIJEČ STRUKE O NACRTU ZAKONA O PRAVOBRANILAŠTVU
  • NK JEDINSTVO – NAKON KVALITETNIH PRIPREMA OTVARAJU ŠESNAESTO KOLO PRVE LIGE FEDERACIJE BIH
  • TRANSPARENCY INTERNATIONAL U BIH: USVAJANJE IZMJENA I DOPUNA U CILJU UNAPREĐENJA ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA
  • BIH: REGISTROVAN 621 NOVI SLUČAJ ZARAZE KORONAVIRUSOM, PREMINULO 28 OSOBA
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME UZ KIŠU, SUSNJEŽICU I SNIJEG

BLOOMBERG MAPA VAKCINACIJE: PROTIV KORONAVIRUSA DO SADA VAKCINISANO 63 MILIONA LJUDI, BIH IZVAN SVIH SVJETSKIH TOKOVA

- Počela je najveća kampanja vakcinacije u historiji. Prema podacima koje je prikupio američki Bloomberg, do sada je primijenjeno više od 63 miliona doza vakcina u 56 zemalja. Najnovija stopa bila je u prosjeku oko 3,21 miliona doza dnevno...

BLOOMBERG MAPA VAKCINACIJE: PROTIV KORONAVIRUSA DO SADA VAKCINISANO 63 MILIONA LJUDI, BIH IZVAN SVIH SVJETSKIH TOKOVA

SARAJEVO, 24. januara - Ukupno gledajući, najviše ljudi je vakcinisano u SAD-u, oko 21,1 milion. Slijedi Kina sa 15 miliona a u EU je dato 8,3 miliona doza. U Velikoj Britaniji je dato 6,3 miliona vakcina.

Kako se vidi na listama i mapama koje je objavio Bloombreg, Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih država u Evropi koje još nisu počele s vakcinacijom.

Procentualno gledano, najuspješnije države su Izrael sa 38 vakcinisanih na svakih 100 stanovnika, Ujedinjeni Arapski Emirati sa 22,5, Sejšeli sa 17,5, Bahrein sa 9,7 itd.

Bloomberg daje pregled i rezerviranih vakcina. Zanimljivo je da je u svijetu već ugovoreno 8,49 milijardi doza.

“To bi bilo dovoljno da pokrije više od polovine svjetske populacije (većina vakcina se koristi u dvije doze), da su narudžbe raspodijeljene ravnomjerno. To se, međutim, nije dogodilo. Bogate zemlje prikupile su ponude, a zahtjevi za ultrahladno skladištenje otežavaju isporuku nekih vakcina na udaljena mjesta. Neke će zemlje možda morati pričekati 2022. ili kasnije prije nego što zalihe postanu široko dostupne”, navodi se.

Naime, mnoge zemlje rezervirale su mnogo više vakcina nego što imaju stanovnika. U tome prednjači Kanada, koja je sklopila ugovore za vakcine kojima može pokriti 330 posto svoje populacije. Drugim riječima, tri puta može vakcinisati svakog građanina.

Ujedinjeno Kraljevstvo ugovorilo je vakcine za 302 posto svojih stanovnika, a zemlje EU ugovorima imaju pokriveno 187 posto populacije. Prema podacima Bloomberga, za BiH je taj procenat svega pet posto.

Inače, vakcinacija u SAD-u počela je 14. decembra sa zdravstvenim radnicima. Vakcina kompanija Pfizer i BioNTech odobrena je za upotrebu u Sjevernoj Americi, Evropi i na Bliskom Istoku. Utvrđeno je da ta vakcina, kao i ona kompanije Moderna, smanjuju zarazu koronavirusom za 95 posto.

Vakcina firme AstraZeneca i Univerziteta u Oxfordu dobila je prvo odobrenje u Ujedinjenom Kraljevstvu 30. decembra.

Kina i Rusija odobrile su vlastite vakcine još u julu i augustu, prije nego što su u potpunosti testirane. Od tada su te države dale milione doza, iako pružaju rjeđa ažuriranja o svom napretku.

Isporuka više milijardi doza za zaustavljanje širenja koronavirusa širom svijeta bit će jedan od najvećih logističkih izazova ikad poduzetih.


Do sada je odobrena upotreba ukupno sedam različitih vakcina. Države su uložile milijarde dolara u razvoj novih vakcina, testirajući ih na hiljadama dobrovoljaca, povećavajući proizvodnju, a zatim ih izbacujući na tržište u rekordnom roku.

Nijedna od ovih vakcina sama po sebi nije dovoljna da se vakciniše globalna populacija od oko 7,8 milijardi ljudi. Ali zajedno predstavljaju najveću šansu čovječanstva da okonča pošast koja je odnijela više od dva miliona života i pokrenula globalnu ekonomsku katastrofu.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING