INFO

  • OMLADINSKA BANKA BOSANSKA KRUPA: POTPISANO 14 UGOVORA UKUPNE VRIJEDNOSTI 23.924 KM
  • I FEDERACIJA SE ZADUŽUJE NA BERZI
  • KORONAVIRUS U BIH: 1.239 NOVOZARAŽENIH, PREMINULO JE 57 OSOBA
  • U BIH DANAS TOPLIJE, TEMPERATURE DO 19 STEPENI
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH
  • VISOKA DELEGACIJA BiH I ZVANIČNIKA IOM-a U POSJETI KAMPU LIPA
  • BIHAĆ: U TOKU SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

BLAGDAN U PANDEMIJI: VJERNICI ŠIROM SVIJETA DANAS U KRUGU PORODICE SLAVE USKRS

- Katolici, luterani i anglikanci su i ove godine Uskrs dočekali drugačije zbog pandemije. Bez svete mise, blagoslova hrane i mnoštva dragih ljudi zbog trenutne situacije. Ipak, radost i duh ovog blagdana nije izostala i ona će se podijeliti u užem krugu porodice...

BLAGDAN U PANDEMIJI: VJERNICI ŠIROM SVIJETA DANAS U KRUGU PORODICE SLAVE USKRS

SARAJEVO/BIHAĆ, 4. aprila - Uskrs je blagdan koji predstavlja temelj kršćanske vjere - dan kada je Isus uskrsnuo i katolici vjeruju da je to dan rađanja vjere.

Uskrsom se čuva uspomena na Isusa Krista, koji je vlastitom žrtvom iskupio grijehe čovječanstva i uskrsnuo u vječni život. Prema vjerovanju, Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak i u nedjelju je uskrsnuo.

Iako je Uskrs uvijek nedjelja, on gotovo svake godine pada na drugi datum zbog specifičnog pravila. Naime, Uskrs pada na prvu sedmicu poslije prvog proljetnog punog mjeseca na dan proljetnog ekvinocija ili poslije tog datuma.

Ovaj blagdan u BiH obilježavaju uglavnom katolici, a pored gotovo univerzalnog farbanja jaja i čestitanja, postoje i mnogi domaći običaji, poput uzimanja blagoslovljene hrane, darivanja najmlađih.

Proslavi Uskrsa je prethodio post, a Uskrs se, inače pored navedenih običaja proslavlja u crkvama uz molitve i svete mise što je, nažalost, ove godine izostalo s obzirom na pandemiju koronavirusa.

Zbog trenutne situacije je zabranjeno okupljanje i kretanje kako bi se suzbilo širenje koronavirusa. Cilj je poštivanje mjera socijalne distance ali zajednička proslava je ipak moguća, prvenstveno se oslanjajući na tehnologiju, kako bi se spriječilo širenje virusa, ali smanjila usamljenost.

Samim time, većina vjernika može organizovati virtuelno slavlje i proširiti svoj krug gostiju i porodice uz poštivanje mjera i čuvanja zdravlja.

I nadležni su ove godine apelovali na građane da ovaj blagdan proslave u krugu najuže porodice zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Pozvali su sve vjernike da Uskrs obilježe u kući, isključivo s osobama iz vlastitog domaćinstva, a da svojoj rodbini, prijateljima i komšijama upute čestitke putem telefona ili drugih komunikacijskih tehnologija koje osiguravaju izbjegavanje kontakata.

Redakcija RTV USK pridružuje se prigodnim čestitkama i željama redakcije portala Klix.ba - želimo sretan i blagosloven Uskrs svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti i da ih provedete u zdravlju, sreći, miru, blagostanju i solidarnosti.

Ostajte dobro i kod kuće čuvajući svoje i zdravlje najmilijih.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING