INFO

  • USK KORONA BILANS: TESTIRANO 59 UZORAKA, NOVOZARAŽENA JEDNA OSOBA
  • BIH: STIGLO 10.530 DOZA VAKCINA BIONTECH/PFIZER
  • PO ODLUCI EU: BIH OPET NIJE NA EVROPSKOJ LISTI DRŽAVA KOJE SU SIGURNE ZA PUTOVANJE
  • IZRAEL IZVEO ZRAČNI NAPAD NA GAZU, PRVI OD PREKIDA VATRE 21. MAJA
  • PRIJAVE DO KRAJA JUNA: BBI BANKA OBEZBIJEDILA MILION MARAKA ZA STIPENDIRANJE UČENIKA I STUDENATA U BIH
  • VIJEĆE MINISTARA BIH: UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O CARINSKIM PREKRŠAJIMA
  • KRIJUMČARENJE MIGRANATA U BIH: PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVOJICE AFGANISTANACA
  • POTPISIVANJEM UGOVORA O STIPENDIRANJU I FINANSIJSKA PODRŠKA OD STRANE BTF I MINISTARSTVA OBRAZOVANJA USK
  • GDJE GRAĐANI BIH MOGU PUTOVATI I KAKO?
  • DAN BRANILACA GRADA BIHAĆA

BIJELA KUĆA: SASTANAK BIDENA I ERDOGANA PRILIKA ZA DIREKTNU DIPLOMACIJU

- Američki predsjednik Joe Biden danas kreće na prvu turneju u Evropi, a u Briselu će se sastati i sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom...

BIJELA KUĆA: SASTANAK BIDENA I ERDOGANA PRILIKA ZA DIREKTNU DIPLOMACIJU

ANKARA, 10. juna – Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je kako sastanak sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joea Bidena predstavlja jedan od prioriteta tokom njegove prve prekookeanske posjete, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prilika je to za direktnu diplomaciju licem u lice“, kazala je Psaki.

Biden je jučer posjetio vojnu bazu RAF-a u Mildenhallu gdje se prigodnim govorom obratio vojnom osoblju SAD-a, a nakon službenog dijela programa i razgovarao, te se fotografirao sa Amerikancima koji u spomenutoj bazi borave sa svojim porodicama i obavljaju povjerene zadatke.

Biden danas počinje prvu posjetu Evropi, a glasnogovornica Psaki komentirala je njegov najavljeni susret s Erdoganom koji će se održati na marginama samita lidera Sjevernoatlanstskog saveza (NATO).

“Ovo je odnos, očito s NATO partnerom, gdje postoje područja u kojima smatramo da je važno nastaviti konstruktivno sarađivati tamo gdje postoji prilika, a također i područja u kojima imamo snažna neslaganja", kazala je Psaki.

Psaki je dodala da će pitanja regionalne sigurnosti, kao i ona koja utiču na globalnu zajednicu, uključujući ekonomiju i pandemiju COVID-19, biti među temama o kojima će razgovarati Biden i Erdogan.

Biden će se danas sastati s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, a tri dana kasnije će se sastati i sa britanskom kraljicom Elizabethom II.

Američki predsjednik Biden će 14. juna iz Londona otputovati u Brisel na samit lidera NATO-a, a dan kasnije će prisustvovati i samitu lidera SAD-a i Evropske unije.

Biden će 16. juna otputovati u švicarsku Ženevu, gdje će se sastati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a potom i sa najvišim švicarskim zvaničnicima.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING