INFO

 • SAD: VEČER PRIJE INAUGURACIJE BIDEN I HARRIS ODAJU POČAST PREMINULIMA OD COVID19
 • LIPA U PRIVIDNOJ ZIMSKOJ IDILI: U POSTEPENOM NAVIKAVANJU NA OVDAŠNJE PRILIKE PUNE SE SMJEŠTAJNI KAPACITETI ŠATORSKOG NASELJA
 • PREDSTAVNICI ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO: KANTONI U FBIH SPREMNI ZA AKTIVNOSTI VAKCINACIJE PROTIV COVID-19
 • NI U DRUGOM POKUŠAJU NIJE KONSTITUISANO OPĆINSKO VIJEĆE BOSANSKA KRUPA
 • VREMENSKA: SUTRA PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME U VEĆINI NAŠE ZEMLJE
 • SVAKODNEVNICA MIGRANATA NA LIPI: KUPANJE U HLADNOJ VODI NA TEMPERATURI ISPOD NULE
 • USK: OD 238 TESTIRANIH UZORAKA, 17 POZITIVNO NA KORONAVIRUS
 • SARAJEVO: MINISTAR KOŠARAC RAZGOVARAO S ENTITETSKIM MINISTRIMA POLJOPRIVREDE
 • HUMANOST IZNAD SVEGA: BIHAĆKI CRVENI KRIŽ SA SLUŽBOM ZA TRANSFUZIOLOGIJU KANTONALNE BOLNICE U AKCIJI DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI
 • BIHAĆ: ZASJEDALA KOMISIJA ZA PROSTORNO UREĐENJE, PLANIRANJE I ZAŠTITU OKOLIŠA
 • MUSTAFA RUŽNIĆ, PREMIJER USK-A: PREDSJEDNIŠTVO BIH HITNO MORA ODREDITI MIGRANTSKU KVOTU

BIH NA MIGRANTSKOJ RUTI: ULAZAK OKO 150 MIGRANATA DNEVNO PREDSTAVLJA VELIKI SIGURNOSNI I HUMANITARNI IZAZOV

- U protekle dvije godine u BiH je registrovano preko 60 hiljada migranata...

 BIH NA MIGRANTSKOJ RUTI: ULAZAK OKO 150 MIGRANATA DNEVNO PREDSTAVLJA VELIKI SIGURNOSNI I HUMANITARNI IZAZOV

SARAJEVO, 23. jula - Ministri unutrašnjih poslova i sigurnosti Zapadnog Balkana i predstavnici Evropske unije na današnjoj video konferenciji razgovarali su o modelima efikasnije borbe protiv neregularnih migracija duž istočno-mediteranske rute, prenosi Anadolu Agency (AA).

Konferenciji su prisustvovali i potpredsjednik Evropske komisije za promociju evropskog načina života Margaritis Šinas, komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji, ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehammer, te predstavnici Frontex-a i ICMPD-a.

Bosnu i Hercegovinu je na ovoj važnoj konferenciji predstavljao zamjenik ministra sigurnosti BiH Nedeljko Jović, direktor Granične policije BiH Zoran Galić i zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar.

Jović je predstavio trenutno stanje u BiH te istakao najveće izazove sa kojima se sureću sigurnosne agencije u suzbijanju ilegalnih migracija i borbi protiv trgovine ljudima.

- Više od 60 hiljada ilegalnih migranata koji su u protekle dvije i po godine registrovani na teritoriji BiH i trenutni ulazak oko 150 migranata dnevno, predstavlja veliki sigurnosni i humanitarni izazov za BiH, naglasio je Jović.

Za efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija neophodno je jačanje kapaciteta Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima BiH i organa za migracije i azil u cilju veće efikasnosti u borbi protiv nezakonitih migracija u zemlji, jačanje kapaciteta svih policijskih agencija za borbu protiv krijumčarenja migranata, te bolje provođenje sporazuma o readmisiji.

Jović je dodao da BiH od EU očekuje materijalnu pomoć, podršku u organizaciji povrataka ilegalnih migranata u zemlje porijekla kao i razmjenu informacija i najboljih praksi.

S obzirom da se pritisak ilegalnih migracija povećava, dogovoreno je udruživanje snaga u borbi protiv ilegalnih migracija. Osim zaštite vanjskih granica EU, najavljena je podrška zemljama Zapadnog Balkana u zaštiti svojih granica. U zajedničkoj deklaraciji koja je usvojena danas, naglašeno je da se neće se tolerisati ilegalni prelasci granice, najavljeno ubrzanje povratka osoba kojima ne treba međunarodna zaštita u zemlje porijekla kao i razmjena informacija i jačanje operativne saradnje u razbijanju grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING