INFO

  • LAVROV: U BIH ĆEMO RAZGOVARATI O PROBLEMU DEJTONSKOG SPORAZUMA
  • MOJA ADRESA: SREBRENICA - TRAŽIMO PODRŠKU CIK-A I OSCE-A: SVJEDOCI SMO IZBORNOG INŽINJERINGA
  • USKORO ZATVARANJE MIGRANTSKOG KAMPA MIRAL
  • USK: ŠEST OSOBA PREMINULO, 52 NOVOZARAŽENA SLUČAJA
  • CIK BiH: OBOLJELI OD KORONAVIRUSA GLASAT ĆE PUTEM MOBILNIH TIMOVA
  • ZA SEDAM DANA POČINJE REALIZACIJA PROJEKTA ENERGETSKE EFIKASNOSTI ZA OBJEKTE U BIHAĆU I CAZINU
  • VELIKA KLADUŠA: 62-GODIŠNJAK UHAPŠEN ZBOG BLUDNIH RADNJI NAD ČETIRI DJEVOJČICE
  • VRIJEME SUTRA: PRETEŽNO OBLAČNO
  • CAZIN: BROJ ZARAŽENIH SE POVEĆAVA, ALI NE I BROJ ODOBRENIH TESTOVA ZA KORONAVIRUS
  • BH. EPIDEMIOLOGIJA IZ DRUGOG UGLA: NAUKA ZABORAVLJENA U VREMENU, A POTREBNIJA JE NEGO IKAD

BIHAĆ: ODRŽAN OKRUGLI STO O TEMI MINA KAO STALNOJ PRIJETNJI I KOČNICI RAZVOJA USK

- U našoj zemlji USK je regija s najvećim područjem opasno sumnjive površine prve kategorije i to zbog blizine naseljenih mjesta

BIHAĆ: ODRŽAN OKRUGLI STO O TEMI MINA KAO STALNOJ PRIJETNJI I KOČNICI RAZVOJA USK

BIHAĆ, 4. aprila - Proces deminiranja sumnjivo opasnih površina u USK započeo je prije 22 godine. U tom periodu od 100 kvadratnih kilometara  očišćeno je svega 17,5 kilometara na kojima je pronađeno skoro 8.000 minsko eksplozivnih sredstava. Nažalost u tom periodu smrtno je stradalo 48 osoba dok ih je 131 ozlijeđena. Kako bi se povodom Medjunarodnog dana borbe protiv mina skrenula   pažnja na važnost bržeg razminiranja, Vlada USK organizirala je  okrugli sto  o temi  „Mine kao stalna prijetnja  i kočnica razvoja USK“.

U našoj zemlji USK je regija s najvećim područjem  opasno sumnjive površine  prve kategorije  i to zbog blizine naseljenih mjesta.U procentima je to oko 2,5% površine  u čijoj blizini živi 120.000 građana. Tempo deminiranja diktiraju donatorska sredstva koja se vežu uz ona lokalnih zajednica, koja su uglavnom bila više nego skromna.U ovoj godini  izdvojen je značajan iznos  u budžetu Ministarstva  poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  kako bi se ostvario plan od 5 miliona metara kvadratnih  očišćene površine.

Dosad je od osam  općina jedino Bosanski Petovac potpuno očišćen od mina, dok bi prema usvojenoj listi prioriteta u ovoj godini i Cazin, te vjerojatno Bužim napokon bili bez minskog zagađenja. BiH bi za 6 godina prema  planu trebala biti napokon sigurna što će prije svega ovisiti o finansijskim  sredstvima.

Opredjeljenost Kantona da postane kanton bez mina istaknuta je na današnjem sastanku kojem su prisustvovali predstavnici općina i gradova, OS, MUP, CZ. Minski sigurna sredina  svakako je  povezana uz  razvoj  NP Una, ali i samu sigurnost stanovništva koje živi u neposrednoj blizini.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Novinarska nagrada
"Emin Huskić" 2020

IZBORI 2020MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING