INFO

  • KORONAVIRUS U USK: 34 NOVOZARAŽENIH I DVA SMRTNA ISHODA
  • ODLUKA KOMISIJE: STADION VELEŽA SUSPENDOVAN NAKON PREKIDA UTAKMICE
  • STUDIJA: VAKCINA JOHNSON&JOHNSON EFIKASNA 94% POSLIJE DODATNE DOZE
  • PREDSTAVNICI VLADE USK U FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA I KOMUNIKACIJA
  • AKTUELNO: PREDSTAVNICI MEĐUNARODNE ZAJEDNICE U POSJETI BOSANSKOM PETROVCU
  • PREDSTAVNICI VLADE USK U FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA I KOMUNIKACIJA
  • SARAJEVO: MINISTRICA TURKOVIĆ SE SASTALA SA ADVOKATICAMA EDINA VRANJA
  • USK: ZBOG TURISTIČKE POTRAŽNJE UTROSTRUČENA IZGRADNJA KUĆA S BAZENOM

BIHAĆ: NAPREDUJU RADOVI U KAMPU LIPA

- U Lipi kod Bihaća, građevinski radovi i oposobljavanje kampa za smještaj migranata i izbjeglica su u toku a prema najavama kamp bi trebao biti spreman do kraja građevinske sezone. Na ovom lokalitetu migranti trenutno borave u šatorima, međutim, i dalje je velik broj onih koji borave u napuštenim objektima u Bihaću

BIHAĆ: NAPREDUJU RADOVI U KAMPU LIPA

BIHAĆ, 04. jula - Iako su uslovi u prihvatnim centrima daleko bolji od ovih ovdje, razlog zašto migranti borave ovdje u napuštenim prostorijama od ranije su poznati. Razgovarali smo sa ovim migrantima i većina njih je bila u kampu Lipa ili u nekom od drugih kampova. Kažu, konkretno u gradu Bihaću biraju ove napuštene objekte u centru grada zbog blizine granice.

Za razliku od prihvatnih centara, u napuštenim objektima odnosno improviziranim smještajima nema prostora za kupanje, električne energije a nema ni redovnih obroka.

Migranti koji u gradu Bihaću borave van kampova svjesni su da se za svoje obroke moraju pobrinuti sami. Najčešće prave paratu, tradicionalni pakistanski kruh koji se pravi samo od vode brašna i soli. Stavi se na laganu vatru i peče nekoliko minuta. 

„Bio sam i u Sarajevu u kampu. Mi idemo iz kampova i dolazimo ovdje jer želimo ići u gejm. Ovdje i nije toliko dobro, nema skoro ništa ali ipak mi živimo ovdje“, priča Nebi iz Afganistan.

U Krajinametalu živi još stotinjak migranata koji svakodnevno pokušavaju preći granicu. Većina ih je iz Lipe otišla u gejm, ali zbog daljine tog kampa nisu se željeli vratiti. S druge strane, na Lipi je situacija zadovoljavajuća i obezbijeđeni su pristojni uvjeti za život.

Ovo je privremeno šatorsko naselje za migrante “Lipa” kod Bihaća. Brojke migranata variraju iz dana u dan s obzirom na to da migranti idu svakodnevno u gejm. Ovo ovdje, ovo je kamp “Lipa” u izgradnji. Radovi teku predviđenom dinamikom a očekuje se da će kamp biti spreman do kraja građevinske sezone. Ovdje trebaju biti smješteni migranti iz šatorskog naselja, migranti koji se nalaze u gradu Bihaću, a poseban dio kampa bit će obezbijeđen za porodice sa djecom.

„Još nemamo tačan datum otvorenja jer radove pratimo u pokretu. Radi se prema rasporedu kada su u pitanju građevinski radovi, a nadam se da ćemo narednih dana imati i datum otvorenja. Ključno je to da smo spremni za zimu“, kazala je Laura Lungarotti, šefica misije IOM-a u BIH

„Sa izgradnjom objekta i puštanjem u punom kapacitetu sigurno da će stanje biti puno bolje“, mišljenja je Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK

Procjenjuje se da u prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini trenutno boravi oko 3000 migranata. Tačne podatke koliko migranata boravi van kampova niko nema no jedno je sigurno, i dalje ih je najviše u Unsko-sanskom kantonu.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING