INFO

  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • USK: VELIKA POTRAŽNJA ZA STANOVIMA, CIJENA KVADRATA U BIHAĆU I DO 2200 MARAKA
  • KORONAVIRUS U USK: 34 NOVOZARAŽENIH I DVA SMRTNA ISHODA
  • U TV DNEVNIKU U 19,00 SATI: S GOŠĆOM ŠEJLOM ŠARIĆ O BORBI PROTIV KORUPCIJE
  • PREDSTAVNICI VLADE USK U FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA I KOMUNIKACIJA
  • AKTUELNO: PREDSTAVNICI MEĐUNARODNE ZAJEDNICE U POSJETI BOSANSKOM PETROVCU
  • PREDSTAVNICI VLADE USK U FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA I KOMUNIKACIJA
  • SANSKI MOST: OBILJEŽENA GODIŠNJICA BRUTALNE LIKVIDACIJE 67 NEDUŽNIH CIVILA
  • USK: ZBOG TURISTIČKE POTRAŽNJE UTROSTRUČENA IZGRADNJA KUĆA S BAZENOM

BIHAĆ: KAPETANOVA KULA SA NOVIM I ZANIMLJIVIM POSTAVKAMA DOSTUPNA GRAĐANIMA I TURISTIMA

- Nakon skoro deset godina ponovo je za javnost je otvorena Kapetanova kula u centru Bihaća. Veliki je ovo korak za kulturnu zajednicu grada ali sektor turizma s obzirom na činjenicu da je 'Kula' dio Muzeja USK i u svojim postavkama ima ogroman broj eksponata koji svjedoče o bogatoj historiji Bihaća. U njenu obnovu uloženo oko 400.000 maraka, dok su potpuno nove postavke Muzej koštale oko 100.000 maraka.

BIHAĆ: KAPETANOVA KULA SA NOVIM I ZANIMLJIVIM POSTAVKAMA DOSTUPNA GRAĐANIMA I TURISTIMA


BIHAĆ, 24. jula - Kapetanova kula, jedan od simbola Bihaća, godinama je bila zatvorena za javnost. Njena obnova je zbog nedostatka novca predugo trajala, a kulturno bogatstvo i naslijeđe zbog toga bilo skriveno od očiju javnosti. Sada je ono dostupno građanima i turistima kroz potpuno nove postavke koje se bitno razlikuju od onih koje su na ovom mjestu bile sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Danas je svima koji se žele upoznati sa određenim historijskim činjenicama dostupna arheološka postavka, duhovna i materijalna kultura Japoda, zatim o starim gradovima na prostoru USK-a, te jedan istinski vrijedan fond dokumenata iz arhiva, ne samo onih koji rade na ovim, nego i prostorima izvan naše zemlje. 

Osim toga u Kuli je od sada i etnološka postavka Kapetanova divanhana prema ideji arheologinje Enise Jusić te likovna izložba „USK u djelima likovnih umjetnika“. Više od 100.000 maraka uloženo je u ove postavke i čini najznačajnije ulaganje Muzeja u posljednje vrijeme. Kako je rečeno, projekt obnove Kapetanove kule završen još 2012. godine, zbog nedostatka novca nije bilo mogućnosti za završetak planiranih radova. U ovaj projekt uloženo je oko 400. 000 maraka a ostalo je da se uredi lapidarij i fasada kule.

O kulturno-historijskom, graditeljskom i općekulturnom značaju Kapetanove kule, više donosimo u TV Dnevniku...VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING