INFO

 • OBILJEŽAVANJE 25. GODIŠNJICE OSLOBOĐENJA ĆOJLUKA
 • PRIVLAČENJE DOMAĆIH GOSTIJU - SUBVENCIONIRANI ODMOR U BIHAĆU
 • 11. JULI SA INSTRUKCIJAMA: NA ZGRADAMA DKP I MISIJA BIH SUTRA ZASTAVE NA POLA KOPLJA
 • BILJANI 10. JULI 1992. GODINE: LICE I NALIČJE NEPRIZNATOG GENOCIDA
 • KANTONALNA BOLNICA U BIHAĆU: EUROPSKA UNIJA DONIRALA DVA RESPIRATORA I JEDAN ULTRAZVUČNI APARAT
 • TRAGIČNA NOĆ U NOVOM PAZARU: PREMINULO 10 OSOBA OD POSLJEDICA COVID-19 OBOLJENJA
 • NADA DROBNJAK: NOSITI CVIJET SREBRENICE I PODSJEĆATI DRUGE NA GENOCID NAJMANJE JE ŠTO NEKO MOŽE DA URADI
 • ODRŽAN ŽRIJEB HISTORIJSKE ZAVRŠNICE LIGE PRVAKA: OČEKUJU NAS SPEKTAKULARNE UTAKMICE
 • KOMEMORATIVNA SJEDNICA U BRISELU: EVROPA JE U SREBRENICI PODBACILA
 • AUSTRIJSKA AGENCIJA ANALIZIRALA: GDJE SU SE SVE NAJČEŠĆE ZARAZILI AUSTRIJANCI?
 • BIH IMA NOVI CRNI REKORD: 310 NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE!

BIHAĆ: DJECA MIGRANTI UČE BOSANSKI JEZIK KROZ RADIONICE

– UNICEF i Pedagoški fakultet Univerziteta u Bihaću otpočeli su danas realizaciju zajedničkog projekta u okviru kojeg je održana prva radionica na kojoj djeca migranata uče bosanski jezik, kako bi se uskoro spremni uključili u pohađanje redovne nastave u četiri ovdašnje osnovne škole.

BIHAĆ: DJECA MIGRANTI UČE BOSANSKI JEZIK KROZ RADIONICE


BIHAĆ, 15. januara - Djeca migranti učit će bosanski jezik svaki dan tokom četiri sedmice u dvije grupe, ona koja su djelomično naučila i ona koja ga uopće ne govore a trebala bi savladati njegove osnove. 

Devetogodišnja djevojčica Marjam iz Afganistana jedno je od brojne djece, migranata, koje pohađa četverosedmičnu radionicu učenja bosanskoga jezika kako bi bila spremna pohađati redovnu nastavu u jednoj od dvije bihaćke osnovne škole. Marjam je jedno vrijeme boravila u izbjegličkom kampu u Srbiji u kojem je naučila srpski, a što joj je dobra osnova za učenje bosanskoga jezika.

Nevenka Lukin, koordinatorica UNICEF-a za Unsko-sanski kanton kaže kako ovaj projekt provode zajedno s Pedagoškim fakultetom, a sredstva je osigurala Organizacija za koju ona radi putem IPA-fondova Europske unije. Prijevoz djece, učenika iz prihvatnih centara u Bihaću do Pedagoškog fakulteta osigurala je Međunarodna organizacija za migracije – IOM, kaže Lukin.

Djeca koja borave na području grada Cazina nastavu će pohađati u školama Brekovica i Ostrožac. Lukin dodaje kako je dobro da su nastavu uspjeli organizirati izvan izbjegličkih kampova zahvaljujući čemu će se djeca prije socijalizirati. Bit će ovo intenzivan kurs učenja bosanskoga jezika za svu djecu školske dobi iz pihvatnih centara u „Sedri“,“Biri“ i „Borićima“. 

Ovakav način rada s djecom koja nisu s maternjeg govornog područja bosanskog jezika predstavlja korak dalje u razvoju samog jezika u Bosni i Hercegovini.

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING