INFO

  • KORONAVIRUS U USK: 34 NOVOZARAŽENIH I DVA SMRTNA ISHODA
  • ODLUKA KOMISIJE: STADION VELEŽA SUSPENDOVAN NAKON PREKIDA UTAKMICE
  • STUDIJA: VAKCINA JOHNSON&JOHNSON EFIKASNA 94% POSLIJE DODATNE DOZE
  • PREDSTAVNICI VLADE USK U FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA I KOMUNIKACIJA
  • AKTUELNO: PREDSTAVNICI MEĐUNARODNE ZAJEDNICE U POSJETI BOSANSKOM PETROVCU
  • PREDSTAVNICI VLADE USK U FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA I KOMUNIKACIJA
  • SARAJEVO: MINISTRICA TURKOVIĆ SE SASTALA SA ADVOKATICAMA EDINA VRANJA
  • USK: ZBOG TURISTIČKE POTRAŽNJE UTROSTRUČENA IZGRADNJA KUĆA S BAZENOM

BIH: VEĆINA RADNIH MJESTA IZGUBLJENIH TOKOM PANDEMIJE PRIPADALA JE ŽENAMA

- Izvještaj UN Women u BiH sadrži analizu mjera koje su Vlada FBiH i Vlada RS-a, kao nadležni akteri za upravljanje ekonomskom i zdravstvenom krizom, donijele kako bi ublažile posljedice krize izazvane pandemijom COVID-19...

BIH: VEĆINA RADNIH MJESTA IZGUBLJENIH TOKOM PANDEMIJE PRIPADALA JE ŽENAMA

SARAJEVO (AA) - Oko 60 posto radnih mjesta u Federaciji BiH i čak 70 posto radnih mjesta u Republici Srpskoj koja su izgubljena u Bosni i Hercegovini tokom pandemije pripadalo je ženama, ustanovljeno je istraživanjem "Budžet u vrijeme pandemije: da li doprinosi unapređenju rodne ravnopravnosti ili predstavlja prepreku?", javlja Anadolu Agency (AA).

Izvještaj sadrži analizu mjera koje su Vlada FBiH i Vlada RS-a, kao nadležni akteri za upravljanje ekonomskom i zdravstvenom krizom, donijele kako bi ublažile posljedice krize izazvane pandemijom COVID-19.

Cilj je bio analizirati da li su pri donošenju ovih mjera uzete u obzir potrebe i prioriteti i žena i muškaraca - s obzirom na njihove različite uloge u ekonomiji, porodici i društvu.

Gubitak radnih mjesta koja zauzimaju žene dodatno je produbio rodne nejednakosti koje su postojale i prije krize. Žene, koje u BiH čine 51,02 posto stanovništva, imaju znatno manji udio u radnoj snazi nego muškarci, te iznadprosječnu stopu nezaposlenosti.

"Nažalost, napori vlada na ublažavanju posljedica COVID-19 nisu uzeli u obzir različite potrebe i poslove žena i muškaraca u društvu. Poduzete mjere su produbile postojeće rodne nejednakosti u BiH, kao i susjednim zemljama. Vlasti su prepoznale neke od nedostataka, i drago nam je što radimo sa partnerima u vladama i civilnom društvu kako bismo pomogli prevazilaženje ovih prepreka i kreiranje jednakih mogućnosti za žene i muškarce", rekao je David Saunders, predstavnik UN Women u BiH.

Johanna Stromquist, ambasadorica Švedske u BiH, rekla je da izvještaj pokazuje da je kriza COVID-19 neproporcionalno utjecala na žene kada je u pitanju zapošljavanje.

"Rodne nejednakosti koje su postojale prije krize su produbljene. Ohrabrujem vlade na svim nivoima da iskoriste ovu priliku da osiguraju da sve njihove mjere i politike djeluju u smislu unapređivanja rodne ravnopravnosti. Zato što svi znamo da su rodno ravnopravna društva prosperitetnija", rekla je Stromquist.

Ustanovljeno je da je primarni cilj uvedenih mjera bio osiguravanje kontinuiteta poslovanja i sprečavanje daljeg povećanja nezaposlenosti. Subvencije u FBiH su u mnogo većoj mjeri – 60 posto - bile usmjerene na očuvanje radnih mjesta na kojima su zaposleni muškarci, u odnosu na radna mjesta koja zauzimaju žene (40 posto). Podaci, pak, pokazuju da je više žena (60 posto) nego muškaraca (40 posto) izgubilo posao tokom krize izazvane pandemijom COVID-19.

Sektorska analiza subvencija za poljoprivredu u RS-u pokazala je da su dostupnu podršku u vidu povećanih sredstava za poljoprivredu u 2020. godini, koja su bila dijelom odgovora na krizu, u mnogo većoj mjeri koristili muškarci.

Ovo istraživanje sproveo je UN Women ured u Bosni i Hercegovini, uz finansijsku podršku Švedske, u sklopu regionalnog projekta o rodno odgovornom budžetiranju.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING