INFO

  • KORONAVIRUS U USK: 34 NOVOZARAŽENIH I DVA SMRTNA ISHODA
  • ODLUKA KOMISIJE: STADION VELEŽA SUSPENDOVAN NAKON PREKIDA UTAKMICE
  • STUDIJA: VAKCINA JOHNSON&JOHNSON EFIKASNA 94% POSLIJE DODATNE DOZE
  • PREDSTAVNICI VLADE USK U FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA I KOMUNIKACIJA
  • AKTUELNO: PREDSTAVNICI MEĐUNARODNE ZAJEDNICE U POSJETI BOSANSKOM PETROVCU
  • PREDSTAVNICI VLADE USK U FEDERALNOM MINISTARSTVU PROMETA I KOMUNIKACIJA
  • SARAJEVO: MINISTRICA TURKOVIĆ SE SASTALA SA ADVOKATICAMA EDINA VRANJA
  • USK: ZBOG TURISTIČKE POTRAŽNJE UTROSTRUČENA IZGRADNJA KUĆA S BAZENOM

BIH VAKCINIŠE SVOJE STANOVNIŠTVO SAMO POKLONJENIM VAKCINAMA, NABAVKE ISTIH – NEMA

- Za većinu građana BiH more je misaona imenica kao što je za naše vlasti nabavka vakcina. U našoj zemlji još se cijepe prioritetne skupine stanovništva, i to najčešće poklonjenim cjepivima. Ko nije prioritet, svoju dozu cjepiva pronađe u komšiluku – u Srbiji. I dok slušamo obećanja, naši ministri idu dalje pa nam otvoreno poručuju da se cijepimo u susjednim državama

BIH VAKCINIŠE SVOJE STANOVNIŠTVO SAMO POKLONJENIM VAKCINAMA, NABAVKE ISTIH – NEMA

BIH,24. juna - Da našim nadležnim zdravlje građana nije prioritet – odavno je jasno. Dokaz za to je što i dalje primamo donacije, a o direktnim nabavkama se razmišlja, pregovara, obećava. Još jedan poklon stigao je danas. Hvale se na Tviteru iz državnog Ministarstva civilnih poslova. Bogatiji smo za 11.700 doza vakcine Fajzer. Donacija evropskog mehanizma. Očekuju da će do augusta stići 214 hiljada doza Fajzera, te 380 hiljada Astrazeneke. Kada je riječ o obećanjima, tu prednjače vlasti federalnog nivoa.

Nema novih detalja o nabavci Fajzera ili kineskih vakcina. I danas nam poručuju da zbog oznake tajnosti ne mogu davati više informacija. Navode, sutra će ih iz Zavoda za javno zdravstvo FBIH izvjestiti o toku procesa nabavke. A i u Zavodu tišina. Ne odgovaraju kada bi mogle pristići doze kineskog Sinofarma ili ruskog Sputnjika preko ruskog fonda. U Republici Srpskoj još čekaju na isporuke plaćenih doza.

Upravo zbog ugovora i nabavke razišli su se na relaciji federalna – kantonalna vlada. Tako KS kreće ponovo u samostalne pregovore. I to sa ruskim fondom za nabavku Sputnjika lajt-jednodozne vakcine ili Fajzera. I dok vlast pregovara sarajevska Zetra je pusta. Za one koji ne mogu čekati resorni ministar nudi alternativu – vakcinišite se u komšiluku.

Građani KS gube strpljenje. Poražavajuće, u Federaciji BiH samo dio nastavnog kadra u ZDK i USK je vakcinisan. RS je daleko ispred. Vakcinacija je završena u 30 osnovnih, 15 srednjih škola i dva centra. I jesmo li došli u fazu da su prijetnje jedino rješenje za letargičnost naših, većinom vakcinisanih, vlasti?

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING