INFO

  • USK: NA LABORATORIJSKO TESTIRANJE U SARAJEVO JUTROS UPUĆEN 31 UZORAK
  • PRINOVA U HOLIVUDU: TERMINATOR U 73. GODINI POSTAO DJED
  • PITALI SMO GRAĐANE KAKO USPIJEVAJU PREŽIVJETI MJESEC I NA ŠTA TROŠE NAJVIŠE NOVCA
  • POTROŠAČKA KORPA ZA JULI 1.822 KM, A PROSJEČNA PLATA U FEDERACIJI BIH SKORO UPOLA MANJA
  • U BIH ZA 24 SATA ZARAŽENA 171 OSOBA, OD POSLJEDICA INFEKCIJE PREMINULO 16
  • ZAŠTO NIJE DONESEN ZAKON O NAJZNAČAJNIJIM RATNIM DOGAĐAJIMA I LIČNOSTIMA BIVŠI KOMANDANT HAMDIJA ABDIĆ PRIPISUJE POJEDINCIMA A NE SISTEMU
  • KCUS: ZARAŽENE JOŠ 32 OSOBE U SARAJEVU, PREMINULA DVA PACIJENTA
  • NA PODRUČJU REPUBLIKE SRPSKE REGISTROVANO 98 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM
  • EKSPLOZIJA U BEJRUTU STVORILA KRATER DUBOK 43 METRA

BIH: U RS-U JOŠ PET OSOBA PREMINULO, 123 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM

- Svakoj pozitivnoj osobi od ponedjeljka biće određena izolacija od 14 dana i neće biti retestirani, osim u slučajevima ako se radi o težim slučajevima sa simptomima koji traju duže od deset dana...

BIH: U RS-U JOŠ PET OSOBA PREMINULO, 123 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM

BANJALUKA, 31. jula - Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, u posljednja 24 časa prijavljeno je pet smrtnih slučajeva osoba pozitivnih na koronavirus, javlja Anadolu Agency (AA).

U laboratorijama u RS-u u posljednja 24 časa prilikom testiranja novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 123 osobe od 549 uzetih uzoraka.

U RS-u prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 4.842 osobe, a preminulo je 169 osoba.

Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS, podsjetila je da su juče zabilježena četiri smrtna slučaja, odnosno da je došlo do porasta broja umrlih na koji su upozoravali zbog ranijeg povećanog broja oboljelih.

Među 123 novooboljele osobe najviše ih je iz Banjaluke, Prnjavora, Bijeljine, Trebinja, Višegrada i Doboja.

Povećan je i broj hospitalizovanih osoba, pri čemu je u UKC RS hospitalizovano 70 osoba od čega je 13 životno ugroženih, na respiratoru. Kada su u pitanju ostale opšte bolnice u RS-u hospitalizovano je 196 pacijenata.

"Molimo osobe koje imaju simptome koji se mogu povezati sa COVID-19 da ne odlaze na radna mjesta, da ostanu kod kuće i da se jave nadležnom doktoru", kazala je Ačimović.

Ona je objasnila da osobe sa blagim simptomima, kratkotrajnim, mogu biti pozitivne i nastavljaju da šire ovu bolest i neko drugi može imati teži oblik.

"Neophodno da sve osobe kod kojih je potvrđena infekcija da prijave sve osobe sa kojima su bili u kontaktu u periodu kada su bili zarazni. Svaka osoba koja ne bude prijavljena i obavještena da je u riziku može sama da ima posljedice, što neće na vrijeme prepoznati, dalje može i da prenese na druge. Nažalost, imamo povećan broj oboljelih izvjesno vrijeme, zadnjih dana i smrtnih slučajeva te apelujemo da se poštuju preporuke kako bi smo zaustavili epidemiju", kazala je ona i dodala da svi pod sumnjom u fazi testiranja moraju sjediti u kući i čekati rezultate.

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS-a, na današnjoj konferenciji za novinare rekao je da se bilježi nastavak nepovoljne epidemiološke situacije.

"Izmijenjen je protokol za retestiranje, tako da će od naredne sedmice osobe koje budu utvrđene na prvom PCR testu da su pozitivne provesti u izolaciji 14 dana i nakon toga neće biti vršeno retestiranje", kazao je Zeljković.

Ovaj protokol, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, biće primijenjen kada osobe imaju simptome kraće od 10 dana, ako su simptomi teži i traju duže onda se izolacija koriguje.
Institut će od sljedeće sedmice početi i sa komercijalnim testiranjem vezano za turističke odlaske, a biće određen kapacitet komercijalnih slučajeva na dnevnoj bazi dok će zainteresovani morati da rezervišu termin najmanje sedam dana ranije.

Zeljković je naglasio da u slučaju potrebe za pojačanim testiranjima građana po definiciji slučaja biće smanjen kapacitet komercijalnih testiranja.

Apelovao je na građane da poštuju preporučene mjere navodeći da su osnovne nošenje maski, držanje distance, lična higijena i dezinfekcija, te napomenuo da privatna druženja i dalje uzimaju svoj mah, kao i da mladi ljudi nisu izuzeti od virusa.

"To mora služiti kao upozorenje, ali i kap faktor osvješćenja", kazao je Zeljković i dodao je u posljednje vrijeme povećan broj zaraženih osoba srednje životne dobi i mlađih osoba koje razvijaju srednje tešku kliničku sliku.

Zeljković je naglasio da će Institut preporučiti Republičkom štabu za vanredne situacije da sve mjere ostanu na snazi, a da će u narednih 15 dana razmatrati situaciju kako bi dali prijedloge za početak školske godine odnosno na koji način da se odvija nastava.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING