INFO

  • OMLADINSKA BANKA BOSANSKA KRUPA: POTPISANO 14 UGOVORA UKUPNE VRIJEDNOSTI 23.924 KM
  • KORONAVIRUS U BIH: 1.239 NOVOZARAŽENIH, PREMINULO JE 57 OSOBA
  • TOP PRIČA U SAD-U: REAKCIJE NA PRESUDU ZA UBISTVO GEORGEA FLOYDA
  • SUĐENJE NOVALIĆU I DRUGIMA: KAKO JE NASTAO PLAN NA OSNOVU KOJEG SU NABAVLJENI RESPIRATORI
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH
  • PREDSJEDNIK JUVENTUSA: SUPERLIGA NE MOŽE DA NASTAVI DALJE POSLIJE ODLASKA ENGLESKIH KLUBOVA
  • VISOKA DELEGACIJA BiH I ZVANIČNIKA IOM-a U POSJETI KAMPU LIPA

BIH: PROLJEĆE 2021. TREBALO BI BITI JEDNO OD TOPLIJIH U POSLJEDNJIH 15 GODINA

- Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH ističu za će u pogledu ukupnih suma padavina proljeće ove godine biti u granicama očekivanih ili nešto sušnije...

BIH: PROLJEĆE 2021. TREBALO BI BITI JEDNO OD TOPLIJIH U POSLJEDNJIH 15 GODINA

SARAJEVO, 8. aprila - Proljeće 2021. godine bi u Bosni i Hercegovini trebalo biti jedno od toplijih u posljednjih 15 godina, prognoziraju meteorolozi, javlja Anadolu Agency (AA).

"Prvi proljetni mjesec bio je topliji od prosjeka, sa količinama padavina u granicama normalnih suma za ovaj mjesec. Tokom aprila i maja prognozira se toplije, te većinom sušnije ili u granicama normalnih suma za ove mjesece, zbog čega je izgledno da će proljeće 2021. godine biti jedno od toplijih u posljednjih 15 godina, a u pogledu ukupnih suma padavina u granicama očekivanih ili nešto sušnije", izjavio je za AA Bakir Krajinović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Istakao je da se do kraja aprila prognoziraju stabilnije vremenske prilike, sa temperaturama višim od uobičajenih proljetnih za stepen ili dva.

Najveća pozitivna odstupanja očekuju se na sjeveru Bosne i Hercegovine. Tokom mjeseca maja, odnosno krajem proljeća, pozitivna odstupanja od prosječnih temperatura još su veća i kreću se od dva do četiri stepena. Istakao je da je najveće pozitivno odstupanje ponovno na sjeveru zemlje, a najmanje odstupanje prognozira se za krajnji jug Bosne i Hercegovine.

Dodao je da su očekivane količine padavina tokom mjeseca aprila prostorno neujednačene.

"Na sjeveroistoku i krajnjem jugu, prema dostupnim rezultatima numeričkih modela, sume padavina kretaće se u granicama uobičajenih. Neznatna negativna odstupanja izgledna su širom naše zemlje, a u centralnoplaninskim predjelima prognoziraju se najekstremnija negativna odstupanja, sa svega 60 posto od prosječnih za ovaj mjesec. Tokom maja, sjeverno od Dinarida, prognozirane količine padavina biće približne prosječnim sumama, a južnije od Dinarida ukupne količine padavina biće značajno manje od uobičajenih za taj prostor", pojasnili su iz FHMZ-a BiH.

Proljeće za klimatologe počinje 1. marta, a završava 31. maja kada nastupa ljeto.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING