INFO

 • IPF U BIHAĆU: ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE 'TRINAEST MLADOMUSLIMANSKIH ŠEHIDA' AUTORA PROF. DR. ISMETA KASUMAGIĆA
 • GRMUŠA: U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI JEDNO LICE POGINULO, DVA LICA SA LAKŠIM TJELESNIM POVREDAMA
 • SPORTSKA SUBOTA – IZDVOJENO: PRVA POBJEDA NA KVALIFIKACIONOM PUTU U KOŠARCI
 • DIASPORA INVEST: DA LI JE BH DIJASPORA ZAINTERESIRANA ZA INVESTIRANJE U SVOJU DOMOVINU???
 • CAZIN: PREDSTAVLJEN PRIRUČNIK CENTRA ZA RAZVOJ INKLUZIVNIH PRAKSI
 • BOSANSKA KRUPA: PREDSTAVLJENI USPJEŠNO REALIZIRANI PROJEKTI OMLADINSKE BANKE I PARTNERA
 • USK KORONA BILANS: U PROTEKLA 24 SATA 28 NOVOZARAŽENIH OSOBA, JEDAN SMRTNI ISHOD
 • USK: ONKOLOŠKI PACIJENTI SUOČENI SA PROBLEMIMA TRAŽE NOVE OPCIJE ZA LIJEČENJE
 • USK NA KRAJU DRŽAVE: OBIM POLICIJSKIH OBAVEZA PORASTAO, ALI NE I FINANSIJSKI PRILIV PO OSNOVU POVEĆANOG ANGAŽMANA
 • U BIH 819 NOVIH SLUČAJEVA KORONAVIRUSA, PREMINULO 19 OSOBA
 • REAKCIJA OO SDA VELIKA KLADUŠA NA IZJAVU RAZIMA HALKIĆA, PREDSJEDNIKA SDP BIH USK-A

BIH: PATRIJARH SRPSKI PORFIRIJE SLUŽIO SVETU ARHIJEREJSKU LITURGIJU U SABORNOJ CRKVI U SARAJEVU

- Svoje parametre i kriterije treba da preobrazimo u Hristu, naveo je u besjedi patrijarh srpski Porfirije...

BIH: PATRIJARH SRPSKI PORFIRIJE SLUŽIO SVETU ARHIJEREJSKU LITURGIJU U SABORNOJ CRKVI U SARAJEVU


SARAJEVO, 17. oktobra - Patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje mitropolita, episkopa i sveštenstva i uz prisustvo velikog broja vjernika služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Patrijarh srpski Porfirije došao je juče u zvaničnu posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj povodom 50-godišnjice sveštenomonaškog i 30-godišnjice arhijerejskog služenja mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

Danas je čestitao metropolitu Hrizostomu poželivši mu dug, zdrav i plodan pastirski rad "u divnom gradu i hramu gdje su stolovali brojni pravoslavni mitropoliti".

U svojoj besjedi patrijarh srpski Porfirije rekao je da su vjernici danas imali priliku da čuju sveto Jevanđelje o Hananejki, ženi koja potiče iz Hanana, grada sa područja u kojem su živjeli mnogobošci, a koja traži pomoć od Hrista da iscjeli njenu kćer. Prema njegovim riječima Gospod joj odgovara da nije poslan onima koji ne pripadaju odabranom narodu, ali ona ostaje uporna u svojoj vjerim nakon čega Gospod iscjeljuje njenu kćerku.

"Ova priča u prvom svom sloju ustima samog Gospoda kazuje da su sve krajnosti nešto što odudara od autentičnog Jevanđelja i poziva ljudima da žive po veri. S jedne strane samozatvorenost, nespremnost da se izađe iz svojih okvira i da se bude otvoren za komunikaciju, da neko stupi i uđe u naše prostore. Ali s druge strane iz ove priče se vidi da je važno držati se i principa, držati se Gospoda i imati veru u njega jer svaka vrsta uopštenog uspostavljanja komunikacija i stvaranja nekakvog opštenja na temeljima romantičarskih i idealističkih pogleda na svet gdje se sve relativizuje, naprosto nije nešto na šta Gospod poziva, nije u Jevanđelju i po Jevanđelju, potreban je čvrst kamen temeljac i potrebno je držati se onoga što je činjenica, što je istina. Za nas hrišćane to je Gospod i to je reč Njegova", rekao je patrijarh Porfirije.

Pojasnio je da Hristos govoreći grube riječi želi da ukaže želi da ukaže kako izgleda formalistički pristup živom Bogu, spoljašni pristup Bogu i bilo kojoj vrijednosti, govori jezikom onih koji misle da Bog pripada njima.

"Mi često mislimo da je dovoljno to što smo kršteni, to što smo Srbi i da će onda Gospod prepoznati sebe u nama i da će bez istinske žive delatne vere uvesti nas u Carstvo svoje. Neophodno je da budemo kršteni, da prepoznamo živog boga kao spasitelja, ali mi njemu treba da se upodobimo, mi treba da se saobražavamo njegovom Jevanđelju, njegovoj reči, istini, a ne njega sebi i čitav svet oko nas našim parametrima i kriterijima. Svoje parametre i kriterije treba da preobrazimo u Hristu", rekao je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima na mnoge nedoumice i pitanja "zašto mi se nešto dešava, zašto imam utisak da me Bog ostavio, zašto nisam bolji, zašto me ljudi ne vole, zašto uopšte imam krst kao temelj svoga života" odgovor je vera kao preduslov svih drugih odgovora na sva druga pitanja.

"Sve uostalom počiva na veri i na poverenju. Da li smo išta saznali, da li smo ijedno saznanje usvojili ako nismo imali vere i poverenja?", kazao je patrijarh srpski Porfirije i dodao da je "vera bez dela mrtva", da treba čitati Jevanđelje i učiniti ga svojim životom.

On je dodao da "ne smemo nikada sebi dozvoliti da sistem vrednosti Jevanđelja saobražavamo sistemu vrednosti ovoga sveta, nego smo pozvani da preobražavamo sistem vrednosti ovoga sveta i pretvaramo u Jevanđelje Hristovo".

"Čvrstom verom možemo menjati svet u sebi i svet oko sebe", kazao je patrijarh Porfirije.

Partijarh srpski je u popodnevnim časovima u subotu stigao u Sabornu crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu gdje ga je dočekalo mnoštvo vjernika pravoslavne vjeroispovijesti, te mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve.

U poslijepodnevnim satima patrijarh srpski će posjetiti Gradsku upravu Grada Istočno Sarajevo, a potom prošetati Trgom Srbija u Istočnom Sarajevu.

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING