INFO

  • NEVIĐENA MASOVNA TUČA U JEDNOM BH. GRADU: POLICIJA PRIVELA PET OSOBA
  • PROIZVOĐAČI VAKCINE PROTIV KORONE: NE ODGOVARAMO ZA NUSPOJAVE
  • LIGA ŠAMPIONA: CHELSEA PROTIV BAYERNA BEZ AZPILICUETE I PULIŠIĆA
  • KCUS: NOVOZARAŽENIH 61, U IZOLATORIJU NA PODHRASTOVIMA 69 PACIJENATA
  • MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA AUSTRIJE: ILEGALNE MIGRANTE U BIH VRATITI U ZEMLJE PORIJEKLA
  • VREMENSKA: I DANAS SUNČANO I TOPLO, ALI OD SUTRA SLIJEDE PROMJENE
  • ŠEST SMRTNIH SLUČAJEVA I JOŠ 40 POZITIVNIH NA SARS-COV-2 U BIH
  • ZASTRAŠUJUĆE: U AUSTRALSKIM POŽARIMA STRADALO GOTOVO TRI MILIJARDE ŽIVOTINJA
  • U FEDERACIJI BIH U JUNU 89,3 POSTO MANJE TURISTA NEGO U ISTOM PERIODU PROŠLE GODINE

BIH NEDOSTAJE VIŠE OD 1.000 POLICAJACA DA BI SE USPJEŠNO ODGOVORILO MIGRANTSKOJ KRIZI

- Direktor Granične policije BiH Zoran Galić rekao je da nedostaje više od 1.000 policajaca da bi se uspješno odgovorilo migrantskoj krizi, te naglasio da su granični policajci svakodnevno izloženi opasnostima uslijed pojačanog migracionog pritiska koji se proširio duž cijele granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom.

BIH NEDOSTAJE VIŠE OD 1.000 POLICAJACA DA BI SE USPJEŠNO ODGOVORILO MIGRANTSKOJ KRIZI

SARAJEVO, 26. juna - On je naveo da su od početka ove godine pripadnici Granične policije spriječili 4.880 osoba da ilegalno pređu granicu, te ukazao da su intenzivirani pokušaji nezakonitih prelazaka granice ka Hrvatskoj migranata, što ne može biti riješeno postojećim kapacitetima i ljudstvom.

“Suočavamo se sa sve većim zadacima. Jedan od najvećih izazova sa kojima se borimo su nezakonite migracije, a 2020. godina donijela je sa sobom i globalni problem – pandemiju virusa korona. Stalno smo u manjku sa kadrovskim i materijalno-tehničkim kapacitetima, što dodatno otežava rad policajaca koji se nadljudskim naporima bore da adekvatno zaštitite granice”, rekao je Galić.

On je naglasio da su policajci u dodiru sa ilegalnim migrantima, među kojima ima i onih koji dolaze kao pripadnici poraženih islamističkih vojnih formacija, koji ne prezaju ni od čega.

“Tek na petom, šestom mjestu su oni migranti čije zemlje su zahvaćene ratom te nastoje ući u zemlje Evropske unije”, rekao je Galić.

Prema njegovim riječima, Granična policija ima 2.117 policijskih službenika, a, prema sistematizaciji, nedostaje 309 za obavljanje redovnih aktivnosti u nadzoru granice.

“Pratimo stanje nezakonitih migracija duž cijele granice BiH, te na osnovu analize rizika preraspoređujemo policajce na dijelove granice gdje je zabilježen najveći migracijski pritisak”, naglasio je Galić.

On je dodao da su kao ispomoć angažovani i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Agencije za istrage i zaštitu, te Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING