INFO

  • FEDERALNO MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: POTICAJI ZA 18.400 PROIZVOĐAČA
  • BANJA LUKA DOBILA PRVU VOJNU AMBULANTU U BIH
  • ZVANIČNO: TRŽNI CENTRI I UGOSTITELJSKI OBJEKTI U ZATVORENOM PROSTORU MOGU POČETI S RADOM
  • GODIŠNJICA UBISTVA DR.IRFANA LJUBIJANKIĆA I NJEGOVIH SARADNIKA
  • DANAS PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME
  • KORONAVIRUS SE SVE VIŠE ŠIRI TEŠNJOM, REGISTROVANO 19 NOVOZARAŽENIH OSOBA
  • U BIHAĆU ZASJEDA SKUPŠTINA USK
  • PENZIONERI USK: TRAŽIMO POVEĆANJE PENZIJA I BOLJU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU

BIH NA TREĆEM MJESTU PO NAJBOLJOJ EPIDEMIOLOŠKOJ SLICI NA BALKANU

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević učestvovala je na Konferenciji ministara zdravstva zemalja srednje i istočne Europe sa Narodnom Republikom Kinom, a podatak da se BiH nalazi na trećem mjestu po najboljoj epidemiološkoj slici slijedom praćenja i rangiranja u Međunarodnoj zajednici za zemlje Balkana objavila je SZO u BiH.

BIH NA TREĆEM MJESTU PO NAJBOLJOJ EPIDEMIOLOŠKOJ SLICI NA BALKANU

SARAJEVO, 13. maja - Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević učestvovala je na Konferenciji ministara zdravstva zemalja srednje i istočne Europe sa Narodnom Republikom Kinom 17+1, te istakla da se BiH nalazi na trećem mjestu po najboljoj epidemiološkoj slici slijedom praćenja i rangiranja u Međunarodnoj zajednici za zemlje Balkana.

- Ovaj podatak je objavila Svjetska zdravstvena organizacija u BiH što nas je ohrabrilo da nastavimo na isti način borbu protiv štetnih posljedica korona virusa u BiH - rekla je Gudeljević.

S obzirom na temeljno pitanje konferencije „kako pojačati saradnju protiv pandemije?“ naglasila je da je saradnja ključna tokom globalne pandemije jer svaka država ima neki uspješan način borbe koji može pomoći drugima.

- Znanje je planetarna vrijednost i moramo ju dijeliti. Zdravstvenim djelatnicima u BiH je veoma pomogla video konferencija sa liječnicima iz Kine jer su podijelili znanja i naučene lekcije. Naša zajednička strategija, kroz Inicijativu 17+, koja Kinu povezuje sa zemljama Srednje i Istočne Evrope, mora biti osnaživanje i promoviranje saradnje - zaključila je ministrica Gudeljević.

Osim nje na video konferenciji ministara zdravstva učestvovali su predstavnici Albanije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Grčke, Mađarske, Latvije, Litvanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovačke i Slovenije.

Teme sastanka odnosile su se na epidemiološku situaciju u državama učesnicama konferencije, dijagnostička i iskustva u realizaciji tretmana oboljelih od Covid-19 te presjek balansa između društvenih i ekonomskih aktivnosti u vremenu pandemije koronavirusa, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

 

 

 

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING