INFO

 • WEB PORTALI I DRUŠTVENE MREŽE: DOK JEDNI ISTRAŽUJU I OBJEKTIVNO PIŠU, DRUGI KOPIRAJU I KLEVEĆU
 • PRIPREME ZA CIJEPLJENJE PROTIV COVID-19 U USK: PREDNOST ĆE IMATI ZDRAVSTVENI RADNICI
 • VREMENSKA: U VEĆEM DIJELU BIH SUTRA ĆE PREOVLADAVATI UMJERENA OBLAČNOST
 • PREDSTAVNICI ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO: KANTONI U FBIH SPREMNI ZA AKTIVNOSTI VAKCINACIJE PROTIV COVID-19
 • JOE BIDEN POSTAO 46. PREDSJEDNIK SAD-A
 • ROBNI DEFICIT U PROŠLOJ GODINI 6,3 MILIJARDE KM
 • KOORDINACIJA BORAČKIH UDRUŽENJA OPĆINE BUŽIM REAGOVALA NA IZJAVE POLITIČARA IZ RS-A
 • OSNIVA SE VIJEĆA ZA ZNANOST BIH, SUTRA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA
 • URSULA VON DER LEYEN: EU MORA POMOĆI SVOJIM SUSJEDIMA DA POČNU S VAKCINACIJOM
 • SARAJEVO: MINISTAR KOŠARAC RAZGOVARAO S ENTITETSKIM MINISTRIMA POLJOPRIVREDE
 • HUMANOST IZNAD SVEGA: BIHAĆKI CRVENI KRIŽ SA SLUŽBOM ZA TRANSFUZIOLOGIJU KANTONALNE BOLNICE U AKCIJI DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI
 • KAMP LIPA- MJESEC DANA NAKON IZBIJANJA POŽARA SITUACIJA POTPUNO DRUGAČIJA
 • MUSTAFA RUŽNIĆ, PREMIJER USK-A: PREDSJEDNIŠTVO BIH HITNO MORA ODREDITI MIGRANTSKU KVOTU

BIH NA DOBROM PUTU DA NEKOLIKO HILJADA ILEGALNIH MIGRANATA VRATI U PAKISTAN

- Radne grupe Bosne i Hercegovine i Pakistana uveliko rade na sporazumu čije bi potpisivanje značilo povratak ilegalnih migranata, porijeklom iz Pakistana, s teritorije BiH u njihovu domovinu. Kako Klix.ba saznaje, jutros je bh. radna grupa pripremila Nacrt sporazuma koji je već proslijeđen Vijeću ministara BiH.

BIH NA DOBROM PUTU DA NEKOLIKO HILJADA ILEGALNIH MIGRANATA VRATI U PAKISTAN

SARAJEVO, 14. oktobra - S obzirom na to da je nekoliko hiljada ilegalnih migranata porijeklom iz Pakistana trenutno na teritoriji BiH, ovaj sporazum bi značio istinski korak u borbi protiv ilegalnih migracija i relaksiranje migrantske krize.

Ministarstvo sigurnosti BiH je prošlog mjeseca formiralo stručno radno tijelo koje radi na prijedlogu sporazuma BiH s Pakistanom. Grupa je jutros zasjedala i pripremila konačan tekst Nacrta sporazuma na koje je mišljenje i prijedloge dala i Vlada Pakistana.

Saznajemo da je Nacrt odmah proslijeđen na usvajanje Vijeću ministara BiH koje bi danas trebalo održati hitnu telefonsku sjednicu kako bi se dokument sutra našao i na redovnoj sjednici Predsjedništva BiH koje bi ga trebalo usvojiti.

Istovremeno, Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Islamske Republike Pakistan rade na izradi protokola po implementaciji sporazuma o readmisiji između ovih država.

Kada bh. i pakistanske vlasti konačno ratificiraju sporazum, to će biti pravna osnova koja bi u praksi značila da se svi Pakistanci koji su nezakonito došli u BiH procesom readmisije vraćaju u zemlju svog porijekla, a Pakistan bi bio dužan da ih prihvati.

Radnu grupu koja je zasjedala jutros čine predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstva vanjskih poslova, Službe za poslove sa strancima i Granične policije. Ove informacije za Klix.ba je potvrdio i član Radne grupe Svevlad Hoffmann (GP BiH).

"BiH je uputila prijedlog sporazuma o readmisiji Pakistanu, a oni su odgovorili odgovarajućim amandmanima i prijedlozima i to je sada u proceduri. Sada će se materijal objedniti i kao takav će se proslijediti prema Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara BiH koje bi trebalo finalizirati i proslijediti na usvajanje Pakistanu. Nakon toga predstoji potpisivanje u Sarajevu ili Pakistanu, nakon čega počinje realizacija readmisije, odnosno povratka ilegalnih migranata u Pakistan", rekao je.

Na pitanje kako će se tretirati brojni migranti koji borave u BiH bez dokumenata, za koje se ne zna ko su i odakle su, naš sagovornik ističe da i za to postoji rješenje.

"Biometrija je tu. Niko ne može neograničeno za nos vući državu. Ko je ušao nezakonito i ne želi podnijeti zahtjev za azil, morat će poštivati propise države. Tome će se stati ukraj. Bitno je da postoji dobra volja druge strane, u ovom slučaju Pakistana", rekao je Hoffmann.

Obje države su pokazale spremnost da se readmisija konačno provede u djelo, što je veliki korak ka rasterećenju pritiska koji u BiH proizvodi migrantska kriza.

Potpisivanje sporazuma između BiH i Pakistana za budućnost će značiti mnogo za našu državu. U prijevodu, Pakistanci koji su namjeravali preko BiH ići ka zemljama EU bit će znatno obeshrabreni da uopće i krenu na put kroz našu državu, jer će znati da će biti vraćeni u Pakistan.

"Kada se to pročuje, što trenutno nije slučaj, ljudi iz Pakistana će prestati i kretati na put kroz BiH, jer će znati šta ih čeka. To će biti jasna poruka, a ona se može poslati samo kada se uspostave jasni mehanizmi u borbi protiv ilegalnih migracija", zaključeno je.

Vlasti u BiH već imaju u planu napraviti slične sporazume i s Bangladešom, Marokom i drugim zemljama iz kojih ilegalno dolaze ekonomski migranti.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING