INFO

 • VREMENSKA: SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO
 • POČINJE SUĐENJE U AFERI RESPIRATORI: PRVO ROČIŠTE ZAKAZANO ZA PETAK
 • BH POLJOPRIVREDA NA BRISANOM PROSTORU: O POLJOPRIVREDI I BUDUĆIM KORACIMA POLJOPRIVREDNICI RAZGOVARALI U VOGOŠĆI
 • U ORGANIZACIJI OBRTNIČKE KOMORE: USPJEŠNO ZAVRŠENA DVODNEVNA RADIONICA O KREIRANJU PROJEKATA
 • USK: POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI VLADE USK I ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA
 • MERKEL I BIDEN DOGOVORILI JAČANJE TRANSATLANTSKE SARADNJE
 • PRAVDU SU ZAMELE GODINE ĆUTANJA: IMENA KRIVACA FERIDA JE PONIJELA SA SOBOM U GROB
 • USK. NASTAVA U DRUGOM POLUGODIŠTU IDE PO PLANU, UZ RJEŠAVANJE PITANJA NORMALNOG I SIGURNOG ODVIJANJA PROCESA
 • CAZIN: ZASTRAŠUJUĆA SAOBRAĆAJNA NESREĆA
 • BOSANSKA KRUPA: KONSTITUISANO OPĆINSKO VIJEĆE, U TOKU JE VANREDNA SJEDNICA
 • BIHAĆ: OBILJEŽENA GODIŠNJICA OSLOBAĐANJA BUGARA I ČAVNIKA
 • PRESS KONFERENCIJA: PREDSTAVNICI VLADE I SKUPŠTINE USK DANAS GOVORILI O PODUZETIM AKTIVNOSTIMA I BUDUĆNOSTI DOMA ZDRAVLJA BIHAĆ

BIH: KOŠARAC SA ENTITETSKIM MINISTARSTVIMA O UNAPREĐENJU POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE

- Na sastanku su definisani predstojeći koraci potrebni za usvajanje zakona i drugih propisa koji će omogućiti odobravanje i korišćenje sredstava EU u oblasti poljoprivrede...

BIH: KOŠARAC SA ENTITETSKIM MINISTARSTVIMA O UNAPREĐENJU POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE

SARAJEVO, 23. oktobra - Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, organizovao je danas u Sarajevu sastanak o aktuelnim pitanjima i mjerama za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Sastanku su prisustvovali Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i predstavnici resornog ministarstva u Federaciji BiH.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog činjenice da je BiH dostavila Evropskoj komisiji popunjeni revidirani Upitnik za izvoz crvenog mesa na tržište EU. Analizirane su i dosadašnje aktivnosti u vezi sa mogućnošću izvoza konzumnih jaja na evropsko tržište, pri čemu je konstatovano da će tri ministarstva, u skladu sa nadležnostima, u roku ispuniti neophodne obaveze kako bi se realizovao ovaj cilj. 

Na sastanku su definisani predstojeći koraci potrebni za usvajanje zakona i drugih propisa koji će omogućiti odobravanje i korišćenje sredstava EU u oblasti poljoprivrede.

Ukazano je na neophodnost što skorijeg postizanja dogovora o metodologiji poljoprivrednog popisa i obilježavanja životinja, te je usaglašeno da nadležna entitetska ministarstva i agencije za statistiku preduzmu sve aktivnosti kako bi se ovaj proces mogao provesti u 2023. godini. Zaključeno je da ne postoji potreba za donošenjem zakona o poljoprivrednom popisu, već jedinstvene metodologije na osnovu koje će popis biti izvršen, o čemu postoji saglasnost nadležnih entitetskih ministarstava i agencija za statistiku.   

Na sastanku je razmatrano pitanje donošenja pravilnika za uzgoj industrijske konoplje u BiH i dogovoreno je da tokom novembra bude izrađena radna verzija ovog dokumenta, pri čemu je rečeno da će pitanje prerade industrijske konoplje biti predmet naknadnih razgovora.

Sagovornici su najavili da će uskoro održati sastanak o strategiji upravljanja nusproizvodima životinjskog porijekla i životinjskog otpada u cilju izgradnje prve kafilerije u BiH, zaključuju iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING