INFO

  • BH. PRIRODNI PRIRAŠTAJ: NATALITET U DEBELOM MINUSU, MORTALITET U UZLAZNOJ PUTANJI
  • BH. FENOMEN: POJEDINCI U BIH GODINAMA NELEGALNO IZNAJMLJUJU STANOVE MIGRANTIMA, NADLEŽNI NEMAJU RJEŠENJE
  • DR. ALEMKA MARKOTIĆ UPOZORAVA KADA MOŽEMO OČEKIVATI 4 VAL KORONAVIRUSA: NAJVIŠE OBOLIJEVAJU OSOBE IZMEĐU 50 I 60 GODINA
  • SAD: NEKOLIKO HILJADA LJUDI NA PROTESTIMA PODRŠKE PALESTINI
  • USK: TESTIRANA 193 UZORKA, 4 NOVOZARAŽENE OSOBE
  • BICIKLISTI SU UNI ZA ROĐENDAN VOZILI ZAHTJEVU RUTU DUGU OKO ŠEZDESET I ČETIRI KILOMETRA
  • NOVI ZAKON O RADU POOŠTRIO PROPISANE MJERE ALI I PREDVIĐENE KAZNE ZA POSLODAVCE
  • BH. KORONA BILANS: U BOSNI I HERCEGOVINI 106 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, PREMINULA 31 OSOBA
  • NETANYAHU SE ZAHVALIO BIH NAKON ČEGA JE REAGIRAO DŽAFEROVIĆ NEGIRAJUĆI BILO KAKVU PODRŠKU UBIJANJU NEDUŽNIH CIVILA U GAZI

BIH I SRBIJA POTPISALE SPORAZUM O IZGRADNJI GP I ODRŽAVANJU MOSTOVA

- Pored mosta "Bratoljub" u Bratuncu održana je svečanost potpisivanja Sporazuma između BiH i Srbije o izgradnji zajedničkog graničnog prijelaza Bratunac i Sporazum o održavanju i rekonstrukciji cestovnih međudržavnih mostova.

BIH I SRBIJA POTPISALE SPORAZUM O IZGRADNJI GP I ODRŽAVANJU MOSTOVA

BRATUNAC, 18. septembra - Sporazume su potpisali Vojin Mitrović, ministar saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine, te Zorana Mihajlović, ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

"Ovo je bitan sporazum jer predviđa održavanje 11 mostova između Srbije i BiH. Srbija je prihvatila održavanje šest mostova na rijeci Drini, dok je BiH prihvatila održavanje pet mostova, dva na Savi, tri na rijeci Uvac", rekao je Mitrović.

Vijeće ministara BiH je obezbijedilo sredstva za naredni period. Mitrović se zahvalio Vladi Srbije i predsjedniku te zemlje, Aleksandru Vučiću, na izgradnji mosta Bratoljub.

"Sljedeća faza je otvaranje projekta, odnosno puštanje mosta i Graničnog prelaza. Spojit ćemo BiH i Srbiju, dva naroda, regiju Srbije i regiju BiH", naveo je Mitrović.

Kazao je kako će ovim projektom doći do ubrzanog protoka robe, putnika i kapitala, te je jako bitan za razvoj regija koje će most povezivati. Kazao je kako će poboljšati i živote žitelja Bratunca.

Zorana Mihajlović je kazala da bi radovi trebali biti gotovi do marta, kada bi most i granični prelaz trebali biti u funkciji.

"Regionalno povezivanje je najvažniji način i uslov razvoja naših država. To je politika Vlade Srbije i predsjednika Vučića. 11 mostova ćemo zajedno rekonstruisati, pet Srbija. Projektna dokumentacija je završena, novac obezbjeđen u budžetu, 15 miliona evra na tri godine", rekla je Mihajlović.

Srbijanska ministrica je kazala da mostovi spajaju dvije države, te da se osim toga radi i na obezbjeđivanju pruge Sarajevo - Beograd.

"Mislim u narednom peridou možemo očekivati rast trgovine, uslova i svega onoga što ljudima čini živote boljim, da imamo razvijenije države", poručila je.

Nakon potpisivanja sporazuma ministar Mitrović i ministrica Mihajlović zajedno su obišli gradilište.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING