INFO

  • BORUT PAHOR U RADNOJ POSJETI BIH: SLOVENIJA JE SAVEZNIK PROŠIRENJA EU NA ZAPADNI BALKAN
  • SARAJEVSKI SASTANAK: SPRIJEČITI RAST BROJA NOVOZARAŽENIH NA PROSTORU FEDERACIJE BIH
  • USK: PRVE DOZE VAKCINA PROIZVOĐAČA ASTRA ZENECA OČEKUJU SE U PONEDJELJAK
  • KANTONALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE: OSMI MART POD NADZOROM, ZAŠTITA ZDRAVLJA U IMPERATIVU
  • SUD BIH ODREDIO PRITVOR DARKU ELEZU DO MJESEC DANA
  • USK: POSLUŠATI RIJEČ STRUKE O NACRTU ZAKONA O PRAVOBRANILAŠTVU
  • NK JEDINSTVO – NAKON KVALITETNIH PRIPREMA OTVARAJU ŠESNAESTO KOLO PRVE LIGE FEDERACIJE BIH
  • TRANSPARENCY INTERNATIONAL U BIH: USVAJANJE IZMJENA I DOPUNA U CILJU UNAPREĐENJA ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA
  • BIH: REGISTROVAN 621 NOVI SLUČAJ ZARAZE KORONAVIRUSOM, PREMINULO 28 OSOBA
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME UZ KIŠU, SUSNJEŽICU I SNIJEG

BIH BI MOGLA OSTATI BEZ DOZVOLE ZA IZVOZ INDUSTRIJSKIH JAJA I PILEĆEG MESA U EU

- Razlog tome je neuspjeh institucija u BiH da ispune obaveze iz sporazuma o izvozu postignutog sa EU Uredom za hranu i veterinarstvo (EU FVO) i pripadajućeg Akcionog plana.

BIH BI MOGLA OSTATI BEZ DOZVOLE ZA IZVOZ INDUSTRIJSKIH JAJA I PILEĆEG MESA U EU

SARAJEVO, 24. decembra - Predsjednik Koordinacijskog odbora peradara/živinara BiH Edin Jabandžić upozorio je danas da bi bh. proizvođači industrijskih jaja i pilećeg mesa i prerađevina od 31. marta 2021. mogli ostati bez teško stečenih dozvola za izvoz u EU. 

Razlog tome je neuspjeh institucija u BiH da ispune obaveze iz sporazuma o izvozu postignutog sa EU Uredom za hranu i veterinarstvo (EU FVO) i pripadajućeg Akcionog plana.

Prema Akcionom planu iz maja 2019. Veterinarski ured BiH, koji djeluje u sklopu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, dužan je da osigura da se jednom godišnje provede testiranje peradi u BiH na Newcastle oboljenje i Aviarnu influencu, te da o nalazima testiranja obavijesti EU FVO.

"Veterinarski ured BiH identifikovao je Veterinarski fakultet u Sarajevu, Veterinarski institut Republike Srpske i Veterinarski institut u Bihaću kao institucije certifikovane za provođenje testiranja, ali nije dogovorio uslove pod kojima bi se takvo testiranje provodilo, i tu je došlo do zastoja", kazao je Jabandžić.

Veterinarski ured BiH je već dva puta tražio od EU FVO-a da odgodi testiranja dok se to pitanje ne riješi. EU FVO je dva puta dao svoje odobrenje, ali je 31. mart 2021. postavljen kako krajnji rok za provođenje i izvještavanje o nalazima testiranja.

Ako do testiranja ne dođe i izvještaj ne bude dostavljen do zadanog roka, odobreni bh. izvoznici industrijskih jaja i svježeg pilećeg mesa i prerađevina, uključujući Agreks, Brovis, Madi, Ovako i Perutninu Ptuj, više neće moći izvoziti u EU", dodao je Jabandžić.

Prestanak izvoza u EU dodatno bi otežao funkcionisanje peradarskog sektora koji je već teško pogođen COVID-19 pandemijom. Također, od 1. januara 2021., u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, bh. tržište se u potpunosti otvara za peradarske proizvode iz EU čime će konkurencija na lokalnom tržištu postati još veća.

Koordinacioni odbor peradara/živinara BiH pozvao je Veterinarski ured BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te Vijeće ministra BiH i Veterinarski fakultet i institute da se dogovore kako će biti provedeno testiranje peradi u BiH do zadanog roka. Oni bi time pomogli da se očuva napredak u peradarskom sektoru BiH ostvaren tokom posljednjih deset godina, te da zaštite radna mjesta 20.000 radnika, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

 

 



VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE





MARKETING