INFO

  • OMLADINSKA BANKA BOSANSKA KRUPA: POTPISANO 14 UGOVORA UKUPNE VRIJEDNOSTI 23.924 KM
  • KORONAVIRUS U BIH: 1.239 NOVOZARAŽENIH, PREMINULO JE 57 OSOBA
  • TOP PRIČA U SAD-U: REAKCIJE NA PRESUDU ZA UBISTVO GEORGEA FLOYDA
  • SUĐENJE NOVALIĆU I DRUGIMA: KAKO JE NASTAO PLAN NA OSNOVU KOJEG SU NABAVLJENI RESPIRATORI
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH
  • PREDSJEDNIK JUVENTUSA: SUPERLIGA NE MOŽE DA NASTAVI DALJE POSLIJE ODLASKA ENGLESKIH KLUBOVA
  • VISOKA DELEGACIJA BiH I ZVANIČNIKA IOM-a U POSJETI KAMPU LIPA

BIH: BENJAMINA KARIĆ IZABRANA ZA GRADONAČELNICU SARAJEVA

- Karić, koja je izabrana jednoglasno sa 26 glasova vijećnika, javnosti je poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u Bosni i Hercegovini i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava...

BIH: BENJAMINA KARIĆ IZABRANA ZA GRADONAČELNICU SARAJEVA

SARAJEVO, 8. aprila  – Tokom nastavka konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva održanog u četvrtak vijećnici su jednoglasno za gradonačelnicu Sarajeva izabrali Benjaminu Karić, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća održanoj 24. marta, za poziciju novog gradonačelnika trebao je biti biran Bogić Bogićević, no ta sjednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma. On je isti dan povukao kandidaturu, o čemu je obavijestio predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Nermina Nikšića, stranke koja ga je kandidovala za mjesto gradonačelnika.

Na sjednici 26. marta konstituisano je Gradsko vijeće. Srđan Srdić je povukao kandidaturu za predsjednika Gradskog vijeća, a na tu poziciju izabran je Jasmin Ademović (NiP). Potom je Gradsko vijeće za gradonačelnika izabralo Bogićevića, ali je on to odbio.

SDP je nakon toga za gradonačelnicu Sarajeva kandidirao Benjaminu Karić, rođenu Londrc, dok su kandidati za zamjenika gradonačelnika ostali Haris Bašić (NiP) i Anja Margetić (Naša stranka).

U nastavku konstituirajuće sjednice ustanovljeno je da postoji kvorum, a predstavljena je i biografija kandidatkinje za gradonačelnicu.

Za Karić glasalo je 26 vijećnika, odnosno izabrana je jednoglasno.

Benjamina Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu, od svoje 18. godine je član SDP-a, a od 2019. je i potpredsjednica stranke.

Karić je javnosti poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u Bosni i Hercegovini i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autorica je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda s latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik.

Uzimajući u obzir da Statut Grada Sarajeva propisuje obaveze u pogledu nacionalne pripadnosti rukovodstva Gradskog vijeća i Gradske uprave, po nacionalnoj pripadnosti Karić se izjašnjava kao ostali.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING