INFO

  • NA TWITTERU BRITANSKI AMBASADOR FIELD ODGOVORIO DODIKU: OD CIJEPANJA BIH NEMA NIŠTA
  • USRED KRIZE OKO SUPER LIGE: U ISTANBULU IZLOŽEN TROFEJ UEFA LIGE PRVAKA
  • VREMENSKA: SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI NAOBLAČENJE I KIŠA
  • TOP PRIČA U SAD-U: REAKCIJE NA PRESUDU ZA UBISTVO GEORGEA FLOYDA
  • SUĐENJE NOVALIĆU I DRUGIMA: KAKO JE NASTAO PLAN NA OSNOVU KOJEG SU NABAVLJENI RESPIRATORI
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH
  • VISOKA DELEGACIJA BiH I ZVANIČNIKA IOM-a U POSJETI KAMPU LIPA

BIH: AGENCIJA ZA LIJEKOVE ODOBRILA UPOTREBU KINESKE VAKCINE SINOVAC

- Ranije je u sklopu donacije Turske u BiH stigla ta vakcina, a nakon kontrole kvaliteta, izdat je nalaz koji je potvrđeno da ispitivani uzorak vakcine odgovara deklarisanom kvalitetu, čime je ta serija vakcine puštena u primjenu...

 BIH: AGENCIJA ZA LIJEKOVE ODOBRILA UPOTREBU KINESKE VAKCINE SINOVAC

BANJA LUKA, 6. aprila - Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine odobrila je upotrebu kineske Sinovac vakcine protiv koronavirusa, objavljeno je u dopunjenom izdanju priručnika o aktuelnostima u vezi sa vakcinama dostupnim za imunizaciju stanovništva, javlja Anadolu Agency (AA).

Ranije je u sklopu donacije Turske u BiH stigla ta vakcina, a nakon kontrole kvaliteta, izdat je nalaz kojim je potvrđeno da ispitivani uzorak vakcine odgovara deklarisanom kvalitetu, čime je ta serija vakcine puštena u primjenu.

U dopunjenom izdanju su podsjetili da su u BiH odobrene i vakcine Pfizer/BioNTech, ruska Sputnik V i AstraZeneca (Vaxzervia).

Agencija za lijekove, kao regulatorno tijelo za oblast lijekova i medicinskih sredstava objavila je priručnik u kome je objašnjeno šta je Covid-19, koje su osnovne karakteristike dostupnih vakcina, te kakve su njihove kontraindikacije i upozorenja o njima.

Navedeno je i da mjesta na kojima se vrši vakcinacija moraju biti opremljena anti-šok terapijom. Na dan vakcinisanja, pacijenta mora pregledati ljekar: opšti pregled i mjerenje tjelesne temperature obavezni su. Ukoliko temperatura prelazi 37 stepeni, vakcinacija se ne vrši.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING