INFO

  • NA TWITTERU BRITANSKI AMBASADOR FIELD ODGOVORIO DODIKU: OD CIJEPANJA BIH NEMA NIŠTA
  • USRED KRIZE OKO SUPER LIGE: U ISTANBULU IZLOŽEN TROFEJ UEFA LIGE PRVAKA
  • VREMENSKA: SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI NAOBLAČENJE I KIŠA
  • VISOKA DELEGACIJA BiH I ZVANIČNIKA IOM-a DANAS BORAVILA U POSJETI KAMPU LIPA
  • TOP PRIČA U SAD-U: REAKCIJE NA PRESUDU ZA UBISTVO GEORGEA FLOYDA
  • SUĐENJE NOVALIĆU I DRUGIMA: KAKO JE NASTAO PLAN NA OSNOVU KOJEG SU NABAVLJENI RESPIRATORI
  • KORONA U USK: PET PREMINULIH I 39 NOVOZARAŽENIH

BIDEN: SVI ODRASLI U AMERICI MOĆI ĆE DA SE PRIJAVE ZA VAKCINU DO 19. APRILA

- Predsjednik SAD Joe Biden objavio je u utorak da je za oko dvije nedjelje ubrzao rok do kojeg bi američke države trebalo da omoguće svim odraslima da se prijave za vakcinu protiv koronavirusa....

BIDEN: SVI ODRASLI U AMERICI MOĆI ĆE DA SE PRIJAVE ZA VAKCINU DO 19. APRILA

WASHINGTON, 8. aprila - "To znači da će do 19. apila, u svakom dijelu zemlje, svi odrasli stariji od 18 godina moći da se prijave za vakcinu. Nema više zbunjujućih pravila. Nema više zbunjujućih restrikcija", rekao je Biden u obraćanju u Bijeloj kući. Prvobitni rok bio je 1. maj.

Za djecu mlađu od 16 godina još nije odobrena vakcina, ali su u toku kliničke probe.

Biden je takođe objavio da je od njegove inauguracije 20. januara dato više od 150 miliona doza vakcine, te da je administracija na putu da ostvari novi cilj: da za prvih 100 dana njegovog mandata bude primljeno 200 miliona doza.

Bidenov prvobitni plan je bio 100 primljenih doza vakcine do kraja prvih 100 dana mandata.

Predsjednik je rekao da je više od 80 odsto nastavnika i zaposlenih u školama primilo najmanje jednu dozu vakcine. Međutim, upozorio je da se šire novi sojevi koronavirusa i da to dovodi do rasta broja slučajeva.

"Nismo još došli do cilja. Još nam predstoji mnogo posla. Još smo u trci između života i smrti. Dok ne vakcinišemo veći broj ljudi, potrebno je da svi peru ruke, drže socijalnu distancu i nose maske", naglasio je američki predsjednik i poručio da nije vrijeme "za slavlje".

Podsjetio je građane da su za dvije od tri odobrene vakcine u SAD potrebne dvije doze koje se daju u razmaku od nekoliko nedjelja i da ne dolazi odmah do pune zaštite.

Uoči govora u Bijeloj kući, predsjednik je posjetio centar za vakcinaciju protiv koronavirusa u Virginiji, gdje je rekao da se nada da će SAD imati dovoljno doza vakcine da počnu da ih "uskoro" isporučuju drugim zemljama.

"Ovo nije nešto što možemo samo da riješimo u Americi, ako ne riješimo širom svijeta. Ne možete da izgradite zid ili dovoljno visoku ogradu da spriječite dolazak virusa", rekao je Biden.

Među starijima, 75 odsto je primilo najmanje jednu dozu, dok je više od 55 odsto u potpunosti vakcinisano.

U SAD su odobrene tri vakcine - Pfizer/BioNTech i Moderna koje se daju u dvije doze i Johnson&Johnson za koju je potrebna jedna.

COVID-19 je odnio više od 555.000 života u Americi.

 

 

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING