INFO

  • RTV USK: OTVOREN KONKURS ZA NOVINARSKU NAGRADU 'EMIN HUSKIĆ'
  • BIHAĆ: ZVIZDIĆ I HALKIĆ RAZGOVARALI O PROBLEMIMA S KOJIMA SE SUSREĆU PRIVREDNICI I DIJASPORA USK
  • PONOVO ODGOĐENO SUĐENJE U SRBIJI ZA ZLOČINE U SREBRENICI
  • UPUĆENI NA ČEKANJE: DVIJE FIRME U BIH NEVAKCINISANIM RADNICIMA ZABRANILE RAD
  • MINISTAR HALKIĆ: NUŽNO JE REDUCIRATI RASHODE ZAVODA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA USK
  • ČLANOVI EKSPERTSKOG TIMA BIH U UTORAK U DVORU
  • PERIKE ZA DJECU OD IDUĆE GODINE NA LISTI POMAGALA ZZO USK
  • VRIJEME SUTRA: SUNČANO I TOPLO
  • BH KORONA STANJE: 589 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, PREMINULE 32 OSOBE
  • USK KORONA BILANS: 25 NOVOZARAŽENIH OSOBA I 3 SMRTNA ISHODA

BEZ UPRAVNOG ODBORA UNIVERZITET U BIHAĆU ZAPADA U SVE VEĆU BLOKADU

- Na sutrašnjoj sjednici Skupštine USK zastupnici bi trebali odlučivati i o imenovanju Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću, koji bez ovog tijela funkcioniše već više od godinu dana.

BEZ UPRAVNOG ODBORA UNIVERZITET U BIHAĆU ZAPADA U SVE VEĆU BLOKADU

BIHAĆ, 22. jula - Rektor Univerziteta, Fadil Islamović, ističe da bi bilo krajnje vrijeme da se ovaj problem riješi i da zastupnici shvate njegovu ozbiljnost, jer za sobom povlači niz problema, sa kojima se niko više ne može nositi.

Nažalost, zbog nepostojanja Upravnog odbora, ne može se donijeti financijski niti plan javnih nabavki. Još u jedanaestom mjesecu prošle godine, ostali su bez  ugovora o fizičkom osiguranju objekata, pokretne I nepokretne imovine, vrijedne deset miliona eura. Zbog nepostojanja štamparske usluge, onemogućeni su ispuniti primarnu zadaću, odnosno studentima uručiti upisni materijal,  indeks ili diplomu, niti mogu organizirati njihovu promociju.

Odluku o pokretanju ovih procedura donosi Upravni odbor jer potrebna novčana sredstva nadilaze ovlasti rektora. Što je još gore, prethodni Upravni odbor otvorio je sve te procedure, a da bi se realizirale ili obnovile neko ih mora, uspješno ili neuspješno zatvoriti.

Prošle jeseni otvoreni su i konkursi za izbor i imenovanja svih dekana i prorektora. Senat i vijeća fakulteta usaglasili su liste kandidata, ali ni one nisu potvrđene.

Ukoliko i ovaj put Skupština ne izglasa imenovanje Upravnog odbora Univerziteta, nažalost, propašće i milion KM vrijedni projekti, bitni prvenstveno studentima. Neki od njih, u ukupnoj vrijednosti od 250. 000 maraka raliziraju se s Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom obrazovanja i predstavnicima ERASMUS PLUS Programa. Sva ta sredstva mogla bi biti vraćena, a voditelji projekata odnosno profesori mogli bi se naći na listi nesposobnih akademskih radnika. 

 

 

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Obrazac za javni oglas

Javni oglas o prodaji automatiziranog stabilnog diesel električnog agregata naizmjenične struje putem javne prodaje-licitacije metodom prikupljanja zatvorenih pismenih ponuda

RTVUSK LIVE

MARKETING