INFO

  • BORUT PAHOR U RADNOJ POSJETI BIH: SLOVENIJA JE SAVEZNIK PROŠIRENJA EU NA ZAPADNI BALKAN
  • SARAJEVSKI SASTANAK: SPRIJEČITI RAST BROJA NOVOZARAŽENIH NA PROSTORU FEDERACIJE BIH
  • USK: PRVE DOZE VAKCINA PROIZVOĐAČA ASTRA ZENECA OČEKUJU SE U PONEDJELJAK
  • KANTONALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE: OSMI MART POD NADZOROM, ZAŠTITA ZDRAVLJA U IMPERATIVU
  • SUD BIH ODREDIO PRITVOR DARKU ELEZU DO MJESEC DANA
  • USK: POSLUŠATI RIJEČ STRUKE O NACRTU ZAKONA O PRAVOBRANILAŠTVU
  • NK JEDINSTVO – NAKON KVALITETNIH PRIPREMA OTVARAJU ŠESNAESTO KOLO PRVE LIGE FEDERACIJE BIH
  • TRANSPARENCY INTERNATIONAL U BIH: USVAJANJE IZMJENA I DOPUNA U CILJU UNAPREĐENJA ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA
  • BIH: REGISTROVAN 621 NOVI SLUČAJ ZARAZE KORONAVIRUSOM, PREMINULO 28 OSOBA
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO VRIJEME UZ KIŠU, SUSNJEŽICU I SNIJEG

BESPRAVNA GRADNJA: ZAKON O LEGALIZACIJI NA DORADI, PROCES LEGALIZACIJE NIJE OBUSTAVLJEN

- Problem legalizacije bespravno izgrađenih objekata evidentan je u svim gradovima i općinama USK. Bivši Zakon o legalizaciji koji je bio kratko u primjeni predvidio je njihovo evidentiranje, ali zbog njegove kompleksnosti stavljen je van snage. Određene lokalne samouprave su u dobroj mjeri sagledale stanje i popisale nelegalne objekte, kao što je Grad Bihać gdje je izgrađeno oko 2.000 nelegalnih objekata...

BESPRAVNA GRADNJA: ZAKON O LEGALIZACIJI NA DORADI, PROCES LEGALIZACIJE NIJE OBUSTAVLJEN


BIHAĆ, 17. januara -  Bez obzir što  USK trenutno nema Zakona o legalizaciji, sam proces legalizacije nije obustavljen. Svi zainteresirani građani koji žele uvesti u zakon izgrađene objekte, mogu to uraditi na osnovu Zakona o prostornom uređenju i građenju koji tretira ovu oblast, ističu u Ministarstvu prostornog uređenja i građenja USK.

Kako nam je kazao resorni ministar Adnan Alagić i u ovom trenutku može se izvršiti legalizacija. Zakon koji je postojao prije o građenju, a konkretno ono što se odnosi na legalizaciju bio je dobar a sad je na doradi, u njegovoj završnoj fazi. Trenutno se nalazi u fazi usaglašavanja kako bi se kvalitetno odgovorilo cilju i tematici koju tretira. Ipak, budući Zakon o legalizaciji neće omogućiti svima da legalizaciju svoje nelegalno izgrađene objekte, ali će uveliko pomoći da se proces pojednostavi.

Kada je u pitanju primjerice Bihać, na osnovu Zakona o legalizaciji, koji je stavljen van snage krajem 2019. godine, Grad Bihać je donio Program za evidenciju bespravno izgrađenih objekata. Komisije su snimile stanje na terenu i u periodu od maja do novembra 2019. godine evidentirale 2.332 objekta. 

Kako bi se zaustavio trend bespravne gradnje, inspekcija vrši pojačan nadzor na terenu, a Služba inspekcijske poslove, putem radne grupe koju je imenovao gradonačelnik, priprema program uklanjanja bespravno izgrađenih građevina na području Grada Bihaća. Kada je u pitanju legalizacija, o rokovima, postupku za podnošenje zahtjeva i slično, građani se mogu obratiti lično u Službu za urbanističko planiranje i građenje i Urbanističko-građevinsko inspekciji Grada Bihaća.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING