INFO

  • BH. PRIRODNI PRIRAŠTAJ: NATALITET U DEBELOM MINUSU, MORTALITET U UZLAZNOJ PUTANJI
  • BH. FENOMEN: POJEDINCI U BIH GODINAMA NELEGALNO IZNAJMLJUJU STANOVE MIGRANTIMA, NADLEŽNI NEMAJU RJEŠENJE
  • DR. ALEMKA MARKOTIĆ UPOZORAVA KADA MOŽEMO OČEKIVATI 4 VAL KORONAVIRUSA: NAJVIŠE OBOLIJEVAJU OSOBE IZMEĐU 50 I 60 GODINA
  • SAD: NEKOLIKO HILJADA LJUDI NA PROTESTIMA PODRŠKE PALESTINI
  • USK: TESTIRANA 193 UZORKA, 4 NOVOZARAŽENE OSOBE
  • BICIKLISTI SU UNI ZA ROĐENDAN VOZILI ZAHTJEVU RUTU DUGU OKO ŠEZDESET I ČETIRI KILOMETRA
  • NOVI ZAKON O RADU POOŠTRIO PROPISANE MJERE ALI I PREDVIĐENE KAZNE ZA POSLODAVCE
  • BH. KORONA BILANS: U BOSNI I HERCEGOVINI 106 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM, PREMINULA 31 OSOBA
  • NETANYAHU SE ZAHVALIO BIH NAKON ČEGA JE REAGIRAO DŽAFEROVIĆ NEGIRAJUĆI BILO KAKVU PODRŠKU UBIJANJU NEDUŽNIH CIVILA U GAZI

BERLIN: MUSLIMANI KLANJALI DŽUMA-NAMAZ NA ULICI PORED ZAPALJENE DŽAMIJE

- Iako je bilo veoma hladno, veliki broj muslimana okupio se pored džamije, kojom inače upravlja Uprava za vjerske poslove turske islamske zajednice u Njemačkoj (DITIB), kako bi molitvom na tom mjestu izrazili solidarnost i jedinstvo nakon nedavnog incidenta

BERLIN: MUSLIMANI KLANJALI DŽUMA-NAMAZ NA ULICI PORED ZAPALJENE DŽAMIJE


BERLIN, 16.marta - Nekoliko stotina muslimana danas je klanjalo džuma-namaz na ulici pored džamije "Koca Sinan" u njemačkom gradiću Reinickendorf u Berlinu koja je zapaljena u nedjelju ujutro, i koja je pritom pretrpjela veliku materijalnu štetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako je bilo veoma hladno, veliki broj muslimana okupio se pored džamije, kojom inače upravlja Uprava za vjerske poslove turske islamske zajednice u Njemačkoj (DITIB), kako bi molitvom na tom mjestu izrazili solidarnost i jedinstvo nakon nedavnog incidenta.

Molitvi su prisustvovali i ambasador Turske u Berlinu Ali Kemal Aydin, generalni konzul Turske u Berlinu Mustafa Celik i parlamentarac iz Istanbula Mustafa Yeneroglu.

Bayram Turk, imam džamije u Berlinu, u hutbi je istakao da nijedan čovjek nema pravo vrijeđati i ugnjetavati druge i sebe smatrati superiornijim zbog rase, vjere, boje kože, spola, naroda kome pripada i geografskog prostora s kojeg dolazi, napominjući kako islam strogo odbacuje svaki vid rasizma.

Naglasio je kako je posljednjih dana u Njemačkoj znatno povećan broj napada na džamije što, kako je rekao, među muslimanima izaziva uznemirenost i zabrinutost.

"Tim povodom, pozivamo sve ljude na zdravorazumsko ponašanje i na opreznost u slučaju bilo kakvih provokacija", rekao je imam.

Yeneroglu je, nakon molitve, novinarima kazao da je važno da se na tom mjestu okupio veliki broj vjernika kako bi time skrenuli pažnju na povećan broj napada na muslimane i njihove bogomolje.

"Ovo je veoma snažna poruka većinskoj zajednici u ovom zemlji. Muslimani su nakon napada na džamije iskazali jedinstvo i slogu", kazao je turski parlamentarac.

Nevzat Asikoglu, predsjednik Uprave za vjerske poslove turske islamske zajednice u Njemačkoj (DITIB), osudio je napade na džamije u Njemačkoj koji se dešavaju posljednjih dana.

Podsjetimo, džamija u Berlinu je zapaljena u nedjelju ujutro. Povrijeđenih nije bilo, ali je zgrada pretrpjela veliku štetu.

Pristalice PYD/PKK su preuzeli odgovornost za napad na džamiju, kao i za još neke ranije napade na muslimanske bogomolje, koji su se dogodili prethodnih sedmica.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING