INFO

  • KORIŠTENJEM RESTORANSKOG OTPADA DO KVALITETNIJEG ZEMLJIŠTA
  • IZ DNEVNIKA IZDVAJAMO: RAZGOVOR S DENISOM ZVIZDIĆEM, PREDSJEDAVAJUĆIM PD PS BIH
  • I SUTRA U BIH SUNČANO VRIJEME
  • GRAĐANI BIH MOGU BITI SIGURNI: POČELA VJEŽBA 'EUFOR - BRZI ODGOVOR 2021'
  • MINISTAR HALKIĆ: NUŽNO JE REDUCIRATI RASHODE ZAVODA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA USK
  • KORONAVIRUS U BIH: 804 NOVA SLUČAJA, 19 PREMINULIH
  • JEDINSTVO- SIMM BAU MAGLAJ: REMI U BIHAĆU SA DVA NEISKORIŠTENA JEDANAESTERCA
  • U USK 14 NOVOZARAŽENIH SLUČAJEVA
  • GRAD CAZIN KONKRETIZIRAO PLAN POZITIVNE PRONATALITETNE POLITIKE

BEOGRAD: KOMEMORACIJA I SAHRANA PJEVAČA ŠABANA ŠAULIĆA

- Komemorativni skup održan je u Skupštini Beograda odakle je rečeno da je Šaulić bio "suprug, otac, djeda, prijatelj i brat, ali i pjevač sjete i radosti"

BEOGRAD: KOMEMORACIJA I SAHRANA PJEVAČA ŠABANA ŠAULIĆA


BEOGRAD, 22.februara - U Beogradu je danas održana komemoracija i sahrana pjevača narodne muzike Šabana Šaulića, od koga su se oprostili porodica, prijatelji, ali i mnogobrojni estradni umjetnici uz riječi da je bio suprug, otac, djeda, brat i prijatelj, pjevač sete i radosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Komemorativni skup održan je u Skupštini Beograda, a Šaulić je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Predsednik udruženja estradnih umjetnika Srbije Dragiša Golubović naveo je na komemoraciji da je Šaulić bio "suprug, otac, djeda, brat i prijatelj".

"Bio je pjevač sete i radosti, stvorio je stil vokalne interpretacije toliko ličan da drugima ništa drugo nije preostalo nego da probaju da ga kopiraju, više ili manje uspješno. Bio je uzor mnogim mladim pjevačima", naveo je Golubović.

Kako je dodao, stvorio je pjesme koje su postali nezaboravni hitovi, a mnogi značajni festivali Jugoslavije i Srbije pamte ga po sjajnim pjesmama.

"Proneo je slavu narodne pjesme širom svjeta. Po prirodi tih i emotivan, malo povučen i dovoljno mudar... Njegove oči bile su ogledalo njegove duše. Iskrile su kada je bio radostan i veseo. Baš takvog ga pamtimo svi mi i kolege s estrade. Teško će nam biti bez Šabana Šaulića, ali ostaće njegova pjesma koja će nadahnjivati buduće naraštaje pjevača i sve poklonike  narodne pjesme", kazao je.

Nakon njegovog oproštajnog govora, minutom ćutanja odata je pošta Šauliću, a potom je o njemu govorila estradna umjetnica Zorica Brunclik.

"Dragi moj kume, moj prijatelju i moj kolega. Kada je u nedjelju odjeknula kao bomba vjest više ništa nije bilo isto. Zavladala je nevjerica, naši ljudi tuguju u cjelom svjetu, tuguje region, Srbija. Porodica je neutješna, prijatelji i kumovi. A kada kažem kumovi, prije nego što bilo šta kažem, razmišljam zašto si se ti kume odlučio za mene kada si bio tih i smiren, a ja sve suprotno", navela je ona.

Prema njenim rečima, toliko toga je sa Šaulićem prošla za četrdeset godina, svaki uspjeh i njegov i njen podelili su s porodicama.

" Ali smo djelili i tugu kada smo ispraćali roditelje na vječni počinak, ti i tvoja porodica ste bili uz mene", rekla je pjevačica.

Autor najvećih Šaulićevih hitova, kompozitor Rade Vučković naveo je da danas tuguje cjeli Balkan, milioni obožavalaca, a jedan od tih obožavalaca je i on.

"Bio si moja vječita inspiracija sa svojom suzom u glasu koju si iskreno pustio. Najlepše svoje melodije napisao sam za tebe. Pjesme si dovodio do savršenstva, samo si ti to mogao, zato što si jedini i jedinstven i neponovljiv", izjavio je Vučković.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Šaulić je poginuo 17. februara u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u jutarnjim satima na autoputu između Biefelda i Dusseldorfa, a u kojoj su učestvovala dva automobila.

Šaulić, koji je rođen 1951. godine bio je jedan od najpopularnijih pjevača narodne muzike na području bivše Jugoslavije, a iza sebe je ostavio niz hitova. Prvi album objavio je 1969. godine, a od tada njegova bogata muzička karijera ide uzlaznom putanjom.

Informacija o pogibiji je potresla mnoge fanove širom regiona.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

Obrazac za javni oglas

Javni oglas o prodaji automatiziranog stabilnog diesel električnog agregata naizmjenične struje putem javne prodaje-licitacije metodom prikupljanja zatvorenih pismenih ponuda

RTVUSK LIVE

MARKETING