INFO

  • ZASJEDALA VLADA USK-A
  • DOM ZDRAVLJA BIHAĆ: TENDERSKE PROCEDURE USPORAVAJU PROJEKT IZGRADNJE NOVOG OBJEKTA
  • SANSKI MOST: BROJNIM SADRŽAJIMA PRIGODNO OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA FORMIRANJA 5. KORPUSA ARBIH
  • TIHE BOSANSKE HEROINE: ONE SU NEPOKOLEBLJIVO BRANILE SVOJU DOMOVINU
  • BOSANSKI PETROVAC: POTPISANI UGOVORI O DODJELI PLASTENIKA
  • DANAS SE OBILJEŽAVA DAN 5. KORPUSA ARBIH
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO OBLAČNO UZ KIŠU I PLJUSKOVE
  • BIHAĆ: U NAREDNIH 30 DANA SVI SEMAFORI BITI ĆE OSPOSOBLJENI
  • VLADA USK I SPORTSKI SAVEZ: NA PRIJEMU KARATISTA OBEĆANA ZNAČAJNIJA PODRŠKA KLUBOVIMA

BANU 'KULIN BAN' DODIJELILA POVELJE I PLAKETE ISTAKNUTIM ČLANOVIMA

- Bosanska akademija nauka i umjetnosti "Kulin ban" održala je danas svečanu Skupštinu u povodu godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana te dodijelila Povelje redovnim članovima - akademicima i počasnim članovima i Plakete - zahvalnice svima onima koju su pomogli Akademiju u dosadašnjoj aktivnosti.

BANU 'KULIN BAN' DODIJELILA POVELJE I PLAKETE ISTAKNUTIM ČLANOVIMA

SARAJEVO, 29. augusta  - Predsjednik Akademije Suad Kurtćehajić kazao je da je Povelja nedvojben i jasan dokaz da je Bosna bila nezavisna država te da se iz sadržaja Povelje i načina na koji je Kulin ban garantirao dubrovačkim trgovcima slobodnu trgovinu, može zaključiti da Kulin ban to nije mogao uraditi da nije bio neosporni vladar Bosne.

Tvrdi da 29. august trebao biti Dan državnosti Bosne, a 25. novembar, dan obnove državnosti BiH.

Za počasne članove Bosanske akademije nauka i umjetnosti „Kulin ban“ izabrani su bivši predsjednik Hrvatske ali i posljednji predsjednik SFRJ Stjepan Mesić te uspješni privrednik Ibrahim Žuđelović i nekadašnji direktor u Energoinvestovoj tvornici Elpo.

Mesić je istakao da se Akademija zalaže za realan znanstveni pristup historiji, umjetnosti, filozofiji i svim granama nauke.

Zalažemo se za vrijednosti koje su neosporne, kao što je legitimacija ovog prostora, ali i za evropske vrijednosti. Vrlo je važno u uzburkanom svijetu, da se pojavi institucija koja nije opterećena nacionalizmima i šovinizmima“ - istakao je Mesić.

Uručene su i  Plakete - zahvalnice svima koji su radnim angažmanom i donacijama pomogli rad Akademije: Fahrudin Kulenović, Zlatko Arslanagić-Harbe, Ensad Adilović- Kinez, Alija Salihović, Sead Balić i Amer Huskanović.

Srebrene Plakete su dobili: Abi Muhtari, Hadžib Salkić, Ismet Alija i Australian Bosnian Islamic Centre Deer Park.

Status akademika zbog zasluga i stvaralaštva na polju nauke i umjetnosti dobili su Aleksandar Knežević, Jacob Bergsland, Muhamed Šestanović, Amra Šabić-El-Rayess, Elijas Tauber, Džavid Haverić,  Amir Brka i Džeko Hodžić.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING