INFO

  • VETERANI RATA GRADE DRUŠTVO MIRA: U CAZINU ODRŽANA RADIONICA NA KOJOJ SU VETERANI RATA GOVORILI O LIČNIM ISKUSTVIMA
  • JANUAR I ZDRAVLJE ŽENE: EVROPSKA SEDMICA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERNICE PREPORUČUJE REDOVNE PREGLEDE
  • OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE U USK: SUTRA POČINJE NASTAVA U DRUGOM POLUGODIŠTU
  • KAMP LIPA DANAS: SITUACIJA U ŠATORSKOM NASELJU SVE BOLJA, NJEMAČKI HUMANITARCI DOPREMILI POMOĆ ZA MIGRANTE
  • NOVI ZAKON O INSPEKCIJSKIM POSLOVIMA USK: INSPEKTORIMA NA TERENU OMOGUĆEN EFEKTIVNIJI RAD U NADZORU POŠTIVANJA ZAKONSKIH PROPISA
  • USK KORONA BILANS: TESTIRANA 52 UZORKA, 10 NOVOZARAŽENIH
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO OBLAČNO UZ SLABIJU KIŠU, SUSNJEŽICU I SNIJEG
  • BIH: MIGRANTI PREŽIVLJAVAJU U ŠUMI KOD BIHAĆA, TRI KILOMETRA OD GRANICE EU-A
  • O REZULTATIMA RADA NA GODIŠNJOJ PRESS KONFERENCIJI: FEDERALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE PRIHODOVALA 15 MILIONA MARAKA U BUDŽET

AVAZ O AFERI RESPIRATORI: ŠTA JE OPTUŽENI FIKRET HODŽIĆ URADIO SA 400.000 KM?!

- S računa u gotovini podigao 100.000 KM, ali kasnije knjigovođi naredio da donese odluku o navodnoj podjeli novca za otkup malina...

  AVAZ O AFERI RESPIRATORI: ŠTA JE OPTUŽENI FIKRET HODŽIĆ URADIO SA 400.000 KM?!

SARAJEVO, 11. januara - Osumnjičeni, a sada optuženi u aferi „Respiratori“ Fikret Hodžić, vlasnik kompanije „Srebrena malina“ koja je uvezla u BiH 100 respiratora iz Kine u BiH u vrijednosti od 10,5 miliona KM, raspolagao je novcem koji mu je uplatila Vlada FBiH za respiratore na način da je plaćao uvozne dažbine i troškove postupka uvoza, navedeno je u optužnici Tužilaštva BiH.

Sud BiH, podsjećaju u Avazovom tekstu, potvrdio je 30. decembra optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera Federacije, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikreta Hodžića, vlasnika „Srebrene maline“, te dopremijerke FBiH Jelke Milićević.

Oni su optuženi i za nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona KM.

Prema detaljima iz optužnice, Tužilaštvo BiH je na osnovu finansijske istrage utvrdilo da je optuženi Hodžić u periodu od 3. aprila do 4. maja 2020. godine, kada su rješenjem Suda BiH blokirana sredstva „Srebrenoj malini“ u iznosu od 1.096.520 KM, osim plaćanja uvoznih dažbina, vršio i druga plaćanja i isplate u BiH i inozemstvu u ukupnom iznosu od 400.000 KM.

No, tužioci smatraju da je 27. aprila, nekoliko dana nakon što je 80 respiratora stiglo u Sarajevo, Hodžić podigao u gotovini s računa 100.000 KM koje je upotrijebio na njemu poznati način, ali da je u cilju prikrivanja ove isplate i svrhe korištenja 5. maja izdao nalog knjigovođi u firmi da sačini odluku o povećanju blagajničkog maksimuma na 120.000 KM.

Hodžić je u zahtjevu knjigovođi tražio da odluka datira s danom 27. april, nakon čega je, u cilju prikrivanja ovih novčanih sredstava, tražio da se napravi odluka o raspodjeli novca za navodni otkup malina, što je V. K. učinila.

U optužnici je navedeno da je Hodžić novac za koji je znao da je pribavljen krivičnim djelom držao, a zatim njime raspolagao i koristio u privrednom poslovanju.

Novalić i Solak su navedeni novac prikrivali i koristili neistinite poslovne isprave kao da su istinite te da su u poslovne knjige, isprave i spise unijeli neistinite podatke.

Na spisku svjedoka u ovom predmetu nalazi se 67 osoba koje će tužioci pozivati zavisno od redoslijeda izvođenja dokaza. No, zanimljivo je da se na spisku, osim Ane Bavrke, koju je Hodžić prijavio kao zaposlenicu, nalazi njegov brat Redžep, inače jedan od suvlasnika „Srebrene maline“.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING