INFO

  • POREZNA UPRAVA FBIH: U PROŠLOJ GODINI ZABILJEŽENA REKORDNA NAPLATA POREZNIH OBAVEZA
  • KORONAVIRUS U BIH: JOŠ 2.969 NOVOZARAŽENIH, PREMINULE 33 OSOBE
  • BIHAĆ: UPRILIČENA PROMOCIJA UNIVERZITETSKOG UDŽBENIKA 'POSLOVNO PRAVO' AUTORA, PROF. DR. ALBINA MUSLIĆA
  • VREMENSKA: SUTRA SE OČEKUJE SLAB SNIJEG U VEĆEM DIJELU BIH
  • ZDRAVSTVO U RALJAMA ŽIVOTA: LJEKARA SVE MANJE, MOTIVA ZA ODLAZAK SVE VIŠE
  • U BIHAĆU ODRŽANA PLANSKA SKUPŠTINA CRVENOG KRIŽA UNSKO-SANSKOG KANTONA
  • BIHAĆ: ODRŽAN SASTANAK PREDSTAVNIKA VLADE USK I REGULATORNE AGENCIJE ZA RADIJACIJSKU I NUKLEARNU SIGURNOST BIH
  • U USK NOVOZARAŽENO 310 OSOBA
  • U SARAJEVU ORGANIZIRAN PROGRAM POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA
  • UNIVERZITET U BIHAĆU: NA PUTU OD HISTORIJSKOG PROJEKTA DO TALAČKE KRIZE

AUSTRIJSKI ZELENI TRAŽE SANKCIJE ZA DODIKA: MORAMO REAGOVATI NA UGROŽAVANJE INTEGRITETA BIH

- Glasnogovornica Odjela za vanjsku politiku austrijskih Zelenih Ewa Ernst - Dziedzic zatražila je od Austrije, ali i od Evropske unije da zaustave nacionalističke aktivnosti Milorada Dodika i uvedu sankcije političarima u RS-u.

AUSTRIJSKI ZELENI TRAŽE SANKCIJE ZA DODIKA: MORAMO REAGOVATI NA UGROŽAVANJE INTEGRITETA BIH

AUSTRIJA/BIH, 15. januara - U izjavi za austrijske medije, Dziedzic je izjavila kako srpski nacionalisti jasno rade na uništavanju Bosne i Hercegovine te da se to mora spriječiti.

"Upravo takvi planovi bili su povod za krvavi rat prije 30 godina. Ako Evropa sada zažmiri pred ovim opasnim razvojem događaja koji se dešavaju pred našim vratima, rizikujemo grubo buđenje", upozorava austrijska političarka.

Ona je također pozvala na dosljedno djelovanje kako bi se zaštitilo jedinstvo Bosne i Hercegovine te je na poduzimanje određenih aktivnosti pozvala kako Evropsku uniju tako i ministra vanjskih poslova Austrije.

"Postoji potreba za uspostavljanjem jasnih crvenih linija. Evropska unija bi tako, kao što to čine i Sjedinjene Američke Države, trebala brzo odrediti konkretne opcije djelovanja, uključujući i restriktivne mjere, kako bi se na odgovarajući način reagovalo u slučaju dalje prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH", poručuje Dziedzic.

Ukoliko sankcije i druge mjere nije moguće donijeti na nivou EU, austrijska političarka je objasnila kako onda mjere moraju donijeti države EU koje podržavaju Bosnu i Hercegovinu.

"Ako nije moguće takvu odluku donijeti na nivou EU, jer pojedine zemlje poput Mađarske i Slovenije podržavaju Dodikovu politiku, mpromo razgovarati o odgovarajućim mjerama u koordinaciji s drugim evropskim državama koje dijele naše mišljenje", pojašnjava.

Povodom cijele situacije u Bosni i Hercegovini oglasila se zastupnica austrijskih Zelenih i članica Nacionalnog vijeća porijeklom iz naše države Bedrana Ribo.

"Rane iz rata daleko su od saniranih. Još jedan rat je posljednje što ljudi u Bosni trebaju. Država neće moći prebroditi ovu krizu bez pomoći izvana. Nakon što su SAD poduzele aktivnosti, krajnje je vrijeme da EU zauzme stav. EU ne može priuštiti da sa zabrinutošću gleda kako nacionalističke aktivnosti postaju opasne. Austrija ima posebnu odgovornost. Austrija i BiH su snažno povezane ne samo geografskom blizinom, već historijskim i porodičnim vezama", zaključila je Ribo.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

RTVUSK LIVE

MARKETING