INFO

 • WEB PORTALI I DRUŠTVENE MREŽE: DOK JEDNI ISTRAŽUJU I OBJEKTIVNO PIŠU, DRUGI KOPIRAJU I KLEVEĆU
 • PRIPREME ZA CIJEPLJENJE PROTIV COVID-19 U USK: PREDNOST ĆE IMATI ZDRAVSTVENI RADNICI
 • VREMENSKA: U VEĆEM DIJELU BIH SUTRA ĆE PREOVLADAVATI UMJERENA OBLAČNOST
 • PREDSTAVNICI ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO: KANTONI U FBIH SPREMNI ZA AKTIVNOSTI VAKCINACIJE PROTIV COVID-19
 • JOE BIDEN POSTAO 46. PREDSJEDNIK SAD-A
 • ROBNI DEFICIT U PROŠLOJ GODINI 6,3 MILIJARDE KM
 • KOORDINACIJA BORAČKIH UDRUŽENJA OPĆINE BUŽIM REAGOVALA NA IZJAVE POLITIČARA IZ RS-A
 • OSNIVA SE VIJEĆA ZA ZNANOST BIH, SUTRA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA
 • URSULA VON DER LEYEN: EU MORA POMOĆI SVOJIM SUSJEDIMA DA POČNU S VAKCINACIJOM
 • SARAJEVO: MINISTAR KOŠARAC RAZGOVARAO S ENTITETSKIM MINISTRIMA POLJOPRIVREDE
 • HUMANOST IZNAD SVEGA: BIHAĆKI CRVENI KRIŽ SA SLUŽBOM ZA TRANSFUZIOLOGIJU KANTONALNE BOLNICE U AKCIJI DOBROVOLJNOG DARIVANJA KRVI
 • KAMP LIPA- MJESEC DANA NAKON IZBIJANJA POŽARA SITUACIJA POTPUNO DRUGAČIJA
 • MUSTAFA RUŽNIĆ, PREMIJER USK-A: PREDSJEDNIŠTVO BIH HITNO MORA ODREDITI MIGRANTSKU KVOTU

APOSTOLSKI NUNCIJ PEZZUTO: ŽELIMO VJEROVATI DA ĆE I U BIH KONSTITUTIVNI NARODI NAPREDOVATI NA PUTU POMIRENJA I OPRAŠTANJA

- U prvom se navodi temeljni uzrok, a ne neposredni i konkretni, svakog rata: to je netolerancija prema različitosti drugoga, koja plaši i izaziva nepovjerenje. Stoga ga treba zatrti i eliminisati. Ta logika, sama po sebi negativna, nažalost, vodi u rat, rekao je nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini...

APOSTOLSKI NUNCIJ PEZZUTO: ŽELIMO VJEROVATI DA ĆE I U BIH KONSTITUTIVNI NARODI NAPREDOVATI NA PUTU POMIRENJA I OPRAŠTANJA


SARAJEVO, 12. januara - Nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, poručio je danas u Sarajevu da "žele vjerovati da će i u BiH konstitutivni narodi, koji već žive u miru, moći napredovati na putu pomirenja i opraštanja".

Pezzuto je govorio prije redovne sesije Kruga 99 o temi "Mir kao put nade: dijalog i pomirenje". Današnji sastanak, kako je rečeno, ima za temu: "Dijalog i pomirenje kao put mira". 

"Razvijajući ovu temu, slijedit ćemo poruku pape Franje za 53. Svjetski dan mira, koji katolička zajednica slavi svakog 1. januara. Izlaganje je sastavljeno iz dva dijela. U prvom se navodi temeljni uzrok, a ne neposredni i konkretni, svakog rata: to je netolerancija prema različitosti drugoga, koja plaši i izaziva nepovjerenje. Stoga ga treba zatrti i eliminisati. Ta logika, sama po sebi negativna, nažalost, vodi u rat", pojasnio je Pezzuto.

Kako je kazao, u drugom dijelu izlaganja, međutim, govorit će se o pozitivnim mjerama koje treba poduzeti kao lijek za postizanje mira. 

Pezzuto je rekao da su "to dijalog i međusobno slušanje, koji njeguju povjerenje i prepoznavanje drugoga (tj. različitoga) brata, čije je porijeklo - kao i svakog ljudskog bića - od Boga". 

Nakon što se ostvari ozračje bratstva, neće biti teško zauzeti se u 'strpljivom traženju istine i pravde' koje u vidu postizanja istinskog, konačnog i trajnog mira mora biti prevladano pomirenjem i oprostom. Stoga, želimo vjerovati da će i u BiH, u kojoj je mirovni proces u toku od kraja devedesetih godina, konstitutivni narodi, koji već žive u miru, moći napredovati na putu pomirenja i opraštanja te pridonijeti njegovom trajnom ostvarenju", poručio je Pezzuto.

Iz Kruga 99 poručili su da u cjelini podržavaju političke, moralne i druge stavove koji su iskazani u papinoj poruci povodom 1. januara.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING