INFO

  • KCUS: U FBIH 52 NOVOZARAŽENE OSOBE, DVA PACIJENTA NA PODHRASTOVIMA UMRLA
  • VRIJEME DANAS: SUNČANO UZ MALU DO UMJERENU OBLAČNOST
  • HRVATSKA DANAS ODLUČUJE O NOVOJ KORONA-RAMPI ZA BIH, IZVJESNO NOVO ZATVARANJE
  • BIHAĆ: U TOKU REALIZACIJA BROJNIH INFRASTRUKTURNIH PROJEKATA
  • BIHAĆ : CENTAR ZA SOCIJALNI RAD - OD SAME IDEJE DO REALIZACIJE TREBALE SU TRI GODINE
  • GRADSKI TRG BIHAĆ - BICIKLISTI I ULTRAMARATONCI KRENULI PUT SREBRENICE
  • CIK: ZA LOKALNE IZBORE U BIH PRIJAVILO SE ČAK 135 STRANAKA

AMERIČKO-IRANSKI SUKOB: STVARI KOJE TREBA IZDVOJITI IZ TRUMPOVOG GOVORA

- Nedugo nakon što je Iran lansirao više od desetak balističkih projektila prema američkim snagama, kao osvetu zbog ubistva iranskog generala Qassema Suleimanija, američki predsjednik Donald Trump je na svom Twitter nalogu napisao da je "sve uredu"

AMERIČKO-IRANSKI SUKOB: STVARI KOJE TREBA IZDVOJITI IZ TRUMPOVOG GOVORA

SVIJET, 9. januara - Sljedećeg dana je pokušao objasniti zbog čega je to tako. Ovih nekoliko stvari iz desetominutnog Trumpovog govora sugerira da bi se napetosti između ove dvije zemlje mogle ublažiti.

"Čini se da je Iran zastao, što je dobra stvar za sve strane i vrlo dobra stvar za cijeli svijet", objasnio je.
Nakon napada na američke snage postavilo se veliko pitanje, hoće li Trump ovo iskoristiti kao razlog za eskalaciju događaja ili će ipak stremiti ka izlazu iz problema. No čini se da je ipak izabrao ovo drugo.

Trump je naglasio da je u iranskom napadu na američku bazu šteta bila minimalna te da nisu pretpjeli nikakve gubitke.

"Smaknućem Soleimanija poslali smo snažnu poruku teroristima: Ako cijenite vlastiti život, nećete ugroziti živote naših ljudi".
Trump je ovom rečenicom pokušao objasniti da je iranski general zaslužio kaznu koju su Amerikanci izvršili, jer je on "najveći svjetski terorista". Kazao je kako je Soleimani planirao nove napade na SAD, da je obučavao terorističku vojsku da izvodi terorističke napade na civilno društvo te da je potakao krvave građanske ratove širom svijeta.
Trump je ovim dijelom govora želio kazati kako je ishod vrijedan drame i nemira koji su se naposljetku desili.
Trump je ovu priliku iskoristio i da se obrati bivšem predsjedniku Baracku Obami, budući da je za vrijeme njegove administracije pregovaran iranski nuklearni sporazum. Ovim sporazumom oslobođene su desetine milijardi dolara iranske imovine koja je bila zamrznuta u američkim bankama nakon iranske revolucije 1979. godine.
Iako nema dokaza da su ova sredstva korištena za iranski raketni program, Trump tvrdi kako je ovim sporazumom Obama dao Iranu mogućnost da bude agresivniji u regiji. Također dodao je kako je vrijeme da Iran i SAD pregovaraju o novom sporazumu, "Trumpovom sporazumu" koji će svijet učiniti sigurnijim i mirnijim mjestom.

Također, dodao je kako će zamoliti NATO da se mnogo više uključi u procese na Bliskom istoku.

"Sve dok sam predsjednik Sjedinjenih Država, Iranu nikada neće biti dozvoljeno imati nuklearno oružje".

Svojim govorom Trump je želio pokazati snagu i obećati sigurnost svojim sugrađanima. Vjeruje se da će Trump ovu situaciju iskoristiti za svoju novu predsjedničku kampanju.

 VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING