INFO

 • POMOZI.BA: APEL ZA POMOĆ ZA ČETVERO DJECE KOJA SU PRERANO OSTALA BEZ MAJKE
 • BIHAĆ: GRADSKA UPRAVA I FONDACIJA MOZAIK OSNAŽUJU PODUZETNIŠTVO MLADIH BIŠĆANA
 • BIH: OD NAREDNE SEDMICE IZ SARAJEVA AUTOBUSI ZA LJUBLJANU, ČEKA SE NA USPOSTAVU LINIJA ZA SPLIT I DUBROVNIK
 • BANJA LUKA: JOŠ 10 OSOBA OBOLJELO OD VIRUSA KORONA U RS
 • ŠUHRET FAZLIĆ: RADONČIĆ JE DOBRO RADIO, NE SMIJEMO DOZVOLITI STAMPEDO MIGRANATA
 • U MOSTARU POČEO SASTANAK DRAGANA ČOVIĆA I ANDREJA PLENKOVIĆA
 • VLADA FBIH: NACIONALNOM PARKU 'UNA' ODOBRENO POLA MILIONA KM
 • PORODICE ČETIRI ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI ODUSTALE OD UKOPA OVE GODINE
 • POTVRĐENA DVA NOVA SLUČAJA COVID-19 U FEDERACIJI BIH
 • USK: MATURANTI SE VRATILI U ŠKOLSKE KLUPE
 • VLADA USK ODOBRILA UPISNE KVOTE NA BIHAĆKOM UNIVERZITETU

AKADEMIJA POVODOM GODIŠNJICE SMRTI ALIJE IZETBEGOVIĆA: NIJE BIO SAMO POLITIČAR NEGO I MISLILAC I PISAC

- Akademiji su prisustvovale brojne ličnosti iz političkog i javnog života BiH, između ostalih, i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić

AKADEMIJA POVODOM GODIŠNJICE SMRTI ALIJE IZETBEGOVIĆA: NIJE BIO SAMO POLITIČAR NEGO I MISLILAC I PISAC


SARAJEVO, 19. oktobra (AA) - Povodom 14. godišnjice smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, večeras je u Narodnom pozorištu u Sarajevu održana Akademija na kojoj je poručeno da on nije bio samo političar, nego i mislilac i pisac, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjećeno je na život i djelo rahmetli predsjednika kao i na značaj koji je imao za državu BiH. Akademiji su prisustvovale brojne ličnosti iz političkog i javnog života BiH, između ostalih, i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Direktor JU Muzej "Alija Izetbegović", Adnan Žiško, podsjetio je u obraćanju prisutnima da je organizator Akademije Muzej koji je otvoren prije deset godina. Podsjetio je da su iza njih brojne aktivnosti te da su posebno ponosni na rad s mladim ljudima.

Mirko Pejanović, profesor i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti BiH, podsjetio je na prve početke, dane i godine kada je Alija Izetbegović došao na političku scenu.

"Alija Izetbegović dolazi na političku scenu u BiH u prvoj polovini 1990. godine. Svoju političku aktivnost započinje izborom za predsjednika Stranke demokratske akcije u maju 1990. godine. Nakon što su provedeni višepartijski parlamentarni izbori, u novembru 1990., Alija Izetbegović je izabran za predsjedavajućeg Predsjedništva RBiH", kazao je Pejanović.

Podsjetio je da se Sarajevo od aprila 1992. godine nalazilo pod opsadom i granatiranjem, sve do 1995. godine.

"Alija Izetbegović i ratno Predsjedništvo RBiH je imalo dva izbora: kapitulirati pred moćnom vojnom silom ili organizovati otpor. Odabrano je ovo drugo. Formirana je Armija RBiH", kazao je Pejanović u obraćanju prisutnima.

Istakao je da je 1995. godine potpisan Dejtonski mirovni sporazum, kojim je BiH ušla u historijski period izgradnje mira.

Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH.

Izetbegović je rođen 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu.

Kao pravni savjetnik, radio je u više sarajevskih preduzeća. Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom, politički montiranom, "Sarajevskom procesu", kao prvooptuženi u grupi od trinaest muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije i na prvoj osnivačkoj skupštini SDA, 25. maja 1990. godine, postao njen prvi predsjednik.

Nakon pobjede SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima, 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH. Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora, 1996. godine, izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Nakon deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine, podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH. Autor je većeg broja publicističkih radova, studija i knjiga koje su prevedene na više svjetskih jezika.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING