INFO

 • 28. GODIŠNJICA ZLOČINA NAD CIVILIMA KOZARCA
 • U FBIH DVA NOVA SLUČAJA ZARAZE KORONAVIRUSOM
 • OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA KOBILJNJAKA U BOSANSKOJ KRUPI
 • DOBA PANDEMIJE NAMETNULO NOVU PRAKSU ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA
 • BIH: OD COVID-19 NAJMANJE OBOLJELIH U DANU U POSLJEDNJA DVA MJESECA
 • BOŠNJACI U SREBRENICI S RADOŠĆU DOČEKALI RAMAZANSKI BAJRAM
 • SRBIJA: JOŠ 67 OSOBA OBOLJELO OD KORONAVIRUSA, DANAS NEMA PREMINULIH
 • BIH: IMAMI POVODOM BAJRAMA POČASTILI MJESNOG PAROHA U MOSTARU
 • BIH: BAJRAMSKI PAKETIĆI ZA MALIŠANE U IZBJEGLIČKOM CENTRU SALAKOVAC
 • COVID-19 U SAD-U: ZA 24 SATA UMRLO VIŠE OD 1.000 OSOBA
 • VREMENSKA: SUTRA SUNČANO PRIJE PODNE, POSLIJE PODNE OBLAČNO UZ LOKALNE PLJUSKOVE
 • BAJRAM-NAMAZ KLANJAN U SVIM DŽAMIJAMA U USK, CENTRALNA SVEČANOST U BIHAĆU
 • RAMAZANSKI BAJRAM U BANJALUCI: RADOST SE MORA DIJELITI

AFERA FLAJŠ: KAKVA JE VEZA SDP-A I KOMPANIJE U HRVATSKOJ KOJA JE OPTUŽENA ZA PRANJE NOVCA?

- Afera "Flajš" koja je glavna tema hrvatskih medija i iza rešetaka je već poslala desetoricu osumnjičenih za pranje novca, na svojevrstan način u sve je uplela i Socijaldemokratsku partiju (SDP) BiH. Prema zvaničnim izvještajima SDP je jednoj od kompanija osumnjičenih u Hrvatskoj dužan 230 hiljada KM...

AFERA FLAJŠ: KAKVA JE VEZA SDP-A I KOMPANIJE U HRVATSKOJ KOJA JE OPTUŽENA ZA PRANJE NOVCA?

SARAJEVO/ZAGREB, 22. maja - Analytics Experts iz Zagreba je jedna od kompanija u vlasništvu Tomislava Pavkovića i Olivera Kolobarića koji su organizovali mrežu za pranje novca, prevare i izbjegavanje plaćanja poreza.

Hrvatska policija i Uskok sumnjaju da su od početka 2017. do kraja 2019. na području Zagreba, Velike Gorice i Splita, "kao stvarni voditelji poslovanja više trgovačkih društava", u zločinačko udruženje povezali "veći broj osoba koje su stvarno vodile poslovanje većeg broja trgovačkih društava te su uz novčanu naknadu obnašale funkciju odgovornih osoba u društvima", piše portal Index.hr.

Grupa je navodnim nezakonitostima zaradila najmanje 20 miliona kuna (5,14 miliona KM) te državni budžet oštetila za oko 11,5 miliona kuna (2,96 miliona KM).


Nakon što su hrvatski mediji i istražni organi zakotrljali cijelu priču primijećeno je i kako SDP BiH, u finansijskom izvještaju dostavljenom Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) 31. decembra prošle godine, prema firmi Analytics Experts ima obavezu plaćanja 230.000 maraka. Hrvatska kompanija ujedno je i najveći pojedinačni povjerilac SDP-a.

Na naš upit koja je veza SDP-a i zagrebačke kompanije odgovorio je predsjednik ove stranke Nermin Nikšić koji potvrđuje kako je u poslovnim knjigama SDP-a evidentirana obaveza prema Analytics Expertsu.

"Obaveze su uredno prikazane u bilansima i svim ostalim izvještajima koje su stranke obavezne podnositi na godišnjem nivou. To se uostalom može utvrditi uvidom u izvještaj koji smo podnijeli CIK-u BiH. Nije bilo nikakvih plaćanja od SDP-a prema navedenoj firmi do sada", kazao je Nikšić.

Lidera SDP-a smo pitali i koji je posao za SDP uradila pomenuta kompanija, odnosno kako je obaveza nastala.

"Oni nisu ništa direktno radili za SDP. Otkupili su potraživanja od onih koji su radili za nas i prema kojima smo imali neizvršenih obaveza. Nama je odgovaralo da te obaveze odgodimo i što kasnije platimo. Kao što sam rekao, do sada nismo imali plaćanja prema njima", pojasnio je Nikšić.

Afera "Flajš" u Hrvatskoj je došla u fokus javnosti ponajviše zbog umiješanosti Ane Karamarko, supruge bivšeg potpredsjednika Vlade RH i bivšeg čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING