INFO

  • FHMZ IZDAO NARANDŽASTO UPOZORENJE
  • USK: UKINUTO STANJE PRIRODNE NESREĆE
  • VRIJEME U BiH: OBLAČNO I VJETROVITO
  • DOM ZDRAVLJA BOSANSKA KRUPA – UZ MJERE RESTRIKCIJE POMOĆ JE PRUŽANA SVIMA
  • KOLIKO ĆE ZAISTA POMOĆI PRIVREDNICIMA TZV.KORONA ZAKON
  • RASTE BROJ NOVOZARAŽENIH U SJEVERNOJ MAKEDONIJI, DANAS 120 OSOBA
  • KO ĆE BITI KANDIDAT ZA NOVOG MINISTRA SIGURNOSTI BIH?
  • FBiH: 12 NOVOZARAŽENIH OSOBA
  • DANAS POČINJE SUĐENJE MEKTIĆU

20.GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA ĆOJLUKA: PROMOVISANA BROŠURA “MOSTOBRAN ĆOJLUK” SA ORIGINALNOM RATNOM DOKUMENTACIJOM

- Zapljenjena dokumentacija pokazala da je agresor planirao veliku ofanzivu preko Ćojluka sa namjerom da pokori tadašnji Bihaćki okrug

20.GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA ĆOJLUKA: PROMOVISANA BROŠURA “MOSTOBRAN ĆOJLUK” SA ORIGINALNOM RATNOM DOKUMENTACIJOM


BOSANSKA KRUPA, 12.juli 2015. - Povodom obilježavanja 20.godišnjice oslobođenja Ćojluka, u Bosanskoj Krupi je proteklih dana organizirano nekoliko programskih aktivnosti. Od 9. juna do 9. jula igrao se Memorijalni malonogometni turnir, jučer je promovisana brošura “Mostobran Ćojluk”,položeno cvijeće na spomen-obilježja,upriličen marš stazama 511. slavne brdske brigade i prigodan program na platou Ćojluka.

Svečano obilježavanje zvanično  je počelo promocijom brošure  „Mostobran Ćojluk” u kojoj suborci i starješine  511.slavne koristeći originalnu dokumentaciju iz arhiva 5. korpusa i zarobljene dokumente agresora, opisali sve najznačajnije detalje bitke za Ćojluk.

Brošuru su pripremili Alija Kurtović i saradnici Husein Ramić, Edin Pašalić, Muhamed Šabić, Emir Begić- Tito, Ahmet Porić, Asmir Hadžipašić - Asko, Šefkija Hafizović – Ćufta iEndir Šarić- Ćeif. Nemjerljiv doprinos u izradi brošure dali su načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i general Fadil Hasanagić.

Nakon promocije brošure boric i starješine su obišli Centralno šehidsko spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi I krenuli na jednosatno pješačenje do mjesta gdje se prije 20 godina odvijala odlučna bitka za budućnost cijelog bihaćkog okruga. Tog su dana pripadnici 511. slavne predvođeni komandantom generalom Mirsadom Sedićem poslije više od sedam mjeseci krvavih borbi uspjeli srušiti južni mostobran „Ćojluk“  i za sva vremena protjerati agresore sa lijeve obale Une. Prema kasnije zapljenjenim dokumentima moglo se saznati da je samo nekoliko dana kasnije, tačnije po završetku operacija u Srebrenici, pravcem preko Ćojluka planirana velika agresorska ofanziva koja bi za cilj imala pokoravanje tadašnjeg Bihaćkog okruga i možda genocide poput onog u Srebrenici. U toj odlučnoj bici za samo nekoliko sati poginulo je 11 pripadnika 511.slavne, a dva su nestala i kasnije razmijenjena.

Program obilježavanja godišnjice na platou Ćojluka počeo je intoniranjem državne himne. Poslije polaganja cvijeća, dizanja zastave i učenja Fatihe kod spomen-zemunice na Ćojluku iprigodnog programa u sklopu kojeg su pročitana imena 55 pripadnika 511. slavne koji su poginuli na Ćojluku, prisutnima se obratio načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović. Podsjetio je na značaj bitke i povukao paralelu sa događanjima istog dana u Srebrenici, te se zahvalio svima onima koji su na bilo koji način pomogli da bitka za Ćojluk uđe u anale ratovanja na ovim prostorima.

Na platou Ćojluka obratio se i ratni komandant 511.slavne Alija Kurtović. Podsjetio je sve prisutne na ratni put bosanskokrupske slavne brigade, na dešavanja, ključne moment za oslobađanje Ćojluka.

Kako je bilo i predviđeno, pred sam kraj programa, na platou Ćojluka proglašeni su i najbolji učesnici 20. memorijalnog malonogometnog turnira “Ćojluk 2015”.U kategoriji pionira treće mjesto osvojila je ekipa “NK Sloga”, drugo “Studio haar” i prvo “Benzinska pumpa Ibrahimović”, a najbolji igrač je Đanan Fejsal. U kategoriji kadeta treće mjesto osvojila je ekipa “Bili Čiku”, drugo mjesto “Đeram”, a za prvo mjesto se izborila ekipa “Zgodni a nezgodni”. Najbolji igrač kadet je Arnes Kurtović. Kod senior treće mjesto osvojili su “Krupljani.ba”, drugo “Ljuti Krajišnici”, a prvo“Caffe bar Marshal”.Najbolji igrač u kategoriji najstarijih učesnika je Bekir Rekić, najbolji golman Salem Karalić, a najbolji strijelac Mirando Bajramović.

U okviru obilježavanja 20.godišnjice upriličen je i memorijalni spust unskih lađara od Kapetanovog jezera do drvenog mosta u centru grada.VEZANE VIJESTI

KOMENTARI


TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE

MARKETING