Radio Unsko-sanskog kantona

Radio Unsko-sanskog kantona pokriva signalom veliki dio sjeverozapadne Bosne i Hercegovine, a zbog blizine granice s Republikom Hrvatskom, program Radija može se pratiti u širem pograničnom području. Radio USK teži prepoznatljivosti i stvaranju čvrstih veza sa svojim slušaocima. Radio USK program emituje preko mreže predajnika i repetitora na području Bihaća, Cazina, Sanskog Mosta, Velike Kladuše, Ključa, Bužima, Bosanske Krupe i Bosanskog Petrovca.

Program Radija

Slušajte uživo


Radio USK 1:

Radio USK 2:


Frekvencije Radija

Posredstvom frekvencija 96,2 MHz FM i 89,9 MHz FM u potpunosti je pokriveno područje Grada Bihać. Područje Grada Cazina, Grada Bosanska Krupa te Opština Bužim i Velika Kladuša pokriveni su posredstvom frekvencije 105,1 MHz FM. Područje Opštine Sanski Most i Ključ pokriveno je frekvencijom 99,5 MHz FM, dok je područje Opštine Bosanski Petrovac pokriveno frekvencijom 90,9 MHz FM.


Historijat Radija

Vlada Unsko-sanskog kantona je na sjednici održanoj 05.12.1995.godine donijela Odluku o osnivanju JP „RTV USK.“
U okviru unutrašnje organizacije Članom 8. precizirano je slijedeće: „Radi ostvarivanja što povoljnijih rezultata u obavljanju djelatnosti i tehničko tehnološkie uslovljenosti, preduzeće ima četiri organizacione jedinice.“ Prva od organizacionih jedinica je Radio Unsko-sanskog kantona. Nakon priprema i eksperimentalnog emitovanja programa koje je počelo od 26.februara 1996.godine Radio USK je počeo s radom 26.augusta 1996.godine. Pred generacije radnika koje su i koje će tek doći u ovu medijsku kuću, postavljen je zahtijevan cilj – istinito, objektivno i pravovremeno informisanje, ali i proizvodnja programa koji podstiču optimizam i interakciju Radija s društvenom zajednicom. Radio USK je od početka rada otvoren za slušaoce svih starosnih grupa, nacionalnih, vjerskih i političkih uvjerenja. Poštujući zakonske, profesionalne, etičke i ljudske norme težimo stvaranju pozitivnog imidža i prepoznatljivosti, a kada su u pitanju radnici Radija USK istinski nastojimo da profesionalno i s motivom više dođemo do kvaliteta informacija, emisija i direktnog kontakta sa slušaocima. Uz postepeni tehnološki i programski razvoj Radio USK nastojao je opravdati osnovnu funkciju: informisati, edukovati i zabaviti slušaoce. Okosnicu programa Radija USK čine govorni sadržaji (informativni, dokumentarni, obrazovni, kulturno zabavni, religijski), kojima odgovorno pratimo sve događaje u društvu u Unsko-sanskom kantonu, državi BiH i svijetu. Muzika je zastupljena u programima Radija USK, zatim u autorskim emisijama s temama iz svijeta muzike kao i u muzičkim listama, koje su sastavni dio pojedinih govornih sadržaja. Informativnost, ozbiljnost pristupa, stručnost, analitičnost, pažljiv odnos prema svim društvenim manjinskim grupama odlike su, kojima će se i u budućnosti posvetiti posebna pažnja. Radio USK u svome emitovanju, slušaocima nastoji prenijeti cjelokupan politički, privredni, kulturni i sportski život Unsko-sanskog kantona te biti u toku s najvažnijim događajima u BiH i svijetu.

Naši programski ciljevi podrazumijevaju inoviranje emisija svih programa, realizovanje većeg broja terenskih emisija iz gradova i opština Unsko-sanskog kantona te nastavak kontinuiteta saradnje i animiranja lokalnih radiostanica za prijenos informativnih i drugih sadržaja sa saradnicima na terenu, koja su od interesa za građane tih lokalnih zajednica, odnosno cjelokupnog Unsko-sanskog kantona.

Naši planovi za budućnost fokusirani su na primjenu savremenih tehnoloških i programskih novina i približavanju radija slušaocima u njihovim lokalnim zajednicama. Bez ikakvih rezervi pružamo podršku društveno odgovornim subjektima i aktivnostima , kojima je cilj da naša zajednica bolje funkcioniše te brže, efikasnije i kvalitetnije donosi odluke o razvoju i zaštiti čovjekove okoline.

Podržavajući značajne društvene događaje zaprimili smo brojne pohvale, priznanja i plakete koje su nam učvrstile uvjerenja i motivisale nas na predan rad u opštem interesu. Sva priznanja koja su nas pratila kroz godine rada cijenimo važnim podsticajem, a između jednako vrijednih ipak posebno izdvajamo pohvale i riječi podrške koje su nam upućene od naših sugrađana u Unsko-sanskom kantonu ali i van granica naše Domovine.


Multimedija

Svjesni da je slušanje radijskog programa u direktnoj vezi s brojnim činiocima, kreiramo program, koji je rado prihvaćen u okviru porodice, koji se sluša u automobilu, na poslu ili mjestu gdje je program Radija dostupan osim putem radio primjenika već i putem naše mobilne aplikacije. Slijedeći savremene tehnologije, bilo gdje, bilo kada i u bilo koje vrijeme Radio može o svemu pravovremeno, istinito i objektivno informisati javnost koristeći odgovarajuće dostupne internetske platforme i socijalne mreže (Facebook, Instagram, You Tube). Naša Fb stranica, Radio USK, kreirana 12.septembra 2016.godine do sada ima preko deset hiljada pratilaca. Ostvarujemo nove iskorake, odnosno poboljšanje kvaliteta u predstavljanju novih sadržaja što se odnosi na našu web stranicu Radio USK koja je u okviru web stranice RTV USK. I upravo prateći trendove u online informisanju planiramo i uvođenje podcasta na web stranici Radija USK.


Oglašavanje

Radijske poruke su brze i efikasne te zato i oglašavanje u radijskom programu ima posebnu važnost. Za razliku od drugih medija koji su zahtjevniji u pogledu same kreacije poruke i pažnje auditorija, radijski kreirane i odaslane poruke su nezaobilazan trenutak u komuniciranju s javnosti. Zato nam povjerite Vaše poruke koje ćemo svima obznaniti


Naša misija

Naša misija je uvijek ista i ona se ne mijenja: svaki programski plan ostvariti u skladu sa zahtjevima postavljenim pred javni servis, ispoštovati do kraja etičke i profesionalne standarde i kodekse te propisane omjere proizvodnje i emitovanja programa navedene u Zakonu o javnom informisanju te pravilima i propisima RAK-a BiH. Javni interes je naša misija a Istina  je bila i ostala naš standard!


Kontakti

Radio Unsko-sanskog kantona
Trg Maršala Tita bb
(zgrada Agrama)
TELEFON: + 387 37 222 679

RADIO USK
E-mail: radio@rtvusk.ba

IZVRŠNI DIREKTOR RADIJA USK
E-mail: radiousk.izvrsni.direktor@rtvusk.ba