Kultura

DRAGULJ SAKRALNE BH ARHITEKTURE: GRADSKA DŽAMIJA U CAZINU U NOVOM RUHU USKORO OTVARA SVOJA VRATA

  • Već više od godinu dana traje obnova unutrašnjosti gradske džamije u Cazinu, smještene u zidinama staroga grada i izgrađene prije 144 godine. Na tom mjestu, znatno ranije, 1576. nalazila se drvena džamija na mjestu nekadašnje srednjovjekovne crkve. Ova drevna bogomolja ovih dana poprima novi, ljepši izgled…

CAZIN, 25. septembra – Gradska džamija u Cazinu izgrađena je davne 1879. godine, u utvrdi grada, što nije čest slučaj. Prema usmenim predanjima luster džamije je poklon austrougarskog cara Franje Josipa, te da je munaru sagradio Talijanski arhitekt Ljudevit Missoni. Jedno vrijeme bila  je među najvećima u državi. Istovremeno može primiti oko dvije hiljade vjernika. Jedan je od dragulja bosanskohercegovačke sakralne arhitekture koji ovih dana poprima novi sjaj. U toku je renoviranje i rekonstrukcija unutrašnjeg dijela džamije kako nam je sam potvrdio Smajo ef. Šabić imam džamije.

Do sada je u uređenje džamije utrošeno oko 500.000 KM. Gradska džamija nije samo vjerski objekt, ona je kulturno-historijsko blago ovog kraja. Cazinska gradska džamija danas često ugosti brojne turiste iz cijele Bosne I Hercegovine, ali i one iz inostranstva. Gradska džamija u Cazinu će za dvadesetak dana otvoriti svoja vrata u novom ruhu jer je u oktobru predviđen završetak građevinskih radova koji se ovih dana intenzivno privode kraju.

 

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

error: Content is protected !!