Kultura

BOSANSKI PETROVAC: DODIJELJENA OVOGODIŠNJA KNJIŽEVNA NAGRADA „SKENDER KULENOVIĆ“

  • Književna nagrada „Skender Kulenović“ dodjeljuje se u sklopu manifestacije „Dani bosanskopetrovačkih velikana“, tokom koje se brojnim sadržajima njeguje uspomena na umjetnike iz ovog kraja, Ahmeta Hromadžića, Skendera Kulenovića, Mersada Berbera i Jovana Bijelića.

BOSANSKI PETROVAC, 20. decembra – U Bosanskom Petrovcu danas je dodijeljena književna nagrada „Skender Kulenović“. Tročlani žiri nakon nekoliko zaprimljenih književnih djela različitih književnih žanrova, odlučio je da je zbirka pjesama pjesnika Amira Brke upravo ta koja treba da se okiti nagradom po čuvenom, bosanskohercegovačkom književniku, umjetniku Petrovčaninu Skenderu Kulenoviću.

Zbirka naziva „San mizantropa“ na ovaj način ostat će upamćena i postat će neodvojivi dio moderne bh. poezije. Ovo su razlozi zašto je žiri odlučio da ovo književno poetsko djelo bude nagrađeno.

Nagrada Skender Kulenović dodjeljuje se od 1996. godine, ali kako je Bosanski Petrovac izrodio četiri najveća imena u umjetnosti i to ne samo bosanskohercegovačkoj, već i mnogo šire, evropske pa i svjetske, tako se unazad nekoliko godina ova nagrada dodjeljuje u sklopu manifestacije „Dani bosanskopetrovačkih velikana“.

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © 2020 JP Radio - televizija Unsko sanskog kantona d.o.o. | Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

error: Content is protected !!