- 17.05.2025.
- Kadifa Murtić
Zašto se ne preporučuje da konzumirate paradajz i krastavce u kombinaciji

- Kombinacija krastavaca, paradajza, soli, bibera i malo ulja za mnoge su idealan spoj proljetne salata, ali ova kombinacija sastojaka sve češće izaziva rasprave među nutricionistima.
Zdravlje, 17. maja - Prema ruskoj nutricionistici Aleni Pareckoj, iako su i
paradajz i krastavice bogate hranjivim tvarima, njihova kombinacija u salati
može imati i negativne efekte.
Naime,
paradajz je bogat askorbinskom kiselinom, vitaminom C, dok krastavac sadrži
enzim askorbinazu koji razgrađuje ovaj vitamin i smanjuje njegovo djelovanje.
Na ovaj način se prema mišljenju nutricionistice, dio korisnih sastojaka gubi
tokom zajedničke konzumacije.
Osim
toga, zbog visoke količine vode u krastavcima i kiselosti paradajza, ova
kombinacija može izazvati nadutost i neugodnost u probavnom traktu posebno kod
osoba sa osjetljivim crijevima. U pojedinim slučajevima to može dovesti i do
dijareje.
Osim
toga, krastavac stvara alkalno, a paradajz kiselo okruženje u želucu što dovodi
do neutralizacije korisnih nutrijenata u obje namirnice.
Povremeno
uživanje u ovoj salati neće vam naštetiti, ali ukoliko imate osjetljiv želudac
ili probleme sa probavom, savjetuje se da ove namirnice konzumirate odvojeno.