- 13.04.2025.
- Safet Hodžić
Uz ovaj sastojak poboljšate ukus pečenih krompira

Ako želite da vaši
pečeni krompiri budu savršeno hrskavi izvana, a mekani iznutra, postoji
jednostavan trik koji može napraviti veliku razliku u okusu i teksturi.
Tajna se krije u jednom
sastojku koji vjerovatno već imate kod kuće, a to je soda bikarbona.
Prvo ogulite i narežite
krompire, zatim ih stavite da se kuhaju u vodi uz dodatak malo soli i kašičice
sode bikarbone. Ostavite ih da se kuhaju oko 20 minuta, dok ne omekšaju, ali da
se ne raspadnu.
Za to vrijeme uključite
rernu i zagrijte je na 180 stepeni. Kada su krompiri kuhani, pažljivo ih
procijedite, rasporedite po plehu i pospite ih s još malo soli. Dodajte malo
ulja (po želji) i pospite s malo ružmarina radi mirisa i dodatnog okusa.
Pecite ih u rerni 30 do 40 minuta, a tokom pečenja ih povremeno okrenite kako bi ravnomjerno porumenjeli i postali hrskavi sa svih strana. Ovaj jednostavan korak s dodatkom sode bikarbone učinit će vaše krompire posebno ukusnim i savršeno zapečenim.