- 11.03.2025.
- Kadifa Murtić
Uz ova dva sastojka riža vam se više neće lijepiti za šerpu

- Riža je jedna od omiljenijih namirnica širom svijeta, a njena svestranost u pripremi jela čini je nezaobilaznom u mnogim kuhinjama.
Zanimljivosti, 11. marta - Međutim, mnogi se susreću s
problemom kada riža zalijepi za tavu ili šerpu. Srećom, postoji nekoliko
jednostavnih trikova koji vam mogu pomoći da riža bude savršeno pripremljena.
Jedan od najefikasnijih savjeta je dodavanje limunovog soka u vodu prije
nego što riža počne kuhati. Samo nekoliko kapi limunovog soka u vodi pomoći će
da riža bude pahuljasta i da se zrna ne zalijepe jedno za drugo. Uz to, limun
može riži dati ljepšu boju i poboljšati teksturu.
Ako nemate limun, alternativa je dodavanje malo ulja u vodu prije nego što
prokuha. Ovaj trik također pomaže da riža ne bude ljepljiva, a istovremeno može
poboljšati njezinu teksturu.
Još jedno pitanje koje mnogi postavljaju je da li je potrebno oprati rižu
prije kuhanja?
Iako pranje riže možda neće značajno utjecati na njenu ljepljivost,
preporučuje se da je operete kako biste uklonili prašinu, moguće ostatke ljuske
ili druge nečistoće.