- 12.10.2025.
- RTV USK,
Trahana i 'uritko', i 'ugusto' i na razne načine: Gelenderi ovog dana u mirisu i okusu trahane
- Pozitivna priča večeras nam dolazi sa bihaćkih Gelendera. U organizaciji Turističke zajednice Grada Bihaća održana je još jedna 'Trahanijada', manifestacija koja ima dugu tradiciju. U pripremanju tradicionalnog krajiškog specijaliteta takmičilo se 25 ekipa, a prema ocjenama stručnog žirija najbolju trahanu skuhala je ekipa Socijalno-pedagoške životne zajednice, drugo mjesto osvojili su takmičari ekipe Pivnica Bik, a treće ekipa Kuća za odmor Jabuka...
BIHAĆ, 12. oktobar - Bihaćkim 'Gelenderima' širili su se zamamni mirisi trahane, starog tradicionalnog bosanskog jela, kojim su othranjene generacije Krajišnika. Riječ je o domaćoj tjestenini, koja se spravlja na različite načine od bijelog brašna, bez ili sa začinima, povrćem i mesom.
Za dobru trahanu, kako su nam kazali takmičari, potrebno je kulinarsko umijeće i iskustvo, ali i dosta ljubavi. To je izgleda i presudilo, prema mišljenju pobjednika.
O ovom nadasve posebnom događaju u Bihaću koji se uklopio u lijepe vremenske prilike, opširnije govorimo u TV Dnevniku večeras s početkom u 19,00 sati...


