- 04.03.2025.
- Kadifa Murtić
Prijedlozi zdrave prehrane stručnjaka za iftar i sahur

- Stručnjaci navode da se post može zdravije i ugodnije obaviti tokom ramazana uz pravilnu ishranu tokom sahura i iftara.
Zdravlje, 4. marta - Kartal Koşuyolu, specijalista za internu medicinu
bolnice za obuku i istraživanje visoke specijalizacije Dr. Hande Özportakal je
dopisniku AA rekla da je zdrava i uravnotežena ishrana tokom Ramazana od velike
važnosti u smislu održavanja energetskog balansa tijela i pravilnog
funkcionisanja probavnog sistema.
Özportakal,
koji je naglasio da sahur ne treba preskakati, rekao je: "Sahur nam
omogućava da održimo energiju tokom cijelog dana. U ovom obroku treba
konzumirati izvore proteina kao što su mlijeko, sir, jaja, kruh od cjelovitog
zrna pšenice, zelje i zdrava ulja. Treba izbjegavati preterano masnu, začinjenu
i hranu bogatu ugljikohidratima." rekao je.
Özportakal je
naveo da će početak posta vodom i urmama olakšati probavni sistem i da treba
napraviti pauzu od 10-15 minuta nakon lagane hrane kao što su supa i salata.
Özportakal,
koji se dotakao važnosti kontrolisane ishrane tokom iftara, naveo je da je
potrebno jesti polako i dobro žvakati hranu kako bi se spriječilo naglo
oslobađanje inzulina u tijelu koje je dugo gladno.
Özportakal je
napomenuo da izvore proteina kao što su meso, piletina i riba, kao i jela od
povrća, treba uključiti u glavna jela i izbjegavati prženu hranu "Prednost
bi trebalo dati hljebu od cjelovitog zrna umjesto bijelog kruha i voditi računa
o kontroli porcija." progovorio je.
Özportakal,
koji je naglasio da adekvatan unos tečnosti ne treba zanemariti tokom Ramazana,
rekao je: "Zdravi pojedinci treba da konzumiraju najmanje 2-2,5 litara
vode dnevno. Čaj, kafa i kisela pića ne zamjenjuju vodu, naprotiv, mogu
uzrokovati dehidraciju u tijelu." Koristio je izraze.
"Treba izbjegavati prekomjernu masnu i slatku hranu"
Dijetetičar iz
državne bolnice Bayrampaşa Emre Özen objasnio je da dugotrajno gladovanje i
smanjena učestalost obroka imaju direktan uticaj na šećer u krvi, ravnotežu
tekućine, potrošnju energije i probavni sistem.
Özen, koji je
istakao da je konzumiranje dovoljnih količina hranljivih sastojaka za iftarskim
stolom od velike važnosti za zdravlje, rekao je: "Unos laganog predjela
kao što je supa nakon prekida posta sa hurmama, maslinama ili vodom olakšat će
probavni sistem. Pošto se osjećaj sitosti javlja za oko 20 minuta, čekanje 5-10
minuta će nas spriječiti da jedemo više nego što nam je potrebno." dao
informaciju.
Özen je naveo
da u obroke treba uključiti izvore proteina, složene ugljikohidrate, povrće i
mliječne proizvode, te rekao: "Konzumacija hrane s visokim sadržajem
vlakana odgađa pražnjenje želuca, smanjuje želju za prejedanjem i sprječava
zatvor. Pretjerano masnu i zašećerenu hranu treba izbjegavati, a umjesto
prženja, preporučati pečenje u rerni, pečenje u pećnici ili deserti na bazi
mlijeka mogu se konzumirati osiguravanjem kontrole porcija." Koristio je
izraze.
Özen je naveo
da sahur smanjuje rizik od hipoglikemije tako što održava ravnotežu šećera u
krvi i pomaže da ostanete energični tokom dana, te rekao da u ovom obroku treba
konzumirati hranu s visokim sadržajem proteina.
Özen je naveo
da izvori proteina poput jaja i sira koji se konzumiraju na sahuru pomažu u
očuvanju mišićne mase, dok hrana kao što su mlijeko i jogurt produžavaju
sitost, dodajući: "Pored toga, konzumacija voća i povrća je važna u smislu
zadovoljavanja potreba za vitaminima, mineralima i vlaknima. Tokom ramazana,
potrošnju vode treba postepeno završavati između iftara i sahura."
progovorio je.
"Prekomjerno konzumiranje slane i začinjene hrane može povećati
osjećaj žeđi tokom dana"
Stručnjak
dijetetičar Meltem Boz sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Aydin u Istanbulu
rekao je da promjenom ishrane tokom Ramazana i metabolizam ulazi u drugačiji
proces.
Boz je
objasnio da se probavni sistem ne treba opterećivati tokom ramazana i da je
važno spriječiti nagle oscilacije šećera u krvi, te je rekao: "Iz tog
razloga je veoma važno odabrati prave namirnice za sahur i iftar obroke.
Pogrešne prehrambene navike mogu dovesti do osjećaja slabosti i umora tokom
dana i mogu uzrokovati neželjene rezultate na kraju radana." rekao je.
Ističući da je
jedan od najvažnijih elemenata ramazanske ishrane sahur obrok, Boz je napomenuo
da njegovo preskakanje može dovesti do problema poput brzog pada šećera u krvi,
umora, glavobolje i ometanja tokom dana.
Boz je istakao
da tokom sahura treba konzumirati namirnice koje će vas dugo zadržati sitim i
dati energiju tokom dana, te nastavio na sljedeći način:
"Za
sahur treba dati prednost hrani bogatoj proteinima i zdravim mastima. Namirnice
koje sadrže zdrave masti kao što su jaja, sir, jogurt, mlijeko, orasi i bademi
pomažu da ostanete siti dugo vremena. Složeni ugljikohidrati kao što su kruh od
cjelovitih žitarica i zob pomažu u balansiranju šećera u krvi Pijenje puno vode
je takođe veoma važno u prevenciji dehidracije."
Navodeći da
tokom Ramazana ne treba potpuno napustiti fizičku aktivnost, Boz je rekao da
neaktivnost može uzrokovati usporavanje probavnog sistema i otežati kontrolu
težine.
Boz je
naglasio da je za osobe koje poste važno da izbjegavaju teške vježbe koje
zahtijevaju prekomjeran napor tokom dana, rekavši: "Međutim, ne
treba zanemariti lagane fizičke aktivnosti. Prije iftara mogu se raditi niže
hode ili lagane vježbe. Kratke šetnje za podršku varenju nakon iftara će biti
od koristi. Pojedinci koji redovno vježbaju trebaju planirati svoje 2
sate."-5. dao informaciju.
Dobivanje na težini se može spriječiti pravilnim prehrambenim navikama
Navodeći da
mjesec Ramazan može biti važna prilika u smislu kontrole tjelesne težine, Boz
je naveo da se debljanje može spriječiti pravilnom ishranom.
Boz naglašava
da je debljanje moguće spriječiti uravnoteženim iftarom i obrokom sahura,
rekavši: "Polovina iftarskog tanjira treba da se sastoji od povrća i
zelja, četvrtina treba da se sastoji od izvora proteina, a preostala četvrtina
treba da se sastoji od zdravih ugljikohidrata. Osim toga, treba konzumirati
dovoljno vode između iftara i hrane koja sadrži jednostavan šećer i
šećer." rekao je.
Boz se takođe
dotakao najčešćih grešaka u ishrani tokom Ramazana i uputio sledeća upozorenja:
"Preskakanje
sahura, konzumiranje prevelikih porcija na iftaru, konzumacija slatkiša odmah
nakon iftara, pijenje nedovoljno vode između iftara i sahura i neaktivnost su
najčešće greške u ishrani koje se prave tokom ramazana. Takve greške mogu
dovesti i do debljanja i problema sa varenjem. Moguće je imati energičniji i
zdraviji period zdravom i uravnoteženom prehranom tokom rama."