• 04.03.2025.
  • Kadifa Murtić

Prijedlozi zdrave prehrane stručnjaka za iftar i sahur

Prijedlozi zdrave prehrane stručnjaka za iftar i sahur

  • Stručnjaci navode da se post može zdravije i ugodnije obaviti tokom ramazana uz pravilnu ishranu tokom sahura i iftara.


Zdravlje, 4. marta - Kartal Koşuyolu, specijalista za internu medicinu bolnice za obuku i istraživanje visoke specijalizacije Dr. Hande Özportakal je dopisniku AA rekla da je zdrava i uravnotežena ishrana tokom Ramazana od velike važnosti u smislu održavanja energetskog balansa tijela i pravilnog funkcionisanja probavnog sistema.

 

Özportakal, koji je naglasio da sahur ne treba preskakati, rekao je: "Sahur nam omogućava da održimo energiju tokom cijelog dana. U ovom obroku treba konzumirati izvore proteina kao što su mlijeko, sir, jaja, kruh od cjelovitog zrna pšenice, zelje i zdrava ulja. Treba izbjegavati preterano masnu, začinjenu i hranu bogatu ugljikohidratima." rekao je.

Özportakal je naveo da će početak posta vodom i urmama olakšati probavni sistem i da treba napraviti pauzu od 10-15 minuta nakon lagane hrane kao što su supa i salata.

Özportakal, koji se dotakao važnosti kontrolisane ishrane tokom iftara, naveo je da je potrebno jesti polako i dobro žvakati hranu kako bi se spriječilo naglo oslobađanje inzulina u tijelu koje je dugo gladno.

Özportakal je napomenuo da izvore proteina kao što su meso, piletina i riba, kao i jela od povrća, treba uključiti u glavna jela i izbjegavati prženu hranu "Prednost bi trebalo dati hljebu od cjelovitog zrna umjesto bijelog kruha i voditi računa o kontroli porcija." progovorio je.

Özportakal, koji je naglasio da adekvatan unos tečnosti ne treba zanemariti tokom Ramazana, rekao je: "Zdravi pojedinci treba da konzumiraju najmanje 2-2,5 litara vode dnevno. Čaj, kafa i kisela pića ne zamjenjuju vodu, naprotiv, mogu uzrokovati dehidraciju u tijelu." Koristio je izraze.

"Treba izbjegavati prekomjernu masnu i slatku hranu"

Dijetetičar iz državne bolnice Bayrampaşa Emre Özen objasnio je da dugotrajno gladovanje i smanjena učestalost obroka imaju direktan uticaj na šećer u krvi, ravnotežu tekućine, potrošnju energije i probavni sistem.

Özen, koji je istakao da je konzumiranje dovoljnih količina hranljivih sastojaka za iftarskim stolom od velike važnosti za zdravlje, rekao je: "Unos laganog predjela kao što je supa nakon prekida posta sa hurmama, maslinama ili vodom olakšat će probavni sistem. Pošto se osjećaj sitosti javlja za oko 20 minuta, čekanje 5-10 minuta će nas spriječiti da jedemo više nego što nam je potrebno." dao informaciju.

Özen je naveo da u obroke treba uključiti izvore proteina, složene ugljikohidrate, povrće i mliječne proizvode, te rekao: "Konzumacija hrane s visokim sadržajem vlakana odgađa pražnjenje želuca, smanjuje želju za prejedanjem i sprječava zatvor. Pretjerano masnu i zašećerenu hranu treba izbjegavati, a umjesto prženja, preporučati pečenje u rerni, pečenje u pećnici ili deserti na bazi mlijeka mogu se konzumirati osiguravanjem kontrole porcija." Koristio je izraze.

Özen je naveo da sahur smanjuje rizik od hipoglikemije tako što održava ravnotežu šećera u krvi i pomaže da ostanete energični tokom dana, te rekao da u ovom obroku treba konzumirati hranu s visokim sadržajem proteina.

Özen je naveo da izvori proteina poput jaja i sira koji se konzumiraju na sahuru pomažu u očuvanju mišićne mase, dok hrana kao što su mlijeko i jogurt produžavaju sitost, dodajući: "Pored toga, konzumacija voća i povrća je važna u smislu zadovoljavanja potreba za vitaminima, mineralima i vlaknima. Tokom ramazana, potrošnju vode treba postepeno završavati između iftara i sahura." progovorio je.

"Prekomjerno konzumiranje slane i začinjene hrane može povećati osjećaj žeđi tokom dana"

Stručnjak dijetetičar Meltem Boz sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Aydin u Istanbulu rekao je da promjenom ishrane tokom Ramazana i metabolizam ulazi u drugačiji proces.

Boz je objasnio da se probavni sistem ne treba opterećivati ​​tokom ramazana i da je važno spriječiti nagle oscilacije šećera u krvi, te je rekao: "Iz tog razloga je veoma važno odabrati prave namirnice za sahur i iftar obroke. Pogrešne prehrambene navike mogu dovesti do osjećaja slabosti i umora tokom dana i mogu uzrokovati neželjene rezultate na kraju radana." rekao je.

Ističući da je jedan od najvažnijih elemenata ramazanske ishrane sahur obrok, Boz je napomenuo da njegovo preskakanje može dovesti do problema poput brzog pada šećera u krvi, umora, glavobolje i ometanja tokom dana.

Boz je istakao da tokom sahura treba konzumirati namirnice koje će vas dugo zadržati sitim i dati energiju tokom dana, te nastavio na sljedeći način:

"Za sahur treba dati prednost hrani bogatoj proteinima i zdravim mastima. Namirnice koje sadrže zdrave masti kao što su jaja, sir, jogurt, mlijeko, orasi i bademi pomažu da ostanete siti dugo vremena. Složeni ugljikohidrati kao što su kruh od cjelovitih žitarica i zob pomažu u balansiranju šećera u krvi Pijenje puno vode je takođe veoma važno u prevenciji dehidracije."

Navodeći da tokom Ramazana ne treba potpuno napustiti fizičku aktivnost, Boz je rekao da neaktivnost može uzrokovati usporavanje probavnog sistema i otežati kontrolu težine.

Boz je naglasio da je za osobe koje poste važno da izbjegavaju teške vježbe koje zahtijevaju prekomjeran napor tokom dana, rekavši: "Međutim, ne treba zanemariti lagane fizičke aktivnosti. Prije iftara mogu se raditi niže hode ili lagane vježbe. Kratke šetnje za podršku varenju nakon iftara će biti od koristi. Pojedinci koji redovno vježbaju trebaju planirati svoje 2 sate."-5. dao informaciju.

Dobivanje na težini se može spriječiti pravilnim prehrambenim navikama

Navodeći da mjesec Ramazan može biti važna prilika u smislu kontrole tjelesne težine, Boz je naveo da se debljanje može spriječiti pravilnom ishranom.

Boz naglašava da je debljanje moguće spriječiti uravnoteženim iftarom i obrokom sahura, rekavši: "Polovina iftarskog tanjira treba da se sastoji od povrća i zelja, četvrtina treba da se sastoji od izvora proteina, a preostala četvrtina treba da se sastoji od zdravih ugljikohidrata. Osim toga, treba konzumirati dovoljno vode između iftara i hrane koja sadrži jednostavan šećer i šećer." rekao je.

Boz se takođe dotakao najčešćih grešaka u ishrani tokom Ramazana i uputio sledeća upozorenja:

"Preskakanje sahura, konzumiranje prevelikih porcija na iftaru, konzumacija slatkiša odmah nakon iftara, pijenje nedovoljno vode između iftara i sahura i neaktivnost su najčešće greške u ishrani koje se prave tokom ramazana. Takve greške mogu dovesti i do debljanja i problema sa varenjem. Moguće je imati energičniji i zdraviji period zdravom i uravnoteženom prehranom tokom rama."

 

PODIJELI
IZVOR
Anadolu Agency

POVEZANE VIJESTI

Učitavam ...

Anketa

Na jednoj strani svjetski moćnici 'zalažu' se verbalno svim državničkim i diplomatskim načinima i snagama za zaustavljanje sukoba, ratova i kriza širom svijeta, dok se sa druge strane otvaraju nova krizna žarišta uz snažan i veoma poletan stav o naoružavanju Evrope. Kada sagledate sve što čujete bliži ste mišljenju:
Newsletter